Διαβάσαμε: “1821: Τριπολιτσά – Μεσολόγγι” του Θάνου Μ. Βερέμη

Η νεοελληνική ταυτότητα όπως διαμορφώνεται κατά τη μακρά διάρκεια της Τουρκοκρατίας φέρει τα στοιχεία της εκκλησιαστικής παράδοσης αλλά και της ανυπακοής του μέσου πολίτη στην κεντρική εξουσία, που έκτοτε εγγράφεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Αφενώς οι αυτόχθονες πρόκριτοι ένοπλοι και κληρικοί και αφετέρου οι ετερόχθονες επήλυδες δημιουργούν μια νέα σύνθεση παράδοσης και ριζοσπαστισμού. Η κατακερματισμένη κοινωνία των αυτοχθόνων, με πυρήνα πάνοτε την οικογένεια και τους πελάτες της, προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια των υπό αλλόθρησκο καθεστώς χριστιανών. Η πατρίδα λαμβάνει προτεραιότητα όταν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο ιστορικός και πανεπιστημιακός, Θάνος Μ. Βερέμης φωτίζει, επιλέγοντας και σχολιάζοντας τις μαρτυρίες και τα απομνημονεύματα των ίδιων των αγωνιστών γύρω από τις κομβικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, την Άλωση της Τριπολιτσάς και την Πτώση του Μεσολογγίου στα χέρια του Οθωμανικού ζυγού.

Η εν λόγω έκδοση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, (Α’ Μέρος: Τριπολιτσά και Β’ Μέρος: Μεσολόγγι), τα οποία συνοδεύονται από τις μαρτυρίες των εξής αγωνιστών: Δημήτριος Αινίαν, Νικόλαος Κασομούλης, Νικόλαος Σπηλιάδης, Σπυρόμλιος ή Σπύρος Μίλιου, Γεώργιος Τερτσέτης και Φωτάκος (Φώτιος Χρυσανθόπουλος). Παράλληλα μέσα στις σελίδες του υπάρχουν άγνωστα περιστατικά, μαρτυρίες και περιστατικά τα οποία ήταν άγνωστα προς εμάς μέχρι σημέρα. 

Το βιβλίο “1821: Τριπολιτσά – Μεσολόγγι” απαντά σε βασικά ερωτήματα όπως: πόσα γνωρίζουμε για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, τι γνωρίζουμε για τις μάχες που διαδραματίστηκαν σε Πελοπόννησο και δυτική Στερεά Ελλάδα. Ο Θάνος Μ. Βερέμης παρουσιάζει με απλό τρόπο το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως επίσης τις νίκες, τις ήττες και τα κατορθώματα των οπλαρχηγών, καταφέρνοντας το σκοπό του, να προσεγγίσει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αναμφισβήτητα, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία.

Το βιβλίο του Θάνου Μ. Βερέμη “1821: Τριπολιτσά – Μεσολόγγι” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο