Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αρχαιολογία των (Συν)αισθημάτων: Θάνατος και η Υλικότητα της Μνήμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ολανδικό Ινστιτούτο παρουσιάζει την διάλεξη της κ. Νάντια Σερεμετάκη με θέμα “Αρχαιολογία των (Συν)αισθημάτων: Θάνατος και η Υλικότητα της Μνήμης” – “Archaeology of Feeling: Death and the Materiality of Memory”. Μια τρίπτυχη παρουσίαση που συμπυκνώνει δεκαπέντε χρόνια εθνογραφικής ερευνητικής εμπειρίας και γραφής στη Νότια Πελοπόννησο.

Αυτή η τρίπτυχη παρουσίαση συμπυκνώνει δεκαπέντε χρόνια εθνογραφικής ερευνητικής εμπειρίας και γραφής στη Νότια Πελοπόννησο, ξεκινώντας με μια ανάλυση/συζήτηση των θρηνητικών και εκταφικών τελετουργιών στη Μέσα Μάνη (Λακωνία) και συνεχίζοντας με μια ιστορική, διαπολιτισμική, αισθητηριακή ανταλλαγή των εθνογραφικών δυναμικών της ανασκαφικής διαδικασίας στη Μεσσηνία. Το τρίτο μέρος της παρουσίασης επικεντρώνεται στο πώς η προσέγγιση των παραπάνω μελετών όσον αφορά στις έννοιες του υλικού πολιτισμού, των αισθήσεων και της μνήμης, μεταφράστηκε σε δημόσια γνώση—πώς δηλαδή εφαρμόστηκε για να δημιουργηθεί μια δημόσια συμμετοχική εκδήλωση για τον καταστρεπτικό σεισμό στην Καλαμάτα, δέκα χρόνια μετά το γεγονός.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα, στις 30 Μαρτίου 2015,  7.00 μμ στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρίας, Πανεπιστημίου 22 Αθήνα.

Πληροφορίες https://www.facebook.com/events/405316332974439/


NseremetakiΗ Κων/να-Νάντια Σερεμετάκη ειναι ανθρωπολόγος με 25ετή ερευνητική – συγγραφική και διδακτική πορεία στην Πολιτισμική, Κοινωνική και Εφαρμοσμένη Ανθρωπολογία. Το διεπιστημονικό συγγραφικό έργο της εχει χαρακτηριστεί ως πολυσχιδές, καινοτόμο και διαχρονικό. Διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών αλλά και την Συγκριτική Λογοτεχνία και τις Καλές Τέχνες από το 1992.

Βιβλία και άρθρα της αλλά και ποίηση, γράφει τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα – έχει δε πραγματευτεί θέματα πολιτισμικής μετάφρασης τόσο στα βιβλία της όσο και σε άρθρα. Έχει διδάξει σε γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, και από το 2008 διδάσκει και στην Ελλάδα, στο Παν/μιο Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Συνδυάζει πλούσια ερευνητική δράση σε διάφορα μέρη του κόσμου με έντονη εξωπανεπιστημιακή, δημόσια – παιδαγωγική παρουσία, και έχει λάβει διακρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική μουσική σας περιμένει απόψε Σάββατο 5 Ιουλίου στο AKROTHEA suites & lounge

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΤΗ ΖΑΛΗ Ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική...

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 6 Ιουλίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες

Καραμπόλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου: Τέσσερις τραυματίες

Πέντε οχήματα ενεπλάκησαν σε τροχαίο στη Νέα Εθνική Οδό...

Τρίπολη: 50χρονος έκανε βιντεοκλήση με ανήλικη και προέβη σε γενετήσιες πράξεις

Συνελήφθη, έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις, αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ