Διαβάσαμε: «Μια ανάσα η ζωή» από τη Κωνσταντία Κοζανίτου

Ιανουαρίου 23, 2022
Απρίλιος 1941, Τοξότες Ξάνθης

Οι Δυνάμεις του Άξονα, Ιταλία και Γερμανία, παραχωρούν στην Βουλγαρία την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η οικογένεια της Αθανασίας έχοντας ζήσει την προσφυγιά από την Ανατολική Θράκη, αποφασίζει να εγκαταλείψει τους Τοξότες Ξάνθης και να ακολουθήσει για δεύτερη φορά τον δρόμο της ξενιτιάς. Προορισμός τους κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου που η κυριαρχία των Ιταλών δεν είναι δυσβάσταχτη, αντ’ αυτού φτάνουν στα παράλια της Μικράς Ασίας και κατόπιν στα Ιεροσόλυμα.

Εκεί η Αθανασία μαγεύεται από την ατμόσφαιρα της πόλης. Επισκέπτεται τη Γεθσημανή, την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το Όρος Θαβώρ, τη Ναζαρέτ και τη Κανά της Γαλιλαίας. Βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό, βιώνει τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού στον Ναό της Αναστάσεως. Κατά τη παραμονή της στα Ιεροσόλυμα θα μάθει τη τέχνη της ραπτικής στο ατελιέ της Ραχήλ και θα δημιουργήσει φιλίες που θα παραμείνουν χαραγμένες στη ψυχή της. Ωστόσο ο λογισμός της είναι πάντα στη πατρίδα και ανυπομονεί για τη στιγμή που θα επιστρέψει.

Τα χρόνια περνούν, ο πόλεμος τελειώνει και η Ελλάδα απελευθερώνεται. Η οικογένεια αποφασίζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο όπως πριν. Ο πόλεμος έχει αφήσει τα σημάδια του παντού, στη ρημαγμένη γη, στους πληγωμένους ανθρώπους. Όμως δεν έχει κλείσει ακόμα αυτός ο κύκλος αίματος. Έρχεται ο Εμφύλιος Πόλεμος, η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο, οικογένειες και φίλοι αναγκάζονται να διαλέξουν στρατόπεδο. Η Αθανασία και η οικογένειά της θα προσπαθήσουν να ορθοποδήσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά όσα χρόνια και αν περάσουν, σε όσους τόπους και αν ταξιδέψει, η Αθανασία θα έχει για πάντα φυλαγμένες στην καρδιά της τις στιγμές που βίωσε στα Ιεροσόλυμα.

Η Κωνσταντία Κοζανίτου ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, αφηγείται μια ιστορία που είναι βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. Μέσα από αυτό το ταξίδι από τόπο σε τόπο βλέπουμε το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς. Τα γεγονότα, οι εναλλαγές από τόπο σε τόπο και ο χρόνος δημιουργούν ένα αφηγηματικό μοτίβο. Η γραφή της είναι απλή και βοηθά τον αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί με τη πρωταγωνίστρια. Εν κατακλείδι, το μυθιστόρημα «Μια ανάσα η ζωή» είναι μια ιστορία που συγκινεί και παρασύρει τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή.

Το μυθιστόρημα της Κωνσταντίας Κοζανίτου «Μια ανάσα η ζωή» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22 Ιανουαρίου 2022 %01:%Ιαν

logofootermedia