Διαβάσαμε: «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» από τη Λένα Διβάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγώ σ’ όλη μου τη ζωή πήγαινα ασορτί με την Ελλάδα. Δράμα αυτή; Δράμα κι εγώ. Αδύνατον να ξεσπάσει καταιγίδα στη χώρα και να μη βρεθώ στο κέντρο της εγώ.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2021. Η πόλη είναι βουβή και έρημη. Ένας ιός αποφάσισε να βάλει σε «pause» τη χαρά, το γέλιο, τη φιλία, τα ταξίδια και τα γλέντια μέχρι πρωίας. Μέσα σε αυτή τη κρίση, τη παραμονή της πιο σκοτεινής Πρωτοχρονιάς, εμφανίζεται αναπάντεχα στον ύπνος της Λένας Διβάνη, η Διδώ Σωτηρίου. Ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή, απαιτώντας από τη καταξιωμένη συγγραφέα να καθίσει μπροστά από το λάπτοπ και να γράψει την ιστορία της.

Το νήμα της αφήγησης ξετυλίγεται με τη Διδώ να αφηγείται στη Λένα Διβάνη τα ευτυχισμένα παιδικά της χρόνια στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, περιγράφει τις γιορτές και τα φιλολογικά ζουρ φιξ που διοργάνωνε η μητέρα της στο πατρικό της και θυμάται με αγάπη τη συνύπαρξη με τους Τούρκους. Όμως, οι αλλεπάλληλες φορολογίες και οι οικονομικοί εκβιασμοί, αναγκάζουν την οικογένεια να μετακομίσει στη Σμύρνη τη περίοδο της απόβασης του ελληνικού στρατού, δίχως να υποψιάζονται ότι αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους. Η οικογένεια προσπαθεί να ορθοποδήσει αλλά οι οικονομικές δυσκολίες δεν το επιτρέπουν με την οικογένεια να δίνει σε υιοθεσία τη Διδώ σε συγγενική οικογένεια. Τα μαύρα σύννεφα της επερχόμενης καταστροφής ολοένα και πυκνώνουν πάνω από τη Σμύρνη. Οι θείοι της υποψιασμένοι για το μεγάλο κακό που έρχεται, φεύγουν εσπευσμένα για την Αθήνα, ώρες πριν τη καταστροφή με τη Διδώ να αγωνιά για τη τύχη των δικών της.

Στην Αθήνα, όπου υιοθετημένη πλέον, μεγαλώνει με τους θείους της σε ένα σπιτικό που ναι μεν θα της προσφέρει ευκαιρίες τις οποίες δεν θα γνώριζε με την οικογένεια της αλλά δεν έπαυε να ήταν ένα χειριστικό και κακοποιητικό περιβάλλον που της προκαλούσε δυσφορία και έψαχνε ευκαιρίες να αποδρά από αυτό. Όμως, η Διδώ δε ξεχνά ότι έρχεται σε μια Ελλάδα που ζει μέσα στη φτώχεια, που είναι ταλαιπωρημένη από τους πολέμους, που μοιάζει σαν ένα καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί! Τότε γίνεται η μεγάλη αφύπνιση για τη Διδώ, γνωρίζει μεγάλες προσωπικότητες της Αριστεράς και παρακινούμενη από αυτούς εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, έρχεται σε επαφή με το φεμινιστικό κίνημα της εποχής και πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό. Το ξεκίνημα της στη δημοσιογραφία τη βρίσκει στην εφημερίδα Νέος Κόσμος να μεταφράζει αισθηματικά μυθιστορήματα και τη περίοδο της Κατοχής στο περιοδικό Γυναίκα όπου σε κάθε άρθρο έβαζε τη δική της αντιφασιστική πινελιά. Στήριγμα της σε όλα της τα βήματα ο σύζυγός της, ο Πλάτων Σωτηρίου, ο οποίος της έδωσε μια ζωή χωρίς περιορισμούς, απερίσπαστη να χαράξει το δικό της δρόμο. Τα πιο εφιαλτικά χρόνια όμως είναι τα μετεμφυλιακά, τα χρόνια του τρόμου, που έφεραν μεγάλες αλλαγές στη ζωή της, τη φυλάκιση της αδερφής της, Έλλης Παππά και την εκτέλεση του συντρόφου της, του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και την ανατροφή του παιδιού τους. Όμως, εκείνη τη δύσκολη περίοδο η Διδώ ωριμάζει και αποφασίζει να εξερευνήσει το χώρο της λογοτεχνίας, αποτυπώνει τις ιστορίες της και τα έργα της Ματωμένα Χώματα και Οι νεκροί περιμένουν βραβεύονται. Παρόλα αυτά, όσα εμπόδια προέκυψαν αυτή συνέχιζε να έχει το κεφάλι ψηλά, να βλέπει προς τα πάνω σε αυτό που ερχόταν και όχι σε αυτό που έφευγε.

Η Λένα Διβάνη μετά τα best sellers «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» και «Το πικρό ποτήρι» επιστρέφει με την υβριδική βιογραφία της εμβληματικής Διδώ Σωτηρίου, με τον τίτλο «Ονειρεύτηκα τη Διδώ».  Η γνωστή συγγραφέας βασιζόμενη στις αφηγήσεις της Άλκης Ζέη και του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και σε ιστορίες και μαρτυρίες, παίρνει το ρόλο του δημοσιογράφου και θέτει έξυπνες ερωτήσεις στη Διδώ που έχουν ως σκοπό να ξεδιπλώσουν βήμα – βήμα τη ζωή της, ξεκινώντας από τα ευτυχισμένα χρόνια στο Αϊδίνι και τη Μικρασιάτικη Καταστροφή καταλήγοντας στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Δικτατορίας αλλά εστιάζοντας παράλληλα και στο σημαντικό συγγραφικό της έργο. Ο έξυπνος τρόπος γραφής καθώς και ο γοργός ρυθμός της συνέντευξης κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τη πρώτη κιόλας σελίδα δίχως να τον κουράζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας δεν αγιοποιεί τη Διδώ Σωτηρίου αλλά αναδεικνύει τις καλές αλλά και τις κακές πτυχές του χαρακτήρα της, όπως θα ήθελε και η ίδια αν έκανε τον απολογισμό του βίου της. Εν κατακλείδι, η βιογραφία «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αποτίει φόρο τιμής σε μια γυναίκα που συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας και αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία, και που αξίζει να κατέχει ξεχωριστή θέση σε κάθε ελληνική βιβλιοθήκη.

Η βιογραφία της Λένας Διβάνη «Ονειρεύτηκα τη Δίδω» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο