Ποιος είμαι εγώ παππού;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια ηλιόλουστη μέρα, η γιαγιά με τον παππού αποφάσισαν να βγουν βόλτα στο πάρκο με τα λατρεμένα τους εγγόνια. Η γιαγιά αρκετό καιρό τώρα προσπαθεί να πείσει τον παππού να βγουν έξω από το σπίτι. Εκείνος πάντα βρίσκει τις πιο ευφάνταστες δικαιολογίες. Τη μια ότι του πονάει το πόδι την άλλη ότι ζαλίζεται. “Ξέρω, ξέρω… Πάλι σε κέρδισε η αγαπημένη σου πολυθρόνα!” του λέει με παράπονο η γιαγιά.

Δύο αδέρφια, ο Φίλιππος και η Άννα, επισκέπτονται ένα βροχερό Σάββατο τη γιαγιά και το παππού Νίκο. Όπως κάθε φορά τα παιδιά ζητούν από τον παππού να τους διηγηθεί μια ιστορία. Ο παππούς ξεκινά να αφηγείται την ιστορία ώσπου ξαφνικά σταματά, σαν να μην ξέρει τη συνέχεια της ιστορίας, μένει λίγο σκεφτικός, σαν να έχει μπερδευτεί κάπου και γελά μαζί με τα εγγόνια του. Τα παιδιά προσπαθούν να μην δείξουν ότι ανησυχούν. Την επόμενη μέρα τα παιδιά συναντούν τους φίλους τους, τον Κωστή και τη Δανάη. Ο Φίλιππος τους ενημερώνει πως ο παππούς Νίκος δεν συμπεριφέρεται ως συνήθως και τους διηγούνται όλες τις στιγμές που παρατήρησαν ότι δεν είναι καλά.

Οι τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια έρευνα με τα συμπτώματα που έχει ο παππούς. Ώσπου ξαφνικά πετάγεται από την οθόνη του τάμπλετ ένα μικρό πλασματάκι, ο Άλτσε. Ο νέος τους φίλος προσφέρεται να τους βοηθήσει και τα παιδιά τον ενημερώνουν για την κατάσταση του παππού. Μαζί με τον Άλτσε θα μάθουν τι είναι η άνοια και συγκεκριμένα το Αλτσχάιμερ, πως αντιλαμβάνεται ο παππούς την πραγματικότητα, για τη λειτουργία των Κέντρων Ημέρας, ποιος είναι ο ειδικός για τη νόσο και να μάθουν να εκφράζουν χωρίς φόβο τα συναισθήματά τους και να μην νιώθουν άβολα. 

Έχουν πολύ δρόμο και αρκετή δουλεία μπροστά τους οι τέσσερις φίλοι, μέχρι να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Θα καταφέρουν να βοηθήσουν το παππού Νίκο;

Η συγγραφική ομάδα των Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, Πετρίνα Μαργαριτίδου και Ευδοκία Νικολαΐδου έχουν δημιουργήσει μια όμορφη και συγκινητική ιστορία γεμάτη μηνύματα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αλλαγή στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα των ανθρώπων που αγαπούν, δηλαδή τον παππού και τη γιαγιά. Κλείνοντας, η συγκεκριμένη ιστορία δε παύει να μιλά στη καρδία μικρών και μεγάλων για το πως μιας νόσος, όπως αυτή του Αλτσχάιμερ, έχει πάρει μεγάλη έκταση και συνεχίζει να καταστρέφει σταδιακά τη μνήμη των ηλικιωμένων.  

Το παιδικό βιβλίο των Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, Πετρίνα Μαργαριτίδου και Ευδοκία Νικολαΐδου “Ποιος είμαι εγώ παππού;” κυκλοφορεί από τις πρότυπες Εκδόσεις iWrite.

  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, είχε συνάντηση, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), τα έργα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι προτάσεις καλύπτουν μια σειρά δράσεων

Tιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του...

Το πρόγραμμα των αγώνων των επτά πρωταθλητών του 5ου ομίλου στο δρόμο για τη Γ’ Εθνική

Το πρόγραμμα των αγώνων μεταξύ των επτά πρωταθλητών Ενώσεων...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο