Ιουλίου 15, 2019

Διαβάσαμε: "Οι σαράντα τρεις σιωπές" από τη Λία Μεγάλου - Σεφεριάδη

Πώς άρχισε αυτή η ζωή; Πώς θα τελειώσει; Έκλεισε τα μάτια και το γαλάζιο φως του καντηλιού από «την πρώτη ποίηση της ζωής» της ήρθε να γλυκάνει την ψυχή. Σβησμένα πρόσωπα και η λαλιά τους, φωλιάζουν στις πτυχές του νου, έρχονται απρόσμενα στις σκέψεις μας, ντύνονται τις λέξεις μας, σκέφτονται πλάι μας κάθε φορά που η ζωή σκοντάφτει, ζούνε μαζί μας και μαζί μας πεθαίνουν.

Η Έλλη, μια δεκαπεντάχρονη Ελληνίδα της διασποράς, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα των προγόνων της. Την Ελλάδα και την Αθήνα της Χούντας του 1971. Ανάμεσα στις περιηγήσεις της στην Ακρόπολη, στην Αρχαία Αγορά και στα ταφικά μνημεία του Κεραμεικού και στις Βυζαντινές Μονές του Δαφνίου και της Καισαριανής θα ανακαλύψει τη κλίση της στην αρχαιολογία. 

Η αγάπη της για την αρχαιολογία θα την οδηγήσει τρία χρόνια μετά στην πρώτη της ανασκαφή στη Κύπρο. Σε μια εποχή δύσκολη για τη μεγαλόνησο όπου την ταράζουν οι εμφύλιες συγκρούσεις και η εισβολή των Τούρκων, η Έλλη θα βρει την πρώτη της αγάπη αλλά θα βιώσει και τον πόνο της απώλειας, καθώς μέσα στη λαίλαπα του πολέμου χάνει τον αγαπημένο της. Περνάει πολλά χρόνια αναζητώντας τον, χωρίς να χάνει τις ελπίδες της. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνη. Η Έλλη θα πάρει την μεγάλη απόφαση να αφήσει πίσω το παρελθόν και να προχωρήσει. Θα γίνει μια διάσημη αρχαιολόγος, θα δημιουργήσει οικογένεια, μα πάντα όμως θα τρέχει στο νου της  και θα θυμάται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής της εκείνο το σκοτεινό καλοκαίρι του 1974.

Η Λία Μεγάλου - Σεφεριάδη έγραψε ένα βαθιά έντονα συναισθηματικό μυθιστόρημα όπου μιλά για την αγάπη, τη διχόνοια, τη προδοσία και την οδύνη. Μέσα από την ιστορία της Έλλης και έχοντας ως φόντο τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου του 1974, η συγγραφέας μας αποδεικνύει οτι η ζωή είναι ένας μεγάλος κύκλος όπου δεν υπάρχει αρχή και τέλος, ενώ κάποιες φορές μας αναγκάζει με το χειρότερο να κάνουμε τον απολογισμό μας, να αποφασίσουμε τι είναι δίκαιο και τι άδικο, γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουμε αν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. 

Το μυθιστόρημα της Λίας Μεγάλου - Σεφεριάδη "Οι σαράντα τρεις σιωπές" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 08:17

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia