Διαβάσαμε: "Στη Σκιά της Σιωπής" από τη Μαρία Καραγιάννη

Σεπτεμβρίου 14, 2021
Όλοι οι άνθρωποι στην πορεία της ζωής τους κάνουν πολλά λάθη. Τα περισσότερα επουλώνονται και θάβονται στο σεντούκι των αναμνήσεων ή σβήνουν. Υπάρχουν όμως και λάθη που σε στιγματίζουν, που μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να εξιλεωθείς από αυτά.

Αετός Τριφυλίας, Αύγουστος 1941

Δύο ερωτευμένοι γεμάτοι όνειρα και ελπίδες για το μέλλον προσπαθούν να επιβιώσουν από τις αντιξοότητες της γερμανικής κατοχής.

Μόναχο, Δεκέμβριος 1997

Ο Έκτορας, απόγονος ενός πρώην Γερμανού λοχαγού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισκέπτεται τους γονείς του για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Έπειτα από έναν καβγά, η ετοιμοθάνατη μητέρα του, του αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό που βαραίνει τη συνείδησή της εδώ και πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια. Ο Έκτορας νιώθει τη ζωή του και όλα όσα ήξερε να ανατρέπονται. Παρόλα αυτά, τηρεί τον όρκο που έδωσε στη μητέρα του και ταξιδεύει στον τόπο που ξεκίνησαν όλα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνιακής γης, στη Κυπαρισσία.

Η αναζήτηση του ξεκινά δίχως πολλές πληροφορίες. Συνοδοιπόρος του σε αυτό το ταξίδι μέσα στον χρόνο θα είναι η αστυνόμος Κάτια Νικολάου. Οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πικρή αλήθεια και τις πληγές που άφησε ο πόλεμος. Θα αναζητήσουν την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειας του. Θα ανακαλύψουν μια μεγάλη αγάπη που άνθισε στα εφιαλτικά χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Η ιστορία εκείνης της αγάπης εξελίσσεται σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο, καθώς επανέρχονται οι φρικτές δολοφονίες και τα φαντάσματα της μνήμης που σεργιανίζουν σαν σκιές στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας δικαιώνονται ξανά.

Η Μαρία Καραγιάννη μας μεταφέρει στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Μέσα από αυτό το ταξίδι στο χρόνο βλέπουμε το σκληρό και απάνθρωπο του κατακτητή ενώ παράλληλα το μακρινό παρελθόν εναλλάσσεται με το παρόν, με τους πρωταγωνιστές να προσπαθούν να δικαιώσουν αυτούς που χάθηκαν και να κάνουν μια νέα αρχή. Τα γεγονότα, ο τόπος και π χρόνος δημιουργούν ένα μοναδικό αφηγηματικό μοτίβο ενώ η ξεχωριστή γραφή της Μαρίας Καραγιάννη συνεπαίρνει και βοηθά τον αναγνώστη να ταξιδέψει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Η Μαρία Καραγιάννη μας συστήθηκε τον Μάϊο του 2015 με το μυθιστόρημα "Στη Σκιά της Σιωπής" και ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Το σπίτι των γλάρων" (2017, Εκδόσεις Κλειδάριθμος) και η "Ευχή" (2019, Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή).

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη "Στη Σκιά της Σιωπής" κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 %00:%Σεπ

logofootermedia