Διαβάσαμε: “Ζωή σε Πόλεμο” της Λένας Μαντά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μνήμες την κατέκλυσαν, αλλά δεν ήθελε να τις αποφύγει. Από την πρώτη νύχτα της καινούργιας της ζωής ήταν επιβεβλημένο να θυμηθεί πως έφτασε ως εδώ. Όλα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα που την ώθησαν ν’ αφήσει πίσω της καθετί παλιό, ασφαλές και απολύτως τακτοποιημένο, για να βρεθεί σ’ ένα ωκεανό αβεβαιότητας. Είχε μόνο τον εαυτό της να βασιστεί, τα δυο της χέρια και την τέχνη της για να παλέψει, αλλά πίσω δε θα έκανε. Θα έδειχνε σε όλους τι άξιζε και τι μπορούσε να κάνει.

Η Λένα Μαντά γράφει για τη μητέρα της. Την ηρωίδα της. Το ταξίδι πίσω στο χρόνο ξεκινά από τη νεαρή ηλικία της μητέρας της στη Κωνσταντινούπολη. Η Φραντζέσκα μεγαλωμένη σε μια οικογένεια με αυστηρές αρχές και την εγκλωβίζουν σε ένα γάμο που δεν θέλει. Μεγαλύτερος εχθρός της είναι η πεθερά της, η Καλλιρόη, η οποία φροντίζει κάθε μέρα που περνά να κάνει ολοένα και πιο δυστυχισμένο τον γάμο της. Ο άνδρας της, ο Στέλιος, παραμένει αδιάφορος σε κάθε παράπονό της. Η σχέση τους οδεύει σε τέλμα. Όταν φέρνει στον κόσμο τη Κάλλια, η Φραντζέσκα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.

Το ανικανοποίητο ξυπνούσε και απαιτούσε… Ένιωθε πως είχε κρυφοκοιτάξει από την κλειδαρότρυπα ένα κόσμο γεμάτο φως, την ίδια στιγμή που εκείνη απλώς κοιτούσε ένα ταβάνι, προσμετρώντας άδεια και ανούσια λεπτά να περάσουν. Επιπλέον, κι αυτό ήταν το πιο οδυνηρό, δεν έβλεπε αδιέξοδο.

Η Φραντζέσκα παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Χωρίζει τον σύζυγό της και μαζί με τη μικρή Κάλλια φεύγουν για την Αθήνα και αφήνουν πίσω τους την ασφάλεια που τους παρείχε η φαινομενικά τακτοποιημένη ζωή τους. Η οικογένεια της, την αποκηρύσσει. Τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα, μα είναι αποφασισμένη να πετύχει και να αποδείξει σε όλους ποια πραγματικά είναι, μα πάνω απ’ όλα όμως βασικός της στόχος είναι να προσφέρει τα πάντα στη μικρή Κάλλια προκειμένου να μη της λείψει ποτέ τίποτα.

Έγραφε και ταξίδευε … Στις ιστορίες της δεν υπήρχαν μπαμπάδες που αδιαφορούσαν για το παιδί τους, ούτε μαμάδες τόσο απασχολημένες που να μην έχουν χρόνο για την κόρη τους. Με τη ζωηρή της φαντασία, δημιουργούσε όμορφες οικογένειες, που ζούσαν σε σπίτια γεμάτα φως και μεγάλους κήπους. Τα παραμύθια που σκάρωνε είχαν όλα ένα κοινό: έπρεπε να τελειώνουν όμορφα.

Τα χρόνια περνούν, η Κάλλια μεγαλώνει, η Φραντζέσκα και ο Στέλιος εξελίσσονται σε δύο δυνατούς εχθρούς και αυτή είναι το πεδίο της μάχης τους. Η Κάλλια έρχεται αντιμέτωπη με τη συνεχή αδιαφορία και μυστικοπάθεια του πατέρα της και την έλλειψη προσοχής από την μητέρα της, την οποία βλέπει σπάνια. Σιγά σιγά νιώθει ότι είναι βάρος στους γονείς της και παρείσακτη στη ζωή τους. Σταδιακά ανακαλύπτει την ικανότητά της να δημιουργεί ιστορίες και να ταξιδεύει σε διαφορετικούς κόσμους. 

Όσο μεγαλώνει, η σχέση της με τη μητέρα της παραμένει δύσκολη. Η Φραντζέσκα είναι αυστηρή μαζί της και κατά καιρούς σκληρή μα και ορισμένες φορές παράλογη με αποτέλεσμα να την πληγώνει και να απομακρύνεται απ’ αυτή. Μα ποιος μπορεί να κρίνει μια γυναίκα που παλεύει μόνη της ν’ αναθρέψει και να μεγαλώσει με σωστές αρχές το παιδί της; Κανένας!

Η Λένα Μαντά μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Εκείνη των παιδικών και των εφηβικών της χρόνων, ανατρέχει και ζωντανεύει γεγονότα που εξαιτίας τους ή χάρη σ’ αυτά έγινε ό,τι είναι σήμερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως το μυθιστόρημα “Ζωή σε Πόλεμο” πρόκειται για ένα δυνατό και καθηλωτικό ανάγνωσμα που δημιουργεί έντονα συναισθήματα και προτρέπει τον αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα αυτή τη γυναίκα.

Το μυθιστόρημα της Λένας Μαντά “Ζωή σε Πόλεμο” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο