H θεατρική παραγωγή με τίτλο «Το ψέμα του Χάμελν» του Jörg Scheibe στην Τρίπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H θεατρική παραγωγή με τίτλο «Το ψέμα του Χάμελν» του Jörg Scheibe στην Τρίπολη από την ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου ΔΡΑΣΤΕΣ 

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/I-Y1Il-orao” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen ]

Η ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου ΔΡΑΣΤΕΣ έχει την τιμή να σας καλέσει για μια ακόμη φορά στη νέα της θεατρική παραγωγή με τίτλο «Το ψέμα του Χάμελν» του Jörg Scheibe. Η υπόθεση βασίζεται στον γνωστό θρύλο του αυλητή του Χάμελν και παρουσιάζει την ενήλικη και ανατρεπτική εκδοχή του. Τι έγινε στ’ αλήθεια στη πόλη του Χάμελν;

Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό θέατρο στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου και 1 & 3 Οκτωβρίου και ώρα 9:30 μ.μ.

Για κρατήσεις θέσεων στο χώρο του θεάτρου καθημερινές (από Πέμπτη 27/9) και ώρες 7-9 μ.μ. ή στο τηλέφωνο 2710-233111.

Σας περιμένουμε για μια ακόμη φορά!

Η Ομάδα

Η ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου «Δράστες» ξεκίνησε την πορεία της το Φεβρουάριο του 2015, αθόρυβα και με πνεύμα να δημιουργήσει κάτι νέο στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Το όνομα της ομάδας είναι μια τολμηρή μετάφραση του actors, από το act=δρω και από την άλλη είναι κι ένα σημείο αναφοράς στη θεωρία του Ντέηβιντ Μάμετ, που θεωρεί τη Δράση ως το δομικό στοιχείο του θεάτρου και δεν σταματά να τονίζει ότι δουλειά του ηθοποιού είναι η Δράση.

Οι πρώτες παραστάσεις με το έργο «12 Ένορκοι» του Reginald Rose, παρουσιάστηκαν στο κοινό ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016. Οι παραστάσεις αυτές φιλοξενήθηκαν κατά σειρά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεβιδίου και το Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης, φαινομενικά ασυνήθιστους χώρους φιλοξενίας θεατρικών παραστάσεων, που ωστόσο οι υπεύθυνοι των οποίων αγκάλιασαν με θέρμη τις προσπάθειές μας.

Το 2017 ανέβηκαν δύο παραστάσεις. Η πρώτη, οι «Δέκα Μικροί Νέγροι» της Agatha Christie παρουσιάστηκε το Μάρτιο ενώ τον Απρίλιο ακολούθησε «Το αγόρι με τη Βαλίτσα» του Mike Kenny σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του project P.R.E.S.S. Και οι δύο παραστάσεις παρουσιάστηκαν στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο μετά από ευγενική παραχώρηση από το Δήμο Τρίπολης και στέφθηκαν με επιτυχία. Επιλεκτικά αναφέρουμε και τη συνεργασία μας με την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, που πραγματοποίησε εργαστήριο αφήγησης παραμυθιού και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους.

Όλες οι παραστάσεις μας πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και έχουν τύχει θερμής ανταπόκρισης από τους συμπολίτες μας, τους οποίους και ευχαριστούμε ολόψυχα.

xalemp

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τον δημοφιλή γερμανικό θρύλο -γνωστό κυρίως από τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ- το 1284 εμφανίστηκε στην πόλη Χάμελν της Κάτω Σαξονίας ένας παράξενος στην όψη αυλητής, ο οποίος υποσχέθηκε έναντι αμοιβής να απελευθερώσει την πόλη από τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι αρουραίοι. Ο αυλητής κράτησε την υπόσχεσή του και με τη μουσική του οδήγησε τα τρωκτικά στο ποτάμι, όπου και πνίγηκαν. Στη συνέχεια, ωστόσο, όταν εισέπραξε την άρνηση των χωρικών για την συμφωνημένη αμοιβή του, απήγαγε για πάντα τα παιδιά τους, οδηγώντας τα υπό τους ήχους της φλογέρας του μακριά από την πόλη.

Στη θεατρική εκδοχή του Γιεργκ Σάιμπε, ο θρύλος του Χάμελν ανατρέπεται. Από την πρώτη κιόλας σκηνή ο θεατής μαθαίνει δια στόματος Γραμματικού ότι πρόκειται για ένα ψέμα, ενώ στη συνέχεια ξετυλίγεται εμπρός του όλη η σκοτεινή πραγματικότητα της «ελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας του Χάμελν». Οι πολίτες εμφανίζονται δουλοπρεπείς προς την εξουσία, εμπιστεύονται μια διεφθαρμένη ηγεσία κι επιπλέον απαξιώνονται από αυτήν, ακριβώς εξαιτίας της δουλοπρέπειάς τους. Προκειμένου να κρατήσει τον απλό λαό σκυμμένο, η ηγεσία απαγορεύει οποιοδήποτε προϊόν σκέψης και πολιτισμού θα ήταν ικανό να θέσει σε αμφισβήτηση το κύρος της. Γι’ αυτό πολεμά με κάθε μέσο τους αρουραίους -που συμβολίζουν το «ξένο», το «καινούργιο»- ενώ ταυτόχρονα απομονώνει όποιον πολίτη συναναστρέφεται μαζί τους.

Κάποια μέρα, όμως, τα παιδιά της πόλης του Χάμελν γνωρίζουν τον «Βασιλιά των Αρουραίων», που τους απελευθερώνει από τον φόβο των τρωκτικών. Ακολουθεί η σύλληψη και καταδίκη του «γητευτή Βασιλιά» και η παρωδία δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι χρόνια καταπιεσμένοι πολίτες δεν τολμούν να τον υπερασπιστούν, παρά τις αγαθές τους προθέσεις. Στο φινάλε, ο Βασιλιάς των αρουραίων καταφέρνει να δραπετεύσει από την πόλη μαζί με τα παιδιά. Ναι μεν το Χάμελν «ελευθερώθηκε» από τους αρουραίους, αλλά έχασε για πάντα τα παιδιά του, το μέλλον του.

Στην διασκευή αυτή του Σάιμπε, οι μηχανισμοί της εξουσίας για καταπίεση του λαού, η περιφρόνηση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, η περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ή μονάδων συνθέτουν ένα βαθύτατα κοινωνικοπολιτικό έργο –τροφή για σκέψη- σε φόντο εποχής, ένα έργο που απέχει πολύ από το γνωστό παραμύθι, αλλά και από μια απλή και εύπεπτη θεατρική απόλαυση.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο