Χωρική ταυτότητα καινοτομία και ανάπτυξη, TRIPOLIS ARCADIA 2021

Έγινε χθες στις 10/6/2015 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ημερίδα (workshop)  που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με  τον Δήμο Τρίπολης  ενόψει  της προετοιμασίας του φακέλου για την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  TRIPOLIS-ARCADIA 2021.

Το θέμα της ημερίδας ήταν η ταυτότητα, η καινοτομία, ο πολιτισμός και η ανάπτυξη μιας πόλης-περιοχής και ειδικότερα η σύνδεσή τους με την διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Σκοπός η αναζήτηση προτάσεων για:

  • την αξιοποίηση της σύνθετης σχέσης μεταξύ της χωρικής ταυτότητας της πόλης με τις υπάρχουσες και νέες υποδομές αστικής και αρχιτεκτονικής κλίμακας, με στόχο τη δημιουργία μιας μοναδικής χωρικής ταυτότητας για την πόλη.
  • τον εντοπισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που συσχετίζουν το αστικό και φυσικό τοπίο της Τρίπολης με το «αρκαδικό τοπίο», δηλαδή της ευρωπαϊκής αντίληψης για ένα τοπίο υψηλής ποιότητας με αναφορές στις Αρκαδικές απαρχές της ιστορίας της Δύσης.
  • Την αναζήτηση του συνδυασμού των στοιχείων της ταυτότητας της πόλης με τα χαρακτηριστικά των ευφυών πόλεων, τις εφαρμογές των αναδυόμενων τεχνολογιών στον αστικό χώρο και την ανάδειξη τοπικοποιημένων Πολιτιστικών Χώρων Συλλογικής Καινοτομίας.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή:

  • του Επιμελητηρίου Αρκαδίας,
  • του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
  • του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου,
  • της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών –Βιοτεχνών –Εμπόρων Αρκαδίας,
  • του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας,
  • της Διεύθυνσης  προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης
  • της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας & Χωροταξίας του Δήμου Τρίπολης

Τις  εργασίες  της ημερίδας συντόνισε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Π. Λιαργκόβας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, στον οικονομικό-κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας αλλά και στην αυτοαξιολόγησή της.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Α. Κριεμάδης παρουσίασε τις προτάσεις του σχετικά με τη σύνδεση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας και του Πολιτισμού.

Ο Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Κ. Μωραΐτης τόνισε στην ομιλία του την  ιδιαίτερη ταυτότητα του ονόματος της Αρκαδίας, την πολιτική αξία του όρου, τον οποίο ταύτισε με την συγκρότηση της νεότερης δημοκρατίας στη Δύση, αλλά και την διαχρονική σημασία του Αρκαδικού τοπίου.

Η Αρχιτέκτων Πολεοδόμος και εντ. Λέκτορας Ε.Μ.Π. Σ. Μαυρομμάτη παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της για τα Αστικά Οικοσυστήματα Καινοτομίας, τα χαρακτηριστικά των ευφυών πόλεων, τις εφαρμογές των αναδυόμενων τεχνολογιών στον αστικό χώρο  και πως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην πόλη της Τρίπολης και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχιτέκτων και εντ. Λέκτορας Ε.Μ.Π. Δ. Ψυχογιός στην εισήγησή του κατέθεσε την πρότασή του για την δημιουργία και την ανάδειξη Τοπικοποιημένων Πολιτιστικών Χώρων Συλλογικής Καινοτομίας, στα όρια μιας σύγχρονης πόλης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου Χ. Τρυφωνόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τεχνολογικές προκλήσεις και στις εφαρμογές τους, και πως αυτές συντελούν στην ανάδειξη μιας ευφυούς πόλης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...
Μετάβαση στο περιεχόμενο