Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα – Παγκόσμιο συνέδριο

Ποιο είναι το προφίλ της Ιστοριογραφίας στον 20ο αιώνα; Πώς γράφηκε η ιστορία στον αιώνα αυτό που τον σημάδεψαν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, επαναστάσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, η αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα, το τέλος της αποικιοκρατίας αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας και της επιστήμης σε πεδία πέρα από την πιο τολμηρή φαντασία των προηγούμενων εποχών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο είναι το προφίλ της Ιστοριογραφίας στον 20ο αιώνα; Πώς γράφηκε η ιστορία στον αιώνα αυτό που τον σημάδεψαν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, επαναστάσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, η αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα, το τέλος της αποικιοκρατίας αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας και της επιστήμης σε πεδία πέρα από την πιο τολμηρή φαντασία των προηγούμενων εποχών;

Πώς ανταποκρίθηκαν οι ιστορικοί, ποιο νόημα πήρε η ιστορία; Πώς η ιστορία, που εγκαθιδρύθηκε ως επιστήμη στον 19ο αιώνα, ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις; Πώς συνδέονται με τις εμπειρίες των κοινωνιών τα ιστορικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον αιώνα αυτό; Να τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου στην Αθήνα! Συμμετέχουν ιστορικοί που έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από την Αργεντινή έως την Ιαπωνία, από τον Καναδά έως την Αυστραλία.

Οργανωτές του συνεδρίου είναι οι ερευνητές του επιστημονικού προγράμματος «Η ελληνική ιστοριογραφία στον 20ο αιώνα», με φορείς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), το περιοδικό Ιστορείν και το International Network of Theory and History. Είναι πρώτη φορά που διεξάγεται ένα παρόμοιο συνέδριο. Η κύρια προβληματική του είναι όχι η παρακολούθηση των ιστοριογραφικών ρευμάτων, αλλά ο τρόπος που σχετίζονται οι ιστοριογραφικές προσεγγίσεις με την εμπειρία του 20ου αιώνα. Οι πολλαπλοί δρόμοι που ακολούθησε η ιστοριογραφία και τα αντίστοιχα παραδείγματα που διαμορφώθηκαν μεταμόρφωσαν εντελώς το πεδίο των ιστορικών σπουδών τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του, έτσι ώστε είναι δύσκολο να μιλάμε για ένα συμπαγές αντικείμενο σπουδών.

Η έξοδος της ιστοριογραφίας από το μαυσωλείο του 19ου αιώνα και το άνοιγμά της σε νέες αναζητήσεις τη μετέτρεψε σε ένα φάντασμα που άλλοτε κρατούσε τις κοινωνίες σε επαγρύπνηση και άλλοτε χρησίμευε ως μέσο ψυχαγωγίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η Ιστορία αντιμετωπίζεται συνήθως σαν μια αφηρημένη ιδέα ή ένας ακόμη ακαδημαϊκός κλάδος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι είναι αυτό που συνδέει την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία με όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν.

Αυτές οι συνδέσεις θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων του συνεδρίου. Μεταξύ των άλλων, θα συζητηθούν θέματα όπως: Πώς καθορίζει η ιστορική εμπειρία τη μελέτη του παρελθόντος; Πώς συνδέονται η ανάδυση νέων σπουδών, όπως αυτές του φύλου, της προφορικότητας, της δια-εθνικής (transnational) ιστορίας με αλλαγές στο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό στερέωμα; Τι έγινε με τους δρόμους της ιστοριογραφίας που κάποια στιγμή προτάθηκαν αλλά δεν ακολουθήθηκαν; Πώς εντάσσονται έννοιες όπως η αλήθεια, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία στο σημερινό οπλοστάσιο του ιστορικού και πώς αλλάζει η σημασία τους καθώς μεταβάλλονται τα πολιτισμικά πλαίσια; Θα αναζητηθούν κυρίως οι πολλαπλές συνδέσεις μεταξύ των «εσωτερικών» και «εξωτερικών» διαδικασιών και πραγματικοτήτων, μεταξύ των επιρροών μέσα και έξω από την ακαδημία που επηρέασαν την ιστορική σκέψη και διαμόρφωσαν τους ποικίλους τρόπους συλλογικής εμπειρίας του 20ου αιώνα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 18-20 Ιουνίου 2015, θα διεξαχθεί στα αγγλικά (χωρίς μετάφραση) και η συμμετοχή είναι ανοικτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://historiography20.gr/programJune2015.pdf
Τις περιλήψεις των ανακοινώσεων εδώ: http://historiography20.gr/abstracts.pdf
Ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.historiography20.gr/
Like us on Facebook: https://www.facebook.com/historiography20?ref=hl

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συλλήψεις και Εξιχνιάσεις στη Σπάρτη και την Καλαμάτα για διάφορα αδικήματα

Στη Σπάρτη και την Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν πρόσφατες συλλήψεις σχετικές με ναρκωτικά, με ανηλίκους και γονείς να εμπλέκονται σε παραβατικές πράξεις. Επίσης, εξιχνιάστηκαν υποθέσεις απάτης και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα, με τις αρχές να διεξάγουν ποινικές προανακρίσεις για όλες τις περιπτώσεις.

Πανδήμως η Τρίπολη λιτάνευσε τους Πολιούχους της Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε απόψε, ο Μεθέορτος Εσπερινός των Πολιούχων της Τρίπολης Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου. Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως. Με το πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτάνευση των χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος των εορταζόντων Αγίων ανά τις κεντρικές

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Τρίπολη για τους Πολιούχους της Αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2026, στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ