Διαβάσαμε: «Το λουλούδι της θάλασσας» από τη Νάγια Δαλακούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλωσαν κοιτώντας ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση. Όμως τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάπου στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού πολύ πριν συναντηθούν οι ίδιοι.

Λονδίνο, 1848

Ο Τζέιμς, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, που έχει ανατραφεί με τους εθιμοτυπικούς κανόνες της τάξης του, αποφασίζει να εναντιωθεί στο μέλλον που σχεδιάζει για εκείνον ο πατέρας του και να πάρει επιτέλους τη ζωή στα χέρια του. Μεθυσμένος από τις επιτυχίες ξακουστών Βρετανών εξερευνητών, ονειρεύεται να ταξιδέψει σε άγνωστους προορισμούς, να ανακαλύψει νησιά του Ειρηνικού και να ζήσει περιπέτειες που δεν φανταζόταν στα πέρατα του κόσμου. Ώσπου, το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα και θα αναλάβει τη θέση του χειρούργου στο εξερευνητικό «Sea Flower», σε μια αποστολή εντοπισμού των αγνοούμενων πλοίων «Terror» και «Erebus» του Βρετανικού στόλου, που άφησαν το τελευταίο τους στίγμα κοντά στο Βορειοδυτικό Πέρασμα. Η ζωή πάνω στο πλοίο είναι απαιτητική και δύσκολη, όμως έχει για συντροφιά τις μελωδίες της φυσαρμόνικάς του ενώ όσο περνούν οι μέρες τόσο κατακτά την εμπιστοσύνη του πληρώματος. Ο Τζέιμς για πρώτη φορά θα νιώσει πιο σίγουρος από ποτέ που εγκατέλειψε τις ανέσεις του, εξάλλου για αυτόν πλέον είχε σημασία μόνο το ταξίδι και η άγρια θάλασσα.

 Όταν ξεσπά πάνω στο πλοίο επιδημία τύφου, ο Τζέιμς με χρέος τιμής αναλαμβάνει να φροντίσει τους άρρωστους συντρόφους του στη νήσο Μπάφιν. Η πρώτη συνάντηση με τους Ινουίτ θα τον τρομοκρατήσει αλλά συνάμα και θα τον εντυπωσιάσει το άγριο παρουσιαστικό τους. Όμως, θα μαγευτεί από την επιβλητική μορφή της Νανούκ και τότε θα δημιουργηθεί μια ανεξήγητη έλξη ανάμεσά τους. Μέρα με τη μέρα θα έρθουν πιο κοντά, με τον Τζέιμς να μαθαίνει να σέβεται το άγνωστο, να εκτιμάει τον πολιτισμό των Ινουίτ και να θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζονται στις συνθήκες του τόπου ενώ η δε Νανούκ θα μειώσει την απόσταση μεταξύ τους, διδάσκοντάς τον τη γλώσσα τους και να τον ρωτά αδιάκοπα για τον πολιτισμό του και για όσα της προξενούσαν εντύπωση. Ο Τζέιμς και η Νανούκ γνωρίζουν πως ο χρόνος τους είναι δανεικός και αυτό τους πονά. Ο Τζέιμς για πρώτη φορά σκέφτεται πως θα ήταν η ζωή της Νανούκ αν ζούσε σε κάποιο άλλο τόπο, περισσότερο πολιτισμένο, ίσως στον δικό του. Θα μπορούσε ποτέ της να ζήσει μακριά από την Αρκτική; Θα μπορούσε ποτέ εκείνη να γίνει κομμάτι του δικού του κόσμου;

Ο πόνος είχε φωλιάσει για τα καλά μέσα τους, βαρύς, σαν τον χειμώνα της Αρκτικής. Και θα παρέμενε για πάντα παγωμένος και ξεχασμένος σ’ εκείνο το χειμερινό καταφύγιο της κορυφής του κόσμου, εάν τα πνεύματα δεν είχαν επέμβει για να αποκαταστήσουν το δίκαιο. Γιατί ακόμη και τα πιο χθόνια πνεύματα συγκινούνται καμιά φορά απ’ την αγάπη.

Η Νάγια Δαλακούρα εμπνεόμενη από τη πραγματική ιστορία της έρευνας για την ανεύρεση του «Terror» και του «Erebus», που χάθηκαν το 1846 κοντά στη Νήσο Μπάφιν του Καναδά αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Η συγγραφέας μας συστήνει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της, τον Τζέιμς και την Νανούκ, δύο ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς που όμως τους ενώνει η μοίρα στο παγωμένο αρκτικό τοπίο, σε ένα τοπίο όπου δεν ισχύουν οι έγγραφοι τυπικοί νόμοι αλλά οι άγραφοι νόμοι της επιβίωσης. Η ενδελεχής έρευνα πάνω στο χρονικό της εξαφάνισης της αποστολής και στον τρόπο διαβίωσης των Ινουίτ είναι εμφανής ενώ η ευέλικτη χρήση της γλώσσας και οι περιγραφές των τοπίων, δημιουργούν ένα μοναδικό  αφηγηματικό μοτίβο που σου παίρνει την ανάσα.  Κλείνοντας, «Το λουλούδι της θάλασσας» είναι ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο που πρόκειται να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Το μυθιστόρημα της Νάγιας Δαλακούρα «Το λουλούδι της θάλασσας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας

Στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Δευτέρα 22 Απριλίου. Κοινές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και αθλητικές υποδομές ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ομοσπονδίας και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Με διάθεση συνεργασίας για την προβολή, την ανάδειξη

Κέντρο Κοινότητας | Το πρόγραμμα Μάϊου 2024 για την Κινητή Μονάδα

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Κοινότητας για τον Μάιο 2024. Διαβάστε το αρχείο, ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο