Σ. Αλεξανιάν: “Ακόμα κι αν δεν παίξω κάποιους ρόλους στη ζωή μου, μόνο που τους έγραψα μου αρκεί”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε τη τιμή να συνομιλήσει με τη γνωστή ηθοποιό και πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα, Σοφία Αλεξανιάν. Με αφορμή τη κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου με τίτλο “Η ζωή αύριο, η ζωή χτες” η κα. Αλεξανιάν μας μίλησε για την ιστορία των παιδικών της χρόνων και για την επιβίωση των ανθρώπων στον πόλεμο που ξέσπασε το 1992 στο Σουχούμι της Αμπχαζίας, για την μαγευτική εμπειρία της συγγραφής καθώς και για την θερμή υποδοχή και στήριξη των Εκδόσεων Κέδρος.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος, το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

Δεν είναι μυθιστόρημα είναι μια αληθινή ιστορία, δίχως ίχνος μυθοπλασίας. Μιλάει για την επιβίωση των ανθρώπων στον πόλεμο που ξέσπασε το 1992 στο Σουχούμι της Αμπχαζίας με την Γεωργία και τη διάσωσή τους. Είναι μια ιστορία των παιδικών μου χρόνων, γραμμένη από πρώτο χέρι με όσα είδα και έζησα. Πέρα από τα ιστορικά γεγονότα, ο αναγνώστης θα διαβάσει μια ζωντανή ιστορία ανθρώπων του χωριού Οντίσι Πάβλαφκα με δικά τους ήθη και έθιμα που αποδίδονται με ένα χιουμοριστικό τρόπο παρά την τραγωδία του πολέμου. Και κυρίως την αναγέννηση μιας χαμένης δύναμης. Τον τρόπο και την ανάγκη του ανθρώπου να σηκωθεί από τον βυθό που έχει πέσει. Να βρει την αιτία των δεινών του και να την αλλάξει.

Από την υποκριτική στη συγγραφή. Ποιο ήταν το έναυσμα για ν’ ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Ανέκαθεν είχα πολλές εικόνες στο μυαλό μου, που η ασχολία μόνο με την υποκριτική ήταν πολύ φτωχή για να εκφράσω όλο αυτόν τον εσωτερικό κόσμο μέσα μου. Οι ρόλοι δεν στάθηκαν αρκετοί για μένα για να πω όλα όσα θέλω να πω. Έχω γράψει και αρκετά σενάρια μυθοπλασίας, τα οποία δεν έχουν δει το φως του ηλίου  ακόμη, μόνο και μόνο επειδή οι εικόνες και οι λέξεις δεν με αφήνουν να ησυχάσουν. Ίσως αν έπαιζα σε περισσότερες ταινίες και περισσότερους ρόλους δεν θα είχα ανάγκη να γράψω. Χάρη στη συγγραφή βρήκε γαλήνη η ψυχή μου. Εικόνες και συνθήκες που θα ήθελα να βρεθώ και να υποδυθώ βρήκαν το αντίκρισμα τους στη συγγραφή. Ακόμα κι αν δεν παίξω κάποιους ρόλους στη ζωή μου, μόνο που τους έγραψα μου αρκεί. Αλλά θα ήθελα φυσικά και να τους παίξω!    

Το βιβλίο σας «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή του;

Ήθελα να βρω τον εαυτό μου. Ποια είμαι; Και γιατί ζω αυτό που ζω τώρα, στη δεδομένη στιγμή; Γιατί έχω αυτά τα αποτελέσματα και όχι κάποια άλλα; Για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις έπρεπε να πάω τόσο πίσω στο παρελθόν και να βρω τις σωστές απαντήσεις. Είναι μια μαγευτική ψυχική εμπειρία που θα τη συνιστούσα στον καθέναν.  

Υπήρξε κάποια σκηνή που σας φόρτισε συναισθηματικά κατά τη συγγραφή του;

Ναι η σκηνή με την σφαγή της αγελάδας μου της Χρυσούλας. Σε αυτή τη σκηνή έκλαιγα πάρα πολύ όταν την έγραφα! Επίσης ένα περιστατικό που μου συνέβη, κατά τη συγγραφή ήταν, όταν περιέγραφα την αποσύνθεση του πτώματος του Κυρ. Ματθαίου άνοιξε η πόρτα της σκοτεινής αποθήκης πίσω από την πλάτη μου. Σε αρκετά σημεία στο βιβλίο αναφέρομαι σε μια σκοτεινή αποθήκη που χρησίμευε και ως μέρος για να εκτελώ τις τιμωρίες μου και αργότερα ως ασφαλέστερη κρυψώνα από τις βόμβες.

Ο τίτλος «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» έχει συμβολική σημασία;

Εν μέρει, ναι! Ο τίτλος αυτός αρχικά προήλθε από έναν διαλογισμό. Ένα μήνα έψαχνα να βρω τον κατάλληλο τίτλο, αποφάσισα να κλείσω τα μάτια μου και να μεταφερθώ νοητικά στο μέλλον, ένα είδος δημιουργικού οραματισμού, θα έλεγα και μπροστά στα μάτια μου περνούσε έντονα η λέξη «χτες» και ύστερα η λέξη «αύριο». Ήταν πολύ μπερδεμένο και δεν καταλάβαινα και πολλά. «Χτες» «Αύριο»; Όταν άνοιξα τα μάτια αυθόρμητα εκφώνησα τη λέξη «Ζωή». Και ύστερα έβαλα τη κοινή λογική. Άρχισα να τεστάρω τον τίτλο σε διάφορα αυτιά που έβρισκα και έβλεπα αντιδράσεις ενδιαφέροντος. Αν όμως σταθούμε σε ένα σημείο που η εννιάχρονη ηρωίδα διάβαζε βιβλία για να ξεφεύγει από το άθλιο και μίζερο παρόν, την εισαγωγή του βιβλίου που η ενήλικη ηρωίδα διαμαρτύρεται για το δυσάρεστο παρόν και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου μιλάει για το παρελθόν και την προσδοκία όμορφου μέλλοντος εξαλείφοντας κατά κάποιο τρόπο το παρόν. Ο τίτλος ταίριαξε διάνα.   

Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε το βιβλίο σας;

«Αληθινό, ιστορικό, έπος, ο απόλυτος οδηγός του εαυτού μου, μοιάζω με Ντοστογιέφσκι, διάβασε το!» Αυτά θα έλεγα εγώ. Από τον κόσμο ακούω: « Συγκλονιστικό! Είναι αληθινό; Δυνατό, ευανάγνωστο, συγκινήθηκα, το διάβασα μονορούφι, το διαβάζω δεύτερη φορά, με εκφράζει ο λόγος σου, είσαι όρθια; Τα λέει όλα! Φοβερό! Θέλαμε παραπάνω. Γράφεις άλλο; Γράψε! Μυθοπλασία μπορείς να γράψεις ή μπά;»   

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τις Εκδόσεις Κέδρος;

Ήταν ο πρώτος εκδοτικός που εμφανίστηκε στην αναζήτηση της Google καθώς έψαχνα ονόματα εκδοτών και άρχισα να τους καλώ με τη σειρά όλους για να κλείσω ραντεβού για την ακρόαση. Χωρίς να θέλω να παινέψω το «σπίτι» μου για να μη με πλακώσει. Θέλω να πω πως ο Κέδρος ήταν ο μοναδικός εκδοτικός οίκος που είπε «Περάστε από εδώ και φέρτε μας φωτοτυπημένο αντίγραφο του βιβλίου σας». Όταν όλοι οι άλλοι απαντούσαν στείλτε μας το θέμα και σε έξι μήνες θα σας απαντήσουμε να μας στείλετε το βιβλίο ή στείλτε το σε μέιλ και σε έξι μήνες θα σας απαντήσουμε. Δεν ξέρω πόσοι καθημερινά χτυπούν τις πόρτες των εκδοτών, αν είναι κάτι ανάλογο με τους ηθοποιούς που χτυπούν τις πόρτες των παραγωγών αλλά ήταν πολύ σκληρό να έχεις ξεγυμνώσει την ψυχή σου, να μεταφέρεις μια ιστορική αλήθεια με ζωντανούς ανθρώπους, μια ιστορία που επηρέασε και την Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που έζησε στον πόλεμο, έχασε ανθρώπους εκεί, σώθηκε σηκώθηκε στα πόδια και έγραψε με πόνο ψυχής. Να ακούει μια ψυχρή φωνή, « Αχ μη μας τα λέτε, στείλτε σε 500 λέξεις τη θεματολογία και σε έξι μήνες θα σας απαντήσουμε αν μας ενδιαφέρει να συμπεριληφθεί στη νέα σειρά» Μα πως; Χωρίς να με δείτε; Το βιβλίο δεν είναι μόνο λέξεις. Είμαι και εγώ. Δεν είναι μόνο αυτά που έγραψα, αλλά και αυτά που θέλω να προσθέσω λεκτικά. Τώρα που ζω. Για εμάς, που ζούμε τώρα. Δεν κρύβω πως η αξία μου άρχισε να θίγεται πάλι και να με πιάνει η απογοήτευση. Πήρα σε όλους τους εκδοτικούς μετά το πρώτο θετικό τηλεφώνημα του Κέδρου. Όταν πήγα εκεί, στον πράσινο διάδρομο, ένιωθα χαρούμενη χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Ένιωθα ότι θα ξανά περάσω πολλές φορές από αυτόν τον διάδρομο. Μπήκα στο γραφείο της κυρίας Βελάκη ζεστή και οικεία. Αφιέρωσε χρόνο να με ακούσει, κοιτώντας με πάντα στα μάτια και κλείνοντας με μια σύντομη υπόσχεση το ακατάπαυστο τηλέφωνο. Μια βδομάδα αργότερα δέχτηκα το τηλεφώνημα πάλι από την ίδια οικεία φωνή με σοβαρό τόνο αυτή τη φορά που έλεγε «Πρέπει να μιλήσουμε». Κότεψα, δεν πετάχτηκα απ’ τη χαρά μου. Έκανα πίσω. Μάλλον για αυτό οι χαρές με επισκέπτονται σπάνια.  

Με ποιο τρόπο μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Μέσα από τα social media fb: Sofia Alexanian Official & instagram: sofiaalexanian

Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη και εύχομαι το πρώτο σας βιβλίο να έχει την απήχηση που επιθυμείτε. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Από τον Οκτώβρη θα με δείτε σε μια νέα τηλεοπτική σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» του Χάρη Τσιρκινίδη σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη που θα προβληθεί στο OPEN BEYOND. Καθώς επίσης δημιουργώ μια νέα διαδικτυακή ντετέκτιβ σειρά με τα τίτλο «Ανοιχτές Υποθέσεις» όπου γράφω το σενάριο, παίζω την Ντετέκτιβ Κλάρα και δυστυχώς έχω αναλάβει και την παραγωγή της σειράς αυτής. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αναπτύξουμε την εγχώρια παραγωγή με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας στο κλάδο μας. Και σίγουρα χρειαζόμαστε την στήριξη από τον  κόσμο για να μπορέσει να επιβιώσει αυτή η προσπάθεια. Οι «Ανοιχτές Υποθέσεις» είναι αυτοτελείς ιστορίες εγκλημάτων ή εξαφανίσεων ανθρώπων που καλείται να τα εξιχνιάσει η ντετέκτιβ Κλάρα. Το κάθε συμβάν συνεπάγεται και με πολλούς υπόπτους που δυσκολεύουν τη λύση της υπόθεσης γιατί πάντα εμφανίζεται και μια άλλη αλήθεια, πίσω από την πρώτη αλήθεια που βρίσκουμε. Έχει πολλές ανατροπές και συνδυάζει μυθοπλασία με πραγματικά γεγονότα, είτε προσωπικά, είτε από έρευνες διαφόρων υποθέσεων. Θα προβληθεί στο διαδικτυακό μου κανάλι στο Youtube   Sofia Alexanian (https://www.youtube.com/channel/UC7q7xwWosK5M8rziYyokslA),  θα χαρώ να εγγραφείτε, για να στηρίξετε την προσπάθεια μου και τα όνειρά μου.        

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Η ζωή αύριο, η ζωή χτες” από τη Σοφία Αλεξανιάν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο