Διαβάσαμε: “Το Βιβλίο και περφόρμανς” από τον Μιχάλη Μανωλιό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα ήταν υπέροχος ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι θα νοιάζονταν περισσότερο ο ένας για τον άλλο, γιατι τότε θα αυξανόταν κατακόρυφα η συνεργασία μεταξύ τους, θα μειώνονταν δραστικά οι πόλεμοι και οι συρράξεις και η οικονομία θα οδηγούνταν προς την κατεύθυνση μιας προόδου ελεγχόμενης από την ηθική, θα λάμβανε σοβαρά και συνεχώς υπόψη τον πλησίον και, κυριώς, δεν θα προσπαθούσε να θρέψει τη ματαιοδοξία, την απληστία και την εξουσιολαγνεία με τη δυστυχία των άλλων.

Ο εικαστικός Λέανδρος Βατρικάς ρισκάρει τα πάντα στη ζωή του προκειμένου να ολοκληρώσει ένα πανάκριβο και φιλόδοξο έργο που είχε ως κεντρικό θέμα του Ε, μια τεχνητή μέθοδο που αυξάνει την ενσυναίσθηση και σε κάνει να μπαίνεις στη θέση των άλλων και τους κατανοείς καλύτερα. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει και τις ανάλογες συνέπειες σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο καθώς αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες.

Το φιλόδοξο αυτό έργο φιλοξενείται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μόνο που ο Λέανδρος νιώθει πως κάτι λείπει , γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να πείσει τη Νύχτα, μια πρώην δολοφόνο και άνθρωπο του υποκόσμου που εφαρμόστηκε με τη βία πάνω της η Ε, να γίνει μέρος του έργου του. Όσο πλησιάζουν τα εγκαίνια της έκθεσης η αγωνία του κορυφώνεται, ώσπου μια μέρα εμφανίζεται στη Στέγη μια εντυπωσιακή διπλή γυναίκα με σκοπό να αγοράσει του, ενώ παράλληλα ένας ιδιόρρυθμος βιβλιοθήρας, ο Αλέξιος, προσπαθεί να τον προσεγγίσει.

Το πρόβλημα στη ζωή, όπως και στο σκάκι είναι ότι καμιά φορά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις μια επιλογή, όσο δυσάρεστη ή όσο ανεπαίσθητη κι αν είναι αυτή. Στο σκάκι δεν υπάρχει η επιλογή της μη κίνησης, και η αδράνεια είναι, σχεδόν πάντα, μια επιλογή με τις δικές της συνέπειες.

Τα εγκαίνια γίνονται και η απήχηση του κοινού ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η περφόρμανς του Λέανδρου κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Η παρουσίαση του πυροδοτεί μια διαδικτυακή παγκόσμια κούρσα για την αποκρυπτογράφησή της. Κάθε πρόσωπο προσπαθεί να ερμηνεύσει το μήνυμα που κρύβεται πίσω από την περφόρμανς. Ο Λέναδρος νιώθει ότι πλέον απειλείται η ζωή του. Ποιο ρόλο θα διαδραματίσει η Κυβέλη – η διπλή γυναίκα – και ο Αλέξιος; Ποιο μήνυμα κρύβει η περφόρμανς; Μήπως σχετίζεται με το μυστηριώδες Βιβλίο που υποτίθεται ότι μπορεί να καταστρέψει την Ε;

Ο Μιχάλης Μανωλίος καταφέρνει να συνδυάσει με εξαιρετικό τρόπο την επιστημονική φαντασία με την πραγματική εποχή που ζούμε. Η γραφή του είναι απλή και στρωτή. Οι χαρακτήρες του διακρίνονται για τον δυναμισμό και για το βάθος τους. Το θέμα του βιβλίου είναι επίκαιρο και εγείρει ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση και την επίδραση της τεχνολογίας στις ζωές μας. Αναμφίβολα “Το Βιβλίο και η περφόρμανς” αποτελεί ένα αξιέπαινο δείγμα ελληνικής γραφής όσων αφορά την επιστημονική φαντασία.

Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μανωλιού “Το Βιβλίο και η περφόρμανς” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο