Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις:”Οι λύκοι επιστρέφουν” – Διηγήματα της “Γενιάς των Ερειπίων”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εισβάλλανε κατά στρατιές στις πόλεις των εχθρών, μεσ’ από τα τείχη της σιωπής, της καταφρόνιας και του μίσους. Οι άνθρωποι κρυβόντουσαν απ’ αυτούς, έσβηναν το φως, βαστούσαν την αναπνοή τους, έκλειναν τα μάτια και πίστευαν πως οι χτύπο της καρδιάς τους προσέκρουαν στον τοίχο και πως οι απέξω θα μπορούσαν να τους ακούσουν, να ορμήσουν μες στο δωμάτιο, σπάζοντας τις πόρτες, και ν’ ανοίξουν αδιακρίτως πυρ.

Μπέρτολ Μπρέχτ, Άννα Ζέγκερς, Χάινριχ Μπέλ, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μαξ Φρίς, Χάινερ Μίλερ, Αλεξάντερ Κλούγκε, Ίλζε Άιχινγκερ και πολλοί άλλοι γερμανόφωνοι συγγραφείς απαρτίζουν αυτή την εξαιρετική ανθολογία. Όλοι τους έζησαν την ήττα και τα συντρίμμια του ναζιστικού καθεστώτος. Κάποιοι έζησαν τον εφιάλτη των διώξεων λόγω της καταγωγής τους, σε ορισμένους είχε απαγορευτεί από το ναζιστικό καθεστώς η δημοσίευση των έργων τους, ενώ κάποιοι φυλακίστηκαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων και αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Η συγκεκριμένη ανθολογία αποτελείται από είκοσι εννέα συγκλονιστικά διηγήματα που αντιπροσωπεύουν τη λογοτεχνική γενιά της μεταπολεμικής Γερμανίας. Βασικά θέματα – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρόλογο ο Φοίβος Ι. Πιομπίνος – της Λογοτεχνίας των Ερειπίων είναι:

  • η κατάρρευση της ηττημένης Γερμανίας ή η διάψευση της εθνικοσοσιαλιστικής ουτοπίας του Τρίτου Ράιχ και η ταπείνωση ενός ολόκληρου έθνους που θεωρούσε τη χώρα του πανίσχυρη
  • η απεικόνιση της αθλιότητας, της πείνας και της διαφθοράς που προξένησε ο πόλεμος, καθώς και ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης 
  • η ενοχή για τον κατατρεγμό των Εβραίων και η ανικανότητα για εξιλέωση 
  • η περιγραφή εκ των υστέρων των συνθηκών που αντιμετώπισαν οι εβραϊκής καταγωγής πληθυσμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη από το ναζιστικό καθεστώς αλλά και γενικότερα από την αδιαφορία, στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι, στη χειρότερη, από την εχθρότητα των συμπολιτών τους
  • το θαύμα της επούλωσης των τραυμάτων του έθνους με την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τους βομβαρδισμούς χώρας και την οικονομική της ανόρθωση.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των εν λόγω διηγημάτων, ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι τα περισσότερα από αυτά είναι σύντομα σε έκταση, αποτελούνται από κοφτές προτάσεις και αφήνουν το τέλος τους ανοιχτό. Πέρα από αυτό όμως, δεν παύουν να προβάλλουν όλο και πιο έντονα τα συναισθήματα που αναφέραμε. Αναμφισβήτητα “Οι λύκοι επιστρέφουν” είναι ένα λογοτεχνικό διαμάντι που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.

Η συλλογή διηγημάτων “Οι λύκοι επιστρέφουν” της “Γενιάς των Ερειπίων” αποτελεί το 13ο κατά σειρά βιβλίο της σειράς Aldina των Εκδόσεων Gutenberg.

Σχετικά άρθρα

Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις: “Ζ – Φανταστικό Ντοκιμαντέρ ενός Εγκλήματος” του Βασίλη Βασιλικού

Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις: “Ελένα” του Joaquim Maria Machado de Assis

Βιβλία που πρέπει να διαβάσετε: “Ο Στόουνερ” – John Williams

Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις: “Αύγουστος” του John Williams

Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις: “Η Γυναίκα του Κόσμου και άλλες ιστορίες” του Gustave Flaubert

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εταιρία αναζητά ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό

Η εταιρία Melissinos Security αναζητά ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό για εγκατάσταση...

Ο ΕΟΣ Τρίπολης διοργανώνει και φέτος, την καθιερωμένη πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου

Η διαδρομή ξεκινάει στο μουσείο υδροκίνησης της Δημητσάνας, περνάει...

Η Νιόβη Χριστοπούλου υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Η Νιόβη Χριστοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο