Η Μαγεία του Μπαλέτου συναντά μεγάλα της Κλασσικής Λογοτεχνίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο διαχρονικό παραμύθι έγινε το αγαπημένο μπαλέτο των παιδιών;

Πως και υπάρχει τούρτα που φέρει το όνομα της διάσημης μπαλαρίνας Πάβλοβα;

Ποιο διάσημο έργο γνώρισε τόσες μετατροπές που κανείς δεν ξέρει πια πόσες πράξεις έχει;

Τα πρώτα βήματα του μπαλέτου χρονολογούνται από την Αναγέννηση και συνδέονται με την Αναγέννηση και συνδέονται με την Αικατερίνη των Μεδίκων. Οι πρώτες παραστάσεις μπαλέτου παρουσιάζονται στην Αυλή, μια και θεωρούταν ψυχαγωγία μόνο για τους ευγενείς ενώ σταδιακά εξελίχθηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα. Παρατηρούμε την ίδρυση τεσσάρων πρωταρχικών σχολών, που δεν είναι άλλες; από τη Γαλλική Σχολή που ιδρύθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ’, τη Ρωσική Σχολή γνωστή ως Ακαδημία Βαγκάνοβα που ιδρύθηκε το 1738 στην Αγία Πετρούπολη, την Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι που είναι η πιο παλιά σχολή χορού της Μόσχας που ιδρύθηκε κατ’ εντολή της Μεγάλης Αικατερίνης το 1763 και την Ιταλική Σχολή της Σκάλας του Μιλάνου που ιδρύθηκε το 1812 και χαρακτηρίζεται από την έμφαση στη δυσκολία των βημάτων.

Με την έλευση του 19ου αιώνα και με την επίδραση του ρομαντισμού, εμφανίζονται πολλές καινοτομίες στο μπαλέτο. Οι μπαλαρίνες αρχίζουν να φορούν κοντά φορέματα από τούλι ή κρινόλινα, γνωστά ως τουτού, που με τις αέρινες κινήσεις τους μοιάζουν σα νεράιδες βγαλμένες από παραμύθι αλλά και τα παπούτσια πουέντ. Οι δημιουργοί Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβανόφ χορογραφούν τα πιο εμβληματικά έργα της εποχής και μετουσιώνουν το κλασσικό μπαλέτο σε ένα αθάνατο δημιούργημα ικανό να επαναπροσδιορίζεται και να παίρνει νέες μορφές.

Εκείνη τη περίοδο παρουσιάζονται στα πιο εξαίσια θέατρα ο Καρυοθραύστης, η Ζιζέλ, Λίμνη των Κύκνων, η Συλφίδα, το Πουλί της Φωτιάς, η Άννα Καρένινα, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα και πολλά άλλα δημοφιλή έργα που έμειναν στην ιστορία του κλασσικού μπαλέτου. Παράλληλα κάνουν το ντεμπούτο τους θρυλικοί χορευτές και θρυλικές χορεύτριες όπως η Μάργκο Φοντέιν, οι Μιχαήλ Ζαβιάλοφ και Ιρίνα Σάπτσιτς, οι Κάρλα Φράτσι και Ρούντολφ Νουρέγεφ, η Άννα Πάβλοβα, η Αλίσια Αλόνσο καθώς και άλλοι σταρ του μπαλέτου που μάγεψαν κοινό και κριτικούς με τι μοναδικές χορευτικές τους ερμηνείες.

Η Serenella Quarello, επιλέγει να παρουσιάσει δεκατέσσερις εξέχουσες ιστορίες. Ιστορίες που αφηγούνται φανταστικά πλάσματα, κουρσάρους και ανεκπλήρωτους έρωτες. Η συγγραφέας σε κάθε έργο παραθέτει τα στοιχεία του, όπως η δομή του, ο συνθέτης, το έργο στο οποίο βασίζεται, που και πότε έγινε η πρώτη παρουσίαση. Η Fabiana Bocchi μέσα από την εκπληκτική εικονογράφηση της ζωντανεύει τις θρυλικές χορογραφίες και παρακινεί τους μικρούς αναγνώστες να ακολουθήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις διάσημες χορογραφίες. Δίχως αμφιβολία, το βιβλίο της Serenella Quarello «Η Μαγεία του Μπαλέτου» είναι η ιδανική επιλογή για τους εκκολαπτόμενους χορευτές και εκκολαπτόμενες χορεύτριες του κλασσικού μπαλέτου.

Το βιβλίο της Serenella Quarello «Η Μαγεία του Μπαλέτου» σε εικονογράφηση της Fabianna Bocchi κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φουρφούρι.   

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο