Αρχαιολογία των (Συν)αισθημάτων: Θάνατος και η Υλικότητα της Μνήμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ολανδικό Ινστιτούτο παρουσιάζει την διάλεξη της κ. Νάντια Σερεμετάκη με θέμα “Αρχαιολογία των (Συν)αισθημάτων: Θάνατος και η Υλικότητα της Μνήμης” – “Archaeology of Feeling: Death and the Materiality of Memory”. Μια τρίπτυχη παρουσίαση που συμπυκνώνει δεκαπέντε χρόνια εθνογραφικής ερευνητικής εμπειρίας και γραφής στη Νότια Πελοπόννησο.

Αυτή η τρίπτυχη παρουσίαση συμπυκνώνει δεκαπέντε χρόνια εθνογραφικής ερευνητικής εμπειρίας και γραφής στη Νότια Πελοπόννησο, ξεκινώντας με μια ανάλυση/συζήτηση των θρηνητικών και εκταφικών τελετουργιών στη Μέσα Μάνη (Λακωνία) και συνεχίζοντας με μια ιστορική, διαπολιτισμική, αισθητηριακή ανταλλαγή των εθνογραφικών δυναμικών της ανασκαφικής διαδικασίας στη Μεσσηνία. Το τρίτο μέρος της παρουσίασης επικεντρώνεται στο πώς η προσέγγιση των παραπάνω μελετών όσον αφορά στις έννοιες του υλικού πολιτισμού, των αισθήσεων και της μνήμης, μεταφράστηκε σε δημόσια γνώση—πώς δηλαδή εφαρμόστηκε για να δημιουργηθεί μια δημόσια συμμετοχική εκδήλωση για τον καταστρεπτικό σεισμό στην Καλαμάτα, δέκα χρόνια μετά το γεγονός.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα, στις 30 Μαρτίου 2015,  7.00 μμ στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρίας, Πανεπιστημίου 22 Αθήνα.

Πληροφορίες https://www.facebook.com/events/405316332974439/


NseremetakiΗ Κων/να-Νάντια Σερεμετάκη ειναι ανθρωπολόγος με 25ετή ερευνητική – συγγραφική και διδακτική πορεία στην Πολιτισμική, Κοινωνική και Εφαρμοσμένη Ανθρωπολογία. Το διεπιστημονικό συγγραφικό έργο της εχει χαρακτηριστεί ως πολυσχιδές, καινοτόμο και διαχρονικό. Διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών αλλά και την Συγκριτική Λογοτεχνία και τις Καλές Τέχνες από το 1992.

Βιβλία και άρθρα της αλλά και ποίηση, γράφει τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα – έχει δε πραγματευτεί θέματα πολιτισμικής μετάφρασης τόσο στα βιβλία της όσο και σε άρθρα. Έχει διδάξει σε γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, και από το 2008 διδάσκει και στην Ελλάδα, στο Παν/μιο Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Συνδυάζει πλούσια ερευνητική δράση σε διάφορα μέρη του κόσμου με έντονη εξωπανεπιστημιακή, δημόσια – παιδαγωγική παρουσία, και έχει λάβει διακρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επεκτείνεται για ένα ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων

Την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων στον δημόσιο τομέα της υγείας, για 12 επιπλέον μήνες, αποφάσισαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης που υλοποιεί η Δημόσιας Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε

Ν. Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1: Επαγγελματικές ευκαιρίες και φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Η εκδήλωση εξωστρέφειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Rebrain Greece», η οποία πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά το περασμένο Σάββατο, στο Λονδίνο, το νέο νομοσχέδιο για τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αλλά και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας ήταν τα κύρια σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε η

Μεσσήνη | Παρουσιάστηκε το δεύτερο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Λιανού με τίτλο «Η εξουσία του κακού»

Το δεύτερο μυθιστόρημα του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2026

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, συμμετείχε ενεργά στο «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2026», τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, αναδεικνύοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 100 σχολεία Πρωτοβάθμιας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ