Ν. Δαλακούρα: “Θα με ενδιέφερε η ΘΡΑΣΣΑ να αποτελέσει έναυσμα για ένα βυζαντινό οδοιπορικό στη Θράκη, για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με την συγγραφέα Νάγια Δαλακούρα για τη κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο “Θράσσα – Η μάγισσα της Θράκης” καθώς και για την ερχόμενη διαδικτυακή της επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” , την Τετάρτη 31 Μαρτίου και ώρα 19:00, όπου θα συνομιλήσει με τη Δήμητρα Δημοπούλου.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Το 2019 κάνατε το ντεμπούτο σας με το «Λιμάνι των χαμένων γυναικών» και το 2021 σας υποδέχεται με το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Θράσσα– Η μάγισσα της Θράκης». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

Η ΘΡΑΣΣΑ είναι ένα βυζαντινό μυθιστόρημα για τη Θράκη. Μια μυθοπλασία, η οποία εκτυλίσσεται τον 13ο αιώνα εκατέρωθεν της οροσειράς της Ροδόπης και έχει τη μορφή οδοιπορικού στον τόπο και στον χρόνο. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη ιστορία με έντονα λαογραφικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν το πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό της Θράκης – έναν τόπο βαθιά μυστικιστικό. Στην ιστορία αυτή είναι πολύ έντονη η συνομιλία παγανισμού και χριστιανισμού.

Πως προέκυψε αυτός ο ιδιαίτερος τίτλος;

Η Θράσσα είναι η αρχαία θρακιώτισσα, μια λέξη κοινή στη Θράκη, αλλά μάλλον ιδιαίτερη για τους μη Θράκες. Θράσσα από τη Ροδόπη είναι η βασική ηρωίδα του βιβλίου, όπως Θράσσες είναι και  οι περισσότερες γυναίκες του κειμένου.

Ποια είναι η ιστορία της Ζωής, της Θράσσας αρχοντοπούλας;

Η Ζωή, αρχόντισσα από το κάστρο της Μοσυνούπολης, βιώνει την καταστροφή της πόλης της από τον Βούλγαρο τσάρο Καλογιάννη. Κατά τη λεηλασία σώζεται με τρόπο ανορθόδοξο από έναν βογιάρο, οποίος στο εξής θα δέσει τη ζωή του μαζί της. Στο μεγάλο ταξίδι της Ζωής για την αναζήτηση της ταυτότητάς της θα έχει μαζί της φίλους και εχθρούς –Βάραγγους, Σταυροφόρους, μοναχούς, καπηλοδύτες, μάγισσες– οι οποίοι συνιστούν τον συναρπαστικό κόσμο της Θράκης του 13ου αιώνα.

Τι συμβολίζει το εξώφυλλο του βιβλίου;

Το εξώφυλλο της ΘΡΑΣΣΑΣ είναι ένα δέντρο, ένα στοιχείο της φύσης με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Ενδεικτικά, το δέντρο είναι πηγή ζωής, ο κύκλος της δημιουργίας, η αναγέννηση, συνδέει τον υπόγειο με τον υπέργειο κόσμο, το παρελθόν με το παρόν. Οι συμβολισμοί της άυλης υπόστασής του είναι αμέτρητοι.

Η ιστορία σας εξελίσσεται στη Θράκη του 1206. Οι περιγραφές σας για τις καστροπολιτείες, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τα ήθη και τα έθιμα σε αιχμαλωτίζουν. Τι είδους έρευνα χρειάστηκε να κάνετε για να «δέσετε» την ιστορία σας;

Χρειάστηκε μεγάλη βιβλιογραφική έρευνα (ιστορική, αρχαιολογική και εθνογραφική), επιτόπια αυτοψία στα βυζαντινά μνημεία που είναι σήμερα αρχαιολογικοί χώροι (ειδικά στη Ροδόπη, τη Σαμοθράκη, τη Φιλιππούπολη και το Βέλικο Τίρνοβο), καθώς και επισκέψεις σε μουσεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Υπήρξε κάποια στιγμή που φορτιστήκατε συναισθηματικά κατά την συγγραφή του μυθιστορήματός σας;

Φορτίζομαι συναισθηματικά κάθε φορά που επισκέπτομαι τα ιστορικά μνημεία που αναφέρονται στο βιβλίο και σκέφτομαι ότι οι καστροπολιτείες είναι σήμερα ερείπια και τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη και τη ζωντάνια του παρελθόντος.

Ποια συναισθήματα θα θέλατε να βιώσουν οι αναγνώστες σας μέσα από τη «Θράσσα»;

Θα με ενδιέφερε η ΘΡΑΣΣΑ να αποτελέσει έναυσμα για ένα βυζαντινό οδοιπορικό στη Θράκη, για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί. Επίσης, για εκείνους που τη γνωρίζουν, η ΘΡΑΣΣΑ ενδεχομένως να αποτελέσει ευκαιρία για μια δεύτερη ανάγνωση του τόπου και της ιστορίας του.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσετε συγγραφικά και εκδοτικά εν μέσω της πανδημίας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δύσκολη η αναζήτηση και εύρεση πηγών σε βιβλιοθήκες, καθώς ήταν κλειστές για το κοινό.

Θεωρείτε ότι η πανδημία επηρέασε θετικά ή αρνητικά το χώρο του βιβλίου; Ποια είναι η γνώμη σας, ως νέα συγγραφέας;

Όπως δείχνουν οι στατιστικές, ο εγκλεισμός δημιούργησε νέους αναγνώστες και πρόσφερε περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Ωστόσο, τα κλειστά βιβλιοπωλεία είναι μια πραγματικότητα που θλίβει τόσο τους αναγνώστες όσο και τους συγγραφείς.

Την Τετάρτη 31/03 θα επισκεφτείτε διαδικτυακά την Καλαμάτα και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». Θα μπορούσατε να μας πείτε για λίγα λόγια για την παρουσίαση;

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί ζωντανά από το facebook του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις» σε μορφή ελεύθερου διαλόγου με τη Δήμητρα Δημοπούλου. Θα μιλήσουμε για τη ΘΡΑΣΣΑ, αλλά και για πολλά ακόμη θέματα που θα προκύψουν από τις ερωτήσεις/σχόλια των θεατών, οι οποίοι θα μπορούν να διαδρούν μαζί μας κατά τη διάρκεια. Μια συνάντηση για την οποία ανυπομονώ!

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Σας ευχόμαστε ο κόσμος να αγκαλιάσει τη «Θράσσα» και να έχει την απήχηση που επιθυμείτε. Πριν κλείσουμε, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Να μετρούν τις χαρές και όχι τις λύπες. Να απολαμβάνουν τη ζωή! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 19/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του Δικτύου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο