Ιστορίες Μυστηρίου: “Ο Βραζιλιάνικος Αγριόγατος και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” του Arthur Conan Doyle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μάτια του ήταν σαν δύο δίσκοι από φώσφορο μες στο σκοτάδι. Με τρόμαζαν, αλλά και με γοήτευαν. Δε μπορούσα να τραβήξω τα μάτια μου από πάνω τους. Η φύση μας παίζει αλλόκοτα παιχνίδια σε τέτοιες στιγμές έντασης, κι εκείνα τα τρομερά φώτα δυνάμωναν κι εξασθένιζαν με σταθερό ρυθμό. Μερικές φορές έμοιαζαν να είναι μικροσκοπικά σημάδια εκτυφλωτικής λάμψης – μικρές ηλεκτρικές σπίθες μέσα στο απόλυτο σκοτάδι -, και μετά φάρδαιναν και φάρδαιναν, μέχρι που όλη εκείνη η γωνία του δωματίου πλημμύριζε από το μεταβαλλόμενο και απειλητικό φως τους. Και ξαφνικά, έσβησαν τελείως.

Ο Βραζιλιάνικος Αγριόγατος (1898)

Ο θρυλικός συγγραφέας και δημιουργός του πιο γνωστού ντετέκτιβ όλων των εποχών, Arthur Conan Doyle, μας μεταφέρει στον κόσμο του υπερφυσικού, του πνευματισμού και των σκοτεινών μυστηρίων. Σε μια συλλογή δεκαεπτά διηγημάτων που χρονολογούνται από το 1884 ως το 1908 ανακαλύπτουμε χαμένα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, συναντούμε επικίνδυνες οικογενειακές σχέσεις και ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανεξήγητες εξαφανίσεις, οικονομικά εγκλήματα και δολοφονίες.

Οι ιστορίες του Doyle έχουν ένα αίνιγμα και ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί. Πολλές από αυτές έχουν ως φόντο το σκοτεινό και ομιχλώδες Λονδίνο ενώ σε κάποιες άλλες ταξιδεύουμε στο βροχερό Μάντσεστερ, στη λαμπερή Ρώμη και στη ταραχώδη Βόρεια Κίνα. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί έχουν μια μοναδική δυναμική που τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα και να μπορούν να υποστηρίζουν την εξέλιξη κάθε ιστορίας κάνοντας έτσι τον αναγνώστη να αφήνει τη θέση του παρατηρητή και να μπαίνει σ’ αυτή του εξερευνητή.

Κι όσο περισσότερο το πίστευα αυτό, τόσο περισσότερο εντυπωσιαζόμουν από τον τρόπο με τον οποίο έκρυβε τον πραγματικό χαρακτήρα του. Συχνά, όταν παρατηρούσα τη λιτοδίαιτη φιγούρα του, αναρωτιόμουν αν ήταν πράγματι δυνατό να έκανε ένας τέτοιος άνθρωπος αυτήν τη διπλή ζωή, και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι οι υποψίες μου ίσως ν’ αποδεικνύονταν τελικά αβάσιμες. Αλλά υπήρχε η γυναικεία φωνή, υπήρχε το κρυφό νυχτερινό ραντεβού στο δωμάτιο του πυργίσκου – πως ήταν δυνατόν να επιδέχονται τέτοια γεγονότα μιαν αθώα ερμηνεία; Αισθάνθηκα να μου προκαλεί τρόμο αυτός ο άνθρωπος. Ήμουν κυριευμένος από απέχθεια για εκείνη τη βαθιά, επίμονη υποκρισία του.

Το Γυαλιστερό Κουτί (1899)

 Ενδεικτικά στη συγκεκριμένη συλλογή ξεχωρίσαμε τα εξής διηγήματα: Ο Άντρα με τα Ρολόγια, δύο άντρες και μια γυναίκα επιβιβάζονται στο βαγόνι ενός τρένου που όταν σταματάει αφήνουν πίσω τους έναν άγνωστο νεκρό άντρα, ο οποίος δεν είχε ανέβει ή κατέβει από το τρένο. Ο Βραζιλιάνικος Αγριόγατος έχει ως κεντρικό χαρακτήρα ένα νεαρό αριστοκράτη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και προστρέχει για οικονομική ενίσχυση στον φαινομενικά ήσυχο και κοσμοπολίτη θείο του, ο οποίος έχει ως “χόμπι” τη συλλογή εξωτικών ζώων και είναι παντρεμένος με μια μυστηριώδη γυναίκα που αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο τον νεαρό άντρα. Το Σφραγισμένο Δωμάτιο όπου ένας νεαρό γόνος μιας πρώην αριστοκρατικής οικογένειας περιμένει να ενηλικιωθεί για να εκπληρώσει την επιθυμία του εξαφανισμένου πατέρα του, για ν’ ανοίξει το σφραγισμένο δωμάτιο που υπάρχει στην κατοικία προκειμένου ν’ ανακαλύψει το τρομερό μυστικό που κρύβει μέσα του.Τέλος Το Εβραϊκό Περιστήθιο όπου ο γνωστός αρχαιολόγος Ουόρντ Μόρτιμερ με τη βοήθεια του επιστήθιου φίλου του, προσπαθεί να λύσει μια ανεξήγητη ληστεία που διαπράχθηκε στο Μουσείο της Μπέλμορ Στριτ.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Arthur Conan Doyle εμπνεύστηκε τις περισσότερες ιστορίες του από τα διάφορα ταξίδια που πραγματοποιούσε κατά καιρούς, όπως από την συμμετοχή του στον Πόλεμο των Μποέρς στη Βόρεια Κίνα αλλά και από τις διάφορες μεταφυσικές τους αναζητήσεις. Όπως στη συλλογή διηγημάτων “Ο Ασημένιος Καθρέφτης και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” έτσι και εδώ το ύφος του παραμένει αρκετά σκοτεινό, μυστηριώδες και ιδιαίτερα γοητευτικό. Επιπλέον πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική μετάφραση του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου και στη προσεγμένη έκδοση των Εκδόσεων Gutenberg που μετέφεραν στην ελληνική γλώσσα ένα διαχρονικό λογοτεχνικό διαμάντι και το οποίο προτείνουμε σε όλους τους λάτρεις των μυστηρίων και όχι μόνο.

Η συλλογή διηγημάτων του Arthur Conan Doyle “Ο Βραζιλιάνικος Αγριόγατος και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” είναι το 1ο κατά σειρά λογοτεχνικό μυθιστόρημα της σειράς Aldina Μυστήριο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg. 

Σχετικά άρθρα

Ιστορίες Μυστηρίου: “Ο Ασημένιος Καθρέφτης και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” του Arthur Conan Doyle

Ιστορίες Μυστηρίου: “Υπόθεση Λέβενγουορθ” της Anna Katharine Green

Ιστορίες Μυστηρίου: “Υπόθεση Λερούζ” του Έmile Gaboriau

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο