Διαβάσαμε: “Παλέρμο. Έπεσε η νύχτα” από τον Σταυριανό Κιναλόπουλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Δεκεμβρίου 1972. Παραμονή Χριστουγέννων. Κορυφή του Ολύμπου.

Ο Διονύσιος Κολλίνι καλεί την οικογένειά του για να πάρει μέρος σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, μια παρτίδα Παλέρμο, με έπαθλο την περιουσία του. Οι κανόνες είναι απλοί. Πέντε κοινά φύλλα οι Πολίτες. Ο βαλές καρδιά ο δολοφόνος. Ο άσσος μπαστούνι ο μαφιόζος. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο μαφιόζος καθώς είναι αυτός που κινεί τα νήματα και καθοδηγεί τους υπόλοιπους παίκτες στην ανακάλυψη του δολοφόνου.

Το σκηνικό είναι έτοιμο. Οι παίκτες παίρνουν θέση στο τραπέζι του σαλονιού υπό τη μουσική Ριγκολέττο του Βέρντι. Το δωμάτιο είναι μισοσκότεινο. Κάθε παίκτης έχει μπροστά του ένα φαναράκι. Πάνω στον οβάλ, ασημένιο δίσκο τοποθετούνται τα επτά φύλλα. Οι παίκτες διαλέγουν το ρόλο του στο παιχνίδι. Ο αφηγητής καθαρίζει τη φωνή του και μιλά αργά και βαριά. 

Μαύρο πέπλο έπεσε στο Παλέρμο. Σκοτάδι καλύπτει κάθε τι. Τα μάτια της πόλης σφραγίζουν. Ένα φως κινείται. Το φανάρι του Δολοφόνου σηκώνεται προσεκτικά.

Όλα τα μάτια παραμένουν σφραγισμένα. Τα μόνα μάτια που ανοίγουν στο σκοτάδι είναι του Μαφιόζου, ο οποίος διακρίνει το σηκωμένο φανάρι και σε ποιο χέρι ανήκει.

Λίγο πριν το μαύρο πέπλο φύγει μαζί με τη σελήνη και ξημερώσει το Παλέρμο, ο Δολοφόνος αφήνει το φανάρι στο τραπέζι.

Ο Μαφιόζος σφραγίζει κι αυτός τα μάτια του. Με το χτύπημα των χεριών μου τα μάτια ανοίγουν, ο ήλιος λάμπει. Χαράζει νέα μέρα στο Παλέρμο…

Ένας απότομος ήχος διακόπτει του αφηγητή. Τα φώτα ανοίγουν. Ο Κολλίνι είναι πεσμένος πάνω στο τραπέζι, στην αρχή θεωρούν πως είναι κάποιο κόλπο αλλά συνειδητοποιούν ότι είναι νεκρός. Όλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τον παλιό φίλο και μπάτλερ του, όμως αυτός έχει άλλοθι. Συνεπώς ο δολοφόνος του πρώην μαφιόζου είναι από τα μέλη της οικογένειας. Ποιος όμως ε΄χε το ισχυρότερο κίνητρο;  

Στο καταφύγιο η νεαρή ντετέκτιβ Άρτεμις Ζαφείρη, η οποία καλείται να ρίξει φως σε αυτή την μυστηριώδη υπόθεση. Μην έχοντας ξεπεράσει τον άδικο θάνατο του πατέρα της και διασημότερου Έλληνα ντετέκτιβ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διχασμένη οικογένεια που είναι απρόθυμη να συνεργαστεί και με μια δολοφονία όπου συνέβη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μπροστά στα κλειστά μάτια όλων. Κανένας δε φαίνεται στεναχωρημένος, μα κανένας όμως δε θέλει το στίγμα του δολοφόνου. Το πραγματικό πρόσωπο όλων αρχίζει να φαίνεται, παλιά μυστικά και κρυμμένα πάθη αποκαλύπτονται. Η Άρτεμις Ζαφείρη πρέπει να βάλει τα στοιχεία στη σωστή σειρά. Αυτή η υπόθεση θα απογειώσει την καριέρα της ή θα την καταστρέψει;

Ο συγγραφέας έχει στήσει μια ιδιαίτερη ιστορία όπου συνδυάζει το πιο διάσημο αστυνομικό παιχνίδι χαρτιών “έπεσε η νύχτα στο Παλέρμο” με τις παραδόσεις της αρχαίας ελληνικής λατρείας. Οι χαρακτήρες του είναι άψογα δομημένοι και ζωντανοί, γεγονός το οποίο οφείλεται στους θεατρικούς διαλόγους που δίνουν ένταση στον τρόπο με τον οποίο δρουν και διαδραματίζουν στην ιστορία. Εάν λοιπόν ψάχνετε μια διαφορετική αστυνομική ιστορία και να φύγετε για λίγο από τις κλασσικές ιστορίες, το Παλέρμο είναι του Σταυριανού Κιναλόπουλου είναι αυτό που πρέπει να διαβάσετε. Και ας μην ξεχνάμε… το Παλέρμο είναι το παιχνίδι των ανατροπών.

Το μυθιστόρημα το Σταυριανού Κιναλόπουλου “Παλέρμο. Έπεσε η νύχτα” κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

νοῦς – TEDxKlonatzidika 2024

Η δύναμη του νου στην πλαισίωση (διαμόρφωση) του κόσμου:   Ένα...

Ανοίγει σήμερα το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή...

Πανέμορφη πορεία από τον ΣΑΟΟ στην Ζάβιτσα της Παραλιακής Κυνουρίας

30 ορειβάτες του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων είχαν...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Γνωστοποιείται προς τους ευλαβείς χριστιανούς το πρόγραμμα των Ιερών...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο