Διαβάσαμε: «Το Τραγούδι του Αχιλλέα» από τη Madeline Miller

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αναμνήσεις ανέβλυζαν σαν το νερό της πηγής, τόσο γρήγορα που δεν προλάβαινα να τις συγκρατήσω. Δεν έρχονταν με τη μορφή των λέξεων, αλλά με τη μορφή ονείρων, που αναδύονται σαν το άρωμα της βροχής από τη νοτισμένη γη. Κι έτσι, άρχισα να μιλάω.

Ο νεαρός Πάτροκλος, απόγονος του Βασιλιά της Λοκρίδας, απογοητεύει τον πατέρα του από τα μόλις πρώτα του βήματα. Ενός μοιραίου λάθους βρίσκεται εξόριστος στην αυλή του Πηλέα, Βασιλιά της Φθίας. Εκεί, ανάμεσα σε μια πληθώρα αποκηρυγμένων γιών, τον ξεχωρίζει ο Αχιλλέας και τον κάνει σύντροφό του. Τα δύο αγόρια θα γίνουν αχώριστοι φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στο πλευρό του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Η σχέση τους με τον καιρό θα ανθίσει και υπόσχονται να μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν ήδη υφάνει την πορεία τους.

Η μαθητεία τους διακόπτεται όταν κάνουν την εμφάνισή τους αγγελιοφόροι από τις Μυκήνες. Ο Πρίγκιπας της Τροίας έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στο κόσμο και ο Βασιλιάς Μενέλαος απαιτεί από τους να τηρήσουν τον όρκο τους. Ο μάντης Κάλχας δηλώνει ότι οι Έλληνες μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο μόνο με το δόρυ του Αχιλλέα. Η Θέτιδα γνωρίζοντας τη μοίρα του τον κρύβει στη Σκύρο αλλά ο πανούργος Οδυσσέας τον ανακαλύπτει και οι δύο σύντροφοι ακολουθούν τον δρόμο του πολέμου μαζί με τους υπόλοιπους Αχαιούς.

Ο Πάτροκλος γνωρίζει ότι για να κατακτήσει ο Αχιλλέας την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ. Οι θεοί σε αυτόν τον πόλεμο έχουν επιλέξει στρατόπεδο ενώ οι Μοίρες περιμένουν στωικά να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

H Madeline Miller, μεγάλη λάτρης της Ελλάδας και της αρχαιοελληνικής ιστορίας, αποφασίζει να δώσει φωνή στο πιστό σύντροφο του Αχιλλέα, τον Πάτροκλο. Ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης από τα παιδικά χρόνια του Αχιλλέα και του Πάτροκλου, από την ανατροφή τους στο παλάτι του Πηλέα και την εκπαίδευσή τους από τον Χείρωνα μέχρι την πολεμική τους πορεία στη Τροία. Σεβόμενη πάντα το Ομηρικό έπος, εστιάζει στα καίρια σημεία της Ιλιάδας και προσθέτει τις δικές της αφηγηματικές πινελιές γύρω από την σχέση των δύο ηρώων. Η γραφή της Miller είναι απλή και λυρική, ενώ οι περιγραφές της φέρνουν γλυκιές αναμνήσεις σε κάθε αναγνώστη από τη περίοδο που διδασκόταν το έργο του Ομήρου. Κλείνοντας, «Το Τραγούδι του Αχιλλέα» δεν είναι άλλο ένα retelling μιας γνωστής ιστορίας αλλά μια βαθιά και συγκινητική εκδοχή της ιστορίας ενός μυθικού ήρωα με την Madeline Miller να καλεί τον αναγνώστη να χαθεί στις σελίδες του.

Το μυθιστόρημα της Madeline Miller «Το Τραγούδι του Αχιλλέα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο