ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίοΟ Χρήστος Δημόπουλος διηγείται την Ιστορία του πρώτου Συντάγματος στα παιδιά

Ο Χρήστος Δημόπουλος διηγείται την Ιστορία του πρώτου Συντάγματος στα παιδιά

Ήταν ένα Σύνταγμα προοδευτικό, που διασφάλιζε τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων και όριζε τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνιόταν η Ελλάδα.

Δεκέμβριος 1821

Προτού καλά καλά κλείσει χρόνος από την έναρξη της Επανάστασης και αφού είχαν πάρει τα Καλάβρυτα, την Πάτρα και τη Τρίπολη, μια χούφτα Έλληνες πατριώτες που αντιπροσωπεύουν τις επαναστατημένες περιοχές μαζεύονται στο Άργος. Ήταν μοραΐτες και ρουμελιώτες, νησιώτες πρόκριτοι και κληρικοί, φαναριώτες και λόγιοι με σκοπό να κάνουν μια μεγάλη εθνοσυνέλευση και να φτιάξουν μια εθνική βουή που θα διακήρυσσε με επίσημο τρόπο την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

Στις 14 Δεκεμβρίου πάρθηκε η τελική απόφαση. Τόπος της μεγάλης Εθνοσυνέλευσης ορίζεται το χωριό Πιάδα. Στο χωριό καταφτάνουν οι 59 παραστάτες και οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης ξεκινούν! Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος συστήνει αμέσως μια επιτροπή με κύριο σκοπό να συντάξει ένα κείμενο που θα περιγράφει τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τους κανόνες λειτουργίας του νέου κράτους. Στην επιτροπή αυτή σημαντικό ρόλο έχουν ο Ιταλός Φιλέλληνας Βιντσέντζο Γκαλίνα – ο οποίος είχε φέρει μαζί του νομικά βιβλία τα οποία περιείχαν πολλά ευρωπαϊκά Συντάγματα – και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης.

Τις μέρες που ακολουθήσαν, ο Γκαλίνα με τον Πολυζωίδη  το πρώτο κείμενο που στη συνέχεια επεξεργάστηκε από τους Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και Θεόδωρο Νέγρη. Το κείμενο αυτό το ονόμασαν το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος». Η Εθνοσυνέλευση το ψήφισε την 1η Ιανουαρίου του 1822 και πριν καν η Ελλάδα ελευθερωθεί και γίνει ανεξάρτητη είχε φτιάξει το πρώτο της Σύνταγμα!

Ο αγαπημένος παρουσιαστής και συγγραφέας μικρών και μεγάλων, Χρήστος Δημόπουλος, μας διηγείται με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορία του πρώτου Συντάγματος. Η αφήγησή του είναι άμεση και κατανοητή βοηθώντας έτσι τον μικρό αναγνώστη να μάθει την ιστορία της δημιουργίας του πρώτου Συντάγματος και να κατανοήσει καλύτερα την σημασία του. Επιπλέον το ταξίδι της ιστορίας του Συντάγματος γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό χάρη στη ζωηρή εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου που πλαισιώνει όμορφα την αφήγηση. Ως επί το πλείστων το παιδικό βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου «Το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους μικρούς αναγνώστες καθώς μετατρέπει την ιστορία σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι!

Το παιδικό βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου «Το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο