Διαβάσαμε: «Δικαίωση» από την Αντιγόνη Γαβρίδου

Μαρτίου 08, 2022
Περιμένω· ξέρω πως μέσα στην απειροσύνη του θανάτου η ιδανική στιγμή θα μου παρουσιαστεί. Κι έτσι θα περιμένω, όπως ο θηρευτής το θήραμα, τον αναπόφευκτο κύκλο που ακολουθεί η ζωή και ο θάνατος.

Η Γοργώ, γνωστή ως Μέδουσα, κόρη της Κητούς και του Φόρκυ, θυμάται με πόνο και οργή τη τιμωρία που της επέβαλλαν για ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος άλλος. Δεν ξεχνά τη που ο Ποσειδώνας τη βίασε στον ιερό χώρο της Αθηνάς, με τη θεά προστάτιδά της να την αφήνει ανυπεράσπιστη και να την καταριέται αιώνια μετατρέποντας την σε τέρας.

Η Πενθεσίλεια, βασίλισσα των Αμαζόνων, κόρη της Οτρηρής και του Άρη νιώθει οργή που την ατίμασαν και την αδικήσαν στον θάνατο. Εκείνη που πολέμησε γενναία στον μεγαλύτερο πόλεμο της Ιστορίας και άφησε την τελευταία της πνοή στα χώματα της Τροίας. Εκείνη, που αντί να περάσει το όνομα της στην αθανασία και να περάσει την αιωνιότητα στα Ηλύσια Πεδία, επέλεξαν να την εξευτελίσουν γιατί ο θάνατος τη βρήκε ελεύθερη από τα δεσμά και τους κανόνες που θέλουν τη γυναίκα άβουλη και υπάκουη.

Η Κασσάνδρα, μάντισσα και  πριγκίπισσα της Τροίας, κόρη της Εκάβης και του Πριάμου νιώθει απελπισία που δεν κατάφερε να σώσει τον λαό της. Πονά όταν θυμάται τον πατέρα της να αγνοεί τον χρησμό που προβλέπει την καταστροφή της Τροίας. Πονά για τις ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν μέσα στην αλαζονεία και την περηφάνια των ανδρών και ζητά εκδίκηση. Εκδίκηση για τους νεκρούς. Εκδίκηση για τη ζωή που έχασε. Εκδίκηση για τη φωνή της που δεν ακούστηκε ποτέ.

Η Κλυταιμνήστρα, κόρη της Λήδας και του Τυνδάρεου, η πιο μισητή των Ελλήνων υπομένει με σθένος τη τιμωρία της στο βαθύ σκοτάδι του Ταρτάρου. Μια τιμωρία που της επέβαλαν επειδή επέλεξε να αποδώσει δικαιοσύνη για τον άδικο θάνατο του παιδιού της. Ατιμάστηκε γιατί επέλεξε να σκοτώσει τον φονιά του παιδιού της, να εκδικηθεί για την Ιφιγένεια της και για την κάθε Ιφιγένεια που άδικα θυσιάστηκε.

Η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας και του Δία, η κόρη που αρπάχτηκε από τον Άδη και δεν ακούστηκαν οι κραυγές της από κανένα, νιώθει θυμό. Θυμό γιατί καταδικάστηκε άδικα να ζει το μισό χρόνο ελεύθερη στα λιβάδια και τον υπόλοιπο φυλακισμένη στο σκοτάδι του Κάτω Κόσμου, όμως αυτός ο θυμός δεν τη φυλακίζει στα δεσμά του και σχεδιάζει μεθοδικά την εκδίκησή της.

 Η Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου τις καλεί. Η Μέδουσα, η Πενθεσίλεια, η Κασσάνδρα και η Κλυταιμνήστρα ακούν στο κάλεσμά της. Η ώρα της δικαιοσύνης έφτασε. Ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουν την ελευθερία που τους στέρησαν. Οι καρδιές του χορεύουν στον ίδιο σκοπό εδώ και αιώνες, σε αυτόν της εκδίκησης και της δικαίωσης. Πλέον έχουν την δύναμη να διασφαλίσουν πως καμία γυναίκα δεν θα ατιμαστεί ποτέ ξανά στο θάνατο, ποτέ ξανά στη ζωή.

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Αντιγόνη Γαβρίδου κάνει δυναμικό ντεμπούτο με τη «Δικαίωση», μια συλλογή διηγημάτων με πρωταγωνίστριες πέντε αδικημένες γυναίκες της ελληνικής μυθολογίας. Μέσα από τις σελίδες του νιώθουμε τον πόνο, την οργή, την αγανάκτηση και την επιθυμία τους για εκδίκηση ενώ παράλληλα κυριαρχεί ένα έντονο αίσθημα ένωσης και δικαίωσης. Η συγγραφέας δίνει μια διαφορετική πτυχή στις ιστορίες αυτών των γυναικών καθώς έχει ως σκοπό να αναδείξει την ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα με τον αναγνώστη να γίνεται μάρτυρας της καταπίεσης και της αδικίας που έχουν υποστεί οι γυναίκες από την αυγή του χρόνου. Δίχως αμφιβολία, η «Δικαίωση» υπόσχεται να σας αιχμαλωτίσει από τη πρώτη κιόλας σελίδα με την Αντιγόνη Γαβρίδου να μας ξαφνιάζει ευχάριστα και να διεκδικεί επάξια την είσοδό της στον χώρο της λογοτεχνίας.

Η συλλογή διηγημάτων «Δικαίωση» της Αντιγόνης Γαβρίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάτι.   

Τελευταία τροποποίηση στις 7 Μαρτίου 2022 %23:%Μαρ

logofootermedia