Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα – Παγκόσμιο συνέδριο

Ποιο είναι το προφίλ της Ιστοριογραφίας στον 20ο αιώνα; Πώς γράφηκε η ιστορία στον αιώνα αυτό που τον σημάδεψαν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, επαναστάσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, η αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα, το τέλος της αποικιοκρατίας αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας και της επιστήμης σε πεδία πέρα από την πιο τολμηρή φαντασία των προηγούμενων εποχών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο είναι το προφίλ της Ιστοριογραφίας στον 20ο αιώνα; Πώς γράφηκε η ιστορία στον αιώνα αυτό που τον σημάδεψαν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, επαναστάσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, η αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα, το τέλος της αποικιοκρατίας αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας και της επιστήμης σε πεδία πέρα από την πιο τολμηρή φαντασία των προηγούμενων εποχών;

Πώς ανταποκρίθηκαν οι ιστορικοί, ποιο νόημα πήρε η ιστορία; Πώς η ιστορία, που εγκαθιδρύθηκε ως επιστήμη στον 19ο αιώνα, ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις; Πώς συνδέονται με τις εμπειρίες των κοινωνιών τα ιστορικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον αιώνα αυτό; Να τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου στην Αθήνα! Συμμετέχουν ιστορικοί που έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από την Αργεντινή έως την Ιαπωνία, από τον Καναδά έως την Αυστραλία.

Οργανωτές του συνεδρίου είναι οι ερευνητές του επιστημονικού προγράμματος «Η ελληνική ιστοριογραφία στον 20ο αιώνα», με φορείς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), το περιοδικό Ιστορείν και το International Network of Theory and History. Είναι πρώτη φορά που διεξάγεται ένα παρόμοιο συνέδριο. Η κύρια προβληματική του είναι όχι η παρακολούθηση των ιστοριογραφικών ρευμάτων, αλλά ο τρόπος που σχετίζονται οι ιστοριογραφικές προσεγγίσεις με την εμπειρία του 20ου αιώνα. Οι πολλαπλοί δρόμοι που ακολούθησε η ιστοριογραφία και τα αντίστοιχα παραδείγματα που διαμορφώθηκαν μεταμόρφωσαν εντελώς το πεδίο των ιστορικών σπουδών τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του, έτσι ώστε είναι δύσκολο να μιλάμε για ένα συμπαγές αντικείμενο σπουδών.

Η έξοδος της ιστοριογραφίας από το μαυσωλείο του 19ου αιώνα και το άνοιγμά της σε νέες αναζητήσεις τη μετέτρεψε σε ένα φάντασμα που άλλοτε κρατούσε τις κοινωνίες σε επαγρύπνηση και άλλοτε χρησίμευε ως μέσο ψυχαγωγίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η Ιστορία αντιμετωπίζεται συνήθως σαν μια αφηρημένη ιδέα ή ένας ακόμη ακαδημαϊκός κλάδος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι είναι αυτό που συνδέει την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία με όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν.

Αυτές οι συνδέσεις θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων του συνεδρίου. Μεταξύ των άλλων, θα συζητηθούν θέματα όπως: Πώς καθορίζει η ιστορική εμπειρία τη μελέτη του παρελθόντος; Πώς συνδέονται η ανάδυση νέων σπουδών, όπως αυτές του φύλου, της προφορικότητας, της δια-εθνικής (transnational) ιστορίας με αλλαγές στο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό στερέωμα; Τι έγινε με τους δρόμους της ιστοριογραφίας που κάποια στιγμή προτάθηκαν αλλά δεν ακολουθήθηκαν; Πώς εντάσσονται έννοιες όπως η αλήθεια, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία στο σημερινό οπλοστάσιο του ιστορικού και πώς αλλάζει η σημασία τους καθώς μεταβάλλονται τα πολιτισμικά πλαίσια; Θα αναζητηθούν κυρίως οι πολλαπλές συνδέσεις μεταξύ των «εσωτερικών» και «εξωτερικών» διαδικασιών και πραγματικοτήτων, μεταξύ των επιρροών μέσα και έξω από την ακαδημία που επηρέασαν την ιστορική σκέψη και διαμόρφωσαν τους ποικίλους τρόπους συλλογικής εμπειρίας του 20ου αιώνα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 18-20 Ιουνίου 2015, θα διεξαχθεί στα αγγλικά (χωρίς μετάφραση) και η συμμετοχή είναι ανοικτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://historiography20.gr/programJune2015.pdf
Τις περιλήψεις των ανακοινώσεων εδώ: http://historiography20.gr/abstracts.pdf
Ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.historiography20.gr/
Like us on Facebook: https://www.facebook.com/historiography20?ref=hl

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείτε ζωντανά: Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. Μεγαλόπολης – Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026

Τακτική συνεδρίαση (δια ζώσης) Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 ώρα 20:00

Υπεγράφη η σύμβαση 1 εκατ. ευρώ για την προστασία από πτώσεις βράχων στα Λαγκάδια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Υπεγράφη τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, η σύμβαση για το έργο «Άρση επικινδυνότητας και λήψη μέτρων προστασίας από πτώσεις βράχων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου (Τ.Κ. Λαγκαδίων)», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Η παρέμβαση αφορά ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τμήμα της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Πύργου και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί την ψηφιακή αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας | Δημήτρης Πτωχός: Επενδύουμε σε έναν πολιτισμό ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους

Μια σημαντική παρέμβαση για την ανάδειξη και την ψηφιακή προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλαμάτας προχωρά μέσα από το Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021–2027», μετά την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό της απόφασης ένταξης της πράξης «Ψηφιακή Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Καλαμάτας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 349.898,24 ευρώ. Η πράξη, με δικαιούχο τον Δήμο Καλαμάτας, αφορά τη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τρίτη 11 Αυγούστου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη 11 Αυγούστου 2026, σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας (κατηγορία κινδύνου 4), ενώ η ΠΕ Αρκαδίας και Μεσσηνίας βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3.