Μ. Μανωλιός: “Είναι εκπληκτικό πόσο αρμονικότερα μπορούμε να ζήσουμε, αν απλώς νοιαστούμε λίγο περισσότερο για τον διπλανό μας”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με το γνωστό συγγραφέα των Εκδόσεων Κέδρος, Μιχάλη Μανωλιό. Ο κος Μανωλιός αναφέρθηκε στο έναυσμα που το δόθηκε για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, στην βαρύτητα που δίνει στις κριτικές που του ασκούν και φυσικά μας αποκάλυψε ότι βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού του επόμενου μυθιστορήματός του.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Το βιβλίο και η περφόρμανς». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σε αυτό;

Στο πολύ κοντινό μέλλον, η τεχνολογία της Ε διανέμεται δωρεάν και επιτρέπει στους χρήστες να αυξάνουν την ενσυναίσθησή τους σε διακριτά επίπεδα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καταφέρνοντας έτσι να μπαίνουν καλύτερα και συχνότερα στη θέση των άλλων και να κατανοούν τις απόψεις και τις ανάγκες τους. Ο καλλιτέχνης Λέανδρος εκθέτει ένα περίπλοκο έργο new media art που σχετίζεται με την Ε, το οποίο γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα επειδή περιέχει μία περφόρμανς με ένα κρυμμένο μήνυμα. Στην παγκόσμια κούρσα για την αποκρυπτογράφησή του μπαίνει ο απόμακρος πατέρας του, μία μυστηριώδης διπλή γυναίκα, και ένας ιδιόρρυθμος βιβλιοθήρας ο οποίος αναζητεί το Βιβλίο, που λέγεται ότι, αν υπάρχει, μπορεί να επιφέρει την καταστροφή της Ε.

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος;

Στο μυθιστόρημα ο συγγραφέας είναι ένας μικρός θεός, και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην επιστημονική φαντασία. Αν και δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε, το περιθώριο κινήσεων στο πλαίσιο της αληθοφάνειας είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Με δεδομένο αυτό, σκέφτηκα ποια θα ήταν η μία βελτίωση που θα ήθελα να δω εγώ προσωπικά στον κόσμο. Η στροφή προς περισσότερο ανθρωπισμό ήταν μια προφανής πρώτη σκέψη, αλλά η ενσυναίσθηση αποτελεί γενικότερη και πιθανόν χρησιμότερη έννοια, και έτσι αποφάσισα να επινοήσω μια τεχνολογία που θα την αυξάνει κατά βούληση. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος ήταν ότι ήθελα η Ε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς, κι αυτό κάνει την ιδέα να βγαίνει από το σύνηθες μονοπάτι της τεχνολογίας που ξεκινάει από ευλογία και καταλήγει κατάρα.

Τι συμβολίζει η «περφόρμανς»;

Στην περφόρμανς ο Λέανδρος υποχρεώνει το κοινό να πάρει μέρος και να μετρήσει κατά μία έννοια την ίδια του την ενσυναίσθηση, καθορίζοντας το αποτέλεσμα με τη στάση του και με τη εκ των ενόντων συνεργασία του. Επίσης, ο καλλιτέχνης με την περφόρμανς τραβάει μία νοητή αλλά καθόλα πραγματική γραμμή στην τέχνη και στην ηθική, αναδεικνύοντας τον συχνό παραλληλισμό τους.

Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεστε περισσότερο και ποιος σας «παίδεψε» κατά τη συγγραφή του μυθιστορήματός σας;

Κομμάτια του εαυτού μου βρίσκονται μέσα σε όλους τους χαρακτήρες, αναγκαστικά, αλλιώς δεν θα μπορούσα να τους δημιουργήσω. Σίγουρα ο Λέανδρος, ως πρωταγωνιστής, παίρνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς έχει και κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία. Μέσω του Λέανδρου, έμαθα για μένα αρκετά πράγματα που αγνοούσα, ευχάριστα και δυσάρεστα, τόσο κατά τη συγγραφή όσο και κατά τη διόρθωση.

Τι θα συνέβαινε άραγε αν η Ε όντως γινόταν ο πρόδρομος του Facebook και των υπόλοιπων Social Media;

Οι περισσότεροι από μας θα είχαμε μια μεστότερη και πιο ανθρώπινη ζωή. Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον άνθρωπο από τα ζώα είναι η ικανότητά του να συνεργάζεται σε μεγάλους αριθμούς ατόμων. Είναι εκπληκτικό πόσο αρμονικότερα μπορούμε να ζήσουμε, αν απλώς νοιαστούμε λίγο περισσότερο για τον διπλανό μας.

Διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων σας; Υπάρχει κάποια που σας έχει επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά;

Εύστοχες και καλοπροαίρετες κριτικές μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες για τα επόμενα έργα. Η διαπίστωση των δυνατών σημείων είναι σημαντική, αλλά εκείνη των αδυναμιών είναι χρυσός.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσω του μυθιστορήματος σας «Το Βιβλίο και η περφόρμανς»;

Αυτό είναι κάτι που, όπως σε κάθε βιβλίο, επαφίεται στον αναγνώστη να το ανακαλύψει, και ό,τι και να πει ο συγγραφέας περιττεύει εφόσον έχει ήδη παραδώσει το έργο, οπότε θα αρκεστώ στον πυρήνα της ενσυναίσθησης ως έννοιας: αν ενδιαφερθούμε να μπούμε στη θέση των άλλων και να κατανοήσουμε τα θέλω, τα πρέπει και τις ανάγκες τους, θα έχουμε έναν καλύτερο κόσμο, κυριολεκτικά αύριο το πρωί.

Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Είμαι στο στάδιο σχεδιασμού του επόμενου μυθιστορήματός μου. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, που συνήθως διαρκεί πολλούς μήνες. Είναι όμως και πολύ δημιουργική, αφού περιλαμβάνει έρευνα και διάβασμα για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Εγώ ευχαριστώ.

Ευχαριστούμε θερμά τον γνωστό φωτογράφο Σωτήρη Βλάχο για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Το Βιβλίο και περφόρμανς” από τον Μιχάλη Μανωλιό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024 Το Πάσχα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο