Διαβάσαμε: «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων» των Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργώνω το Και με τα μάτια μου, προσπαθώντας να χωρέσω στο μυαλό μου όλες τις θαυμαστές εικόνες που στολίζουν την προβλήτα της Σμύρνης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος , το 1921, η Χιωτοπούλα Μυρτώ επισκέπτεται τους συγγενείς της στη γειτονική Σμύρνη για να περάσει το καλοκαίρι μαζί με την αγαπημένη της ξαδερφούλα, την Αθηνά. Η μικρή Μυρτώ μαγεύεται από την ομορφιά της πόλης, οργώνει με τα μάτια της το περίφημο Και προσπαθώντας να χωρέσει στο μυαλό της όλες τις θαυμαστές εικόνες που στολίζουν τη προβλήτα της Σμύρνης. Η άφιξή της στο σπίτι των θείων της σηματοδοτεί το ωραιότερο κομμάτι του καλοκαιριού, με την Μυρτώ και την Αθηνά να ανυπομονούν να εξερευνήσουν τις ομορφιές τις πόλης.

Οι διακοπές στη «Σμύρνη των Θαυμάτων» επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στη Μυρτώ. Στη διάρκεια της παραμονής της , η Μυρτώ θα επισκεφτεί την Ευρωπαϊκή Οδό με τα πλούσια και περιποιημένα καταστήματα  και  θα απολαύσει το αγαπημένο της παγωτό στο ιστορικό Καφέ Παρί. Θα περπατήσει στη πολύβουη αγορά του Ταρσί, με τις μυρωδιές των μπαχαρικών να απλώνονται στον αέρα και με τους πραματευτάδες να διαλαλούν την λαχταριστή πραμάτεια τους, και θα «χαθεί» στους άπειρους διαδρόμους με τα χιλιάδες βιβλία της θαυμαστής βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής. Τι κρίμα! Η μικρή Μυρτώ ευχόταν να είχε περισσότερο χρόνο για ν’ ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές της πόλης!

Αλίμονο, κάπου μακριά ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και τα μαύρα σύννεφά του ολοένα πέφτουν πιο βαριά πάνω από τη Μικρά Ασία. Ο μπαμπάς της μικρής Αθηνάς αποφασίζει να τη στείλει στη Χίο μαζί με τη Μυρτώ για να είναι ασφαλής. Η Αθηνούλα νιώθει στεναχωρημένη που αποχωρίζεται με αυτό τον τρόπο τους γονείς της, όμως η αγαπημένης της ξαδέρφη της υπόσχεται πως θα περάσουν έναν ονειρεμένο χρόνο μαζί. Τα δύο κορίτσια με αυτή την υπόσχεση αποχαιρετούν αγκαλιασμένες τη Σμύρνη, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα.

Η Βασιλική Μαρκάκη και ο Ζήνων Ζαμπακίδης έχοντας ως γνώμονα τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, αποφασίζουν να μας ξεναγήσουν στο «Λεβάντε της Ανατολής» μέσα από τη παιδική ματιά της Χιωτοπούλας Μυρτώ. Οι συγγραφείς μας μεταφέρουν στο καλοκαίρι του 1921, ένα χρόνο πριν τη μεγάλη καταστροφή αλλά με τον ερχομό της να είναι εμφανής στον ορίζοντα. Μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του βιβλίου αλλά και των σύντομων μα περιεκτικών κειμένων, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες ταξιδεύουν νοερά στη «Σμύρνη των Θαυμάτων» και περιπλανούνται στη προβλήτα του Και, στην Ευρωπαϊκή Οδό με τα ξακουστά της καταστήματα, στην αγορά του Ταρσί με τις πλούσιες μυρωδιές των μπαχαρικών να πλανιούνται στον αέρα και στην επιβλητική Ευαγγελική Σχολή. Το συγγραφικό δίδυμο πετυχαίνει κάτι σπάνιο για τη παιδική λογοτεχνία. Όπως και η μικρή Μυρτώ έτσι και οι αναγνώστες αποζητούν περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσουν τη Σμύρνη ακόμα και αν γνωρίζουν τον ρου της Ιστορίας. Κλείνοντας, το βιβλίο «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων» είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς και μεγάλους καθώς δεν κάνει το χρονικό της Μικρασιάτικης Καταστροφής άλλο ένα μάθημα Ιστορίας που πρέπει να απομνημονεύσουμε πρόσωπα και γεγονότα αλλά το μετατρέπει σε ένα διασκεδαστικό και συνάμα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Το παιδικό βιβλίο «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων» των Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Αμμώνι Κορινθίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (23/7) σε δασική...

ASTERAS AKTOR: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα μικρά “αστεράκια”!

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα μικρά "αστεράκια"! Τα μικρά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο