Απριλίου 29, 2019

Διαβάσαμε: "Το Βιβλίο και περφόρμανς" από τον Μιχάλη Μανωλιό

Θα ήταν υπέροχος ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι θα νοιάζονταν περισσότερο ο ένας για τον άλλο, γιατι τότε θα αυξανόταν κατακόρυφα η συνεργασία μεταξύ τους, θα μειώνονταν δραστικά οι πόλεμοι και οι συρράξεις και η οικονομία θα οδηγούνταν προς την κατεύθυνση μιας προόδου ελεγχόμενης από την ηθική, θα λάμβανε σοβαρά και συνεχώς υπόψη τον πλησίον και, κυριώς, δεν θα προσπαθούσε να θρέψει τη ματαιοδοξία, την απληστία και την εξουσιολαγνεία με τη δυστυχία των άλλων.

Ο εικαστικός Λέανδρος Βατρικάς ρισκάρει τα πάντα στη ζωή του προκειμένου να ολοκληρώσει ένα πανάκριβο και φιλόδοξο έργο που είχε ως κεντρικό θέμα του Ε, μια τεχνητή μέθοδο που αυξάνει την ενσυναίσθηση και σε κάνει να μπαίνεις στη θέση των άλλων και τους κατανοείς καλύτερα. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει και τις ανάλογες συνέπειες σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο καθώς αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες.

Το φιλόδοξο αυτό έργο φιλοξενείται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μόνο που ο Λέανδρος νιώθει πως κάτι λείπει , γι' αυτό το λόγο προσπαθεί να πείσει τη Νύχτα, μια πρώην δολοφόνο και άνθρωπο του υποκόσμου που εφαρμόστηκε με τη βία πάνω της η Ε, να γίνει μέρος του έργου του. Όσο πλησιάζουν τα εγκαίνια της έκθεσης η αγωνία του κορυφώνεται, ώσπου μια μέρα εμφανίζεται στη Στέγη μια εντυπωσιακή διπλή γυναίκα με σκοπό να αγοράσει του, ενώ παράλληλα ένας ιδιόρρυθμος βιβλιοθήρας, ο Αλέξιος, προσπαθεί να τον προσεγγίσει.

Το πρόβλημα στη ζωή, όπως και στο σκάκι είναι ότι καμιά φορά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις μια επιλογή, όσο δυσάρεστη ή όσο ανεπαίσθητη κι αν είναι αυτή. Στο σκάκι δεν υπάρχει η επιλογή της μη κίνησης, και η αδράνεια είναι, σχεδόν πάντα, μια επιλογή με τις δικές της συνέπειες.

Τα εγκαίνια γίνονται και η απήχηση του κοινού ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η περφόρμανς του Λέανδρου κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Η παρουσίαση του πυροδοτεί μια διαδικτυακή παγκόσμια κούρσα για την αποκρυπτογράφησή της. Κάθε πρόσωπο προσπαθεί να ερμηνεύσει το μήνυμα που κρύβεται πίσω από την περφόρμανς. Ο Λέναδρος νιώθει ότι πλέον απειλείται η ζωή του. Ποιο ρόλο θα διαδραματίσει η Κυβέλη - η διπλή γυναίκα - και ο Αλέξιος; Ποιο μήνυμα κρύβει η περφόρμανς; Μήπως σχετίζεται με το μυστηριώδες Βιβλίο που υποτίθεται ότι μπορεί να καταστρέψει την Ε;

Ο Μιχάλης Μανωλίος καταφέρνει να συνδυάσει με εξαιρετικό τρόπο την επιστημονική φαντασία με την πραγματική εποχή που ζούμε. Η γραφή του είναι απλή και στρωτή. Οι χαρακτήρες του διακρίνονται για τον δυναμισμό και για το βάθος τους. Το θέμα του βιβλίου είναι επίκαιρο και εγείρει ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση και την επίδραση της τεχνολογίας στις ζωές μας. Αναμφίβολα "Το Βιβλίο και η περφόρμανς" αποτελεί ένα αξιέπαινο δείγμα ελληνικής γραφής όσων αφορά την επιστημονική φαντασία.

Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μανωλιού "Το Βιβλίο και η περφόρμανς" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 01:18

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia