1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής»

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και διά Βίου Μάθηση διοργανώνει ένα πολυδιάστατο διαδραστικό Πανελλήνιο Συμπόσιο αφιερωμένο στους Συγγραφείς της Αργολίδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
«Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής»
14-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
ΝΑΥΠΛΙΟ, AΡΓΟΣ, ΚΡΑΝΙΔΙ, ΕΡΜΙΟΝΗ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Εκδηλώσεις Συμποσίου 1-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η δημιουργικότητα στον τόπο της Αργολίδας είναι εμφανώς ανεπτυγμένη ως προς τη γραφή. Ο χάρτης της Αργολίδας είναι διάστικτος από φωτεινά σήματα που εκπέμπουν οι συγγραφείς και οι ποιητές. Αυτή τη δυναμική ενέργεια επιθυμεί να αναδείξει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μαζί με πολλούς άλλους φορείς (θα ανακοινωθούν σύντομα), να τη διαχύσει πολλαπλασιαστικά και εν τέλει να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους που σκέπτονται, ζουν, ονειρεύονται, αγωνίζονται και μεγαλώνουν στην Αργολίδα και στην ελληνική γλώσσα.

Ο Απρίλιος μετουσιώνεται στο μήνα της γραφής και είναι τότε που οργανώνεται ένα πολυδιάστατο διαδραστικό Πανελλήνιο Συμπόσιο αφιερωμένο στους Συγγραφείς της Αργολίδας. Με την αφορμή αυτή, οι συγγραφείς που γεννήθηκαν ή ζουν στην Αργολίδα και έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο, (που δεν σχετίζεται με εξιδεικευμένες κατηγορίες, όπως αναφέρονται παρακάτω) συγκεντρώνονται στον τόπο τους και καθιστούν τους άλλους κοινωνούς στη συγγραφική δεξιότητα και εμπειρία τους. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των συγγραφέων στο Συμπόσιο είναι η προσωπική τους παρουσία στην Αργολίδα από 14 μέχρι 18 Απριλίου και επιθυμητή, εκτός της παρουσίασης τους, η συμμετοχή τους σε ομάδες μαθητών, εφήβων, ενηλίκων που θα οργανωθούν.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσιάζουν τους συγγραφείς μετά από έρευνα που έχουν εκπονήσει, ενώ οι ίδιοι οι συγγραφείς συνδιαλέγονται με το κοινό τους και μιλάνε για το έργο τους, τα συναισθήματα και τη ζωή τους. Τέλος όλοι καλούνται να συγγράψουν σε μια συναισθηματική και κοινωνική γιορτή γραφής.

Η δημιουργικότητα της γραφής 4Χ4 ενδυναμώνεται από φοιτητές ή ηθοποιούς που διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους ή παρουσιάζουν θεατρικά μέρος από έργο συγγραφέα, ενώ μαθητές – μουσικοί δημιουργούν ηχητικά – μουσικά τοπία που συνάδουν με τα κείμενα και μαθητές – ζωγράφοι αποδίδουν κείμενα σε εικόνες ή κατασκευές ή κόμικς. Επίσης νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και καλλιτέχνες οργανώνουν ομάδες συγγραφής σε εσωτερικούς χώρους όπως, σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, μπαρ, καφετέριες, συνεργεία, και σε εξωτερικούς όπως, δρόμοι, πλατείες, λαϊκές αγορές, τοίχοι, σε ειδικούς χώρους όπως, φυλακές, ΚΑΠΗ, νοσοκομεία και χώρους που εσείς θα προτείνετε.
Οι δράσεις θα γίνουν σε όλη την Αργολίδα, κυρίως στο Ναύπλιο καθώς και στο Άργος, το Κρανίδι, την Ερμιόνη, το Λυγουριό και την Επίδαυρο. Επίσης δράσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες και προτάσεις σας σε μικρότερα μέρη και χωριά. Στόχος μας είναι, ξεκινώντας με τους συγγραφείς, να ευαισθητοποιηθεί κάθε παιδί και κάθε πολίτης, να εκφραστεί, να δημιουργήσει και αν είναι δυνατόν, να αφήσει το αποτύπωμά του σε αυτή τη μεγάλη κοινή γιορτή γραφής.

Οι θεματικές του Συμποσίου που σχετίζονται με τα βιβλία συγγραφέων Αργολίδας είναι :
• Λογοτεχνικά κάθε μορφής, όπως διήγημα, δοκίμιο, μυθιστόρημα, νουβέλα, ψυχογραφία, βιογραφίες, ημερολόγιο κά
• Παιδική λογοτεχνία
• Ποιητικά για παιδιά και ενήλικες
• Θεατρικά, θεατρολογικά, ρητορείας, ορθοφωνίας, καλλιτεχνικά, περί τεχνών
• Επιστημονικά
• Ιστορικά, ηθογραφικά, λαογραφικά, ταξιδιωτικά
• Λευκώματα προσώπων, τόπων, τεχνών, γευσιγνωσίας κά.
• Κόμικς για παιδιά και ενήλικες
Λόγω του μεγάλου εύρους των θεματικών κατηγοριών των βιβλίων επικεντρωνόμαστε στις παραπάνω κατηγορίες οι οποίες είναι συναφείς με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος. Στο 1ο Συμπόσιο Συγγραφέων Αργολίδας δεν θα ενταχθούν συγγραφείς που έχουν γράψει βιβλία σχετικά με εξειδικευμένες κατηγορίες όπως ιατρικά, μηχανολογικά, εκκλησιαστικού και θρησκευτικού περιεχομένου, κομματικά, συνδικαλιστικά, πανεπιστημιακές εργασίες (μόνο σχετικές με το θέμα της γραφής) μουσικά βοηθήματα,, σχολικά, αθλητικά, κηποτεχνικά, γεωπονικά, κτηνιατρικά, αστρολογικά, διαφημιστικά και προβολής επιχειρήσεων κά.
Καλούμε να έρθουν μαζί μας, όσοι φορείς και όσα πρόσωπα ενδιαφέρονται να ενταχτούν σε αυτήν τη μεγάλη κοινωνική – πολιτιστική εκδήλωση – γιορτή γραφής, το Συμπόσιο για τους Συγγραφείς της Αργολίδας και επιθυμούν να προκαλέσουν τη δημιουργικότητά τους ως προς τη γραφή ή να πάρουν μέρος και να προωθήσουν τις δράσεις ή να δημιουργήσουν πρωτότυπα εργαστήρια συγγραφής που μπορεί να συνδυαστούν με άλλες τέχνες όπως, μουσική, χορό, φωτογραφία, ζωγραφική, με εκθέσεις και κατασκευές.
Στείλτε μας την πρότασή σας στο mail του Συμποσίου:
symposio.syngrafeon@uop.gr

Αν είστε συγγραφέας στείλτε μας το βιογραφικό σας, τηλέφωνο και mail σας.

Αν είστε νηπιαγωγός, δάσκαλος, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, θεατρολόγος κ.ά) και θέλετε να υποβάλετε πρόταση περί συγγραφής ή συγγραφέων Αργολίδας στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στείλτε και σε μας την πρότασή σας να την συμπεριλάβουμε στις εργασίες του Συμποσίου

Αν είστε εκπαιδευτικός και επιθυμείτε να οργανώσουμε μια παρουσίαση στην τάξη σας (εφόσον αυτό είναι εφικτό) με ένα συγγραφέα ή να εφαρμόσουμε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, δηλώστε μας το ενδιαφέρον σας με τα στοιχεία σας, τα στοιχεία του σχολείου σας και μαζί θα πάρουμε άδεια για αυτό

αν θέλετε να είστε εμψυχωτής σε ένα πρόγραμμά μας, στείλτε μας την πρότασή σας, όνομα, ειδικότητα, τηλέφωνο και mail σας.

Αν επιθυμείτε να είστε εθελοντής, στείλτε μας όνομα, τηλέφωνο, ειδικότητα και mail σας.

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτό το μεγάλο γεγονός ως χορηγός, στείλτε μας όνομα, τηλέφωνο, είδος χορηγίας και mail σας.

Ελάτε όλοι μαζί να χαρούμε τη γραφή της Αργολίδας, τη δική μας δημιουργικότητα και τη δημιουργική γραφή των παιδιών του τόπου. Ελάτε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο γεγονός, μια μεγάλη γιορτή γραφής. που θα εμπνεύσει εμάς και τους άλλους, που θα δείξει πόσο ισχυρό είναι το DNA μας, παρά τα κονταροχτυπήματα, και πως αναμφισβήτητα είμαστε γεννημένοι συν-γραφείς.
Εγκάρδια

Η Κοσμήτορας
Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο