«ΑΗΔΟΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ» παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι, από το Ρεΐζντερε Ερυθραίας Μικράς Ασίας

«ΑΗΔΟΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ». Μπάλος στη μουσική του γνωστού «Καναρίνι μου γλυκό», όπως τραγουδιόταν στο Ρεΐζντερε Ερυθραίας Μικράς Ασίας, σε ήχο πλάγιο του τετάρτου.

[iframe width=”789″ height=”444″ src=”https://www.youtube.com/embed/SaIKeWu_Dyk” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

του Δημήτρη Ν. Θωμαδάκη

Οι εικόνες που συνοδεύουν το video αυτό, αποτελούν προσεγμένη επιλογή από το όλο φωτογραφικό υλικό της ιστορικής επίσκεψης την Παρασκευή και το Σάββατο, 12 και 13 Απριλίου 2013 αντίστοιχα, απογόνων Ρεϊζντεριανών με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Λήμνου, στα πατρογονικές εστίες, στο Ρεΐζντερε.

Στίχοι του παρόντος παραδοσιακού τραγουδιού:

Ένα αηδόνι την αυγή έχει ‘ρθει μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ’ τον ύπνο τον βαρύ.

Ένα αηδόνι την αυγή έχει ‘ρθει μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ’ τον ύπνο τον βαρύ.

Έλα κοντά μου στην αγκαλιά μου,

να σε χορτάσω με τα φιλιά μου.

Έλα κοντά μου στην αγκαλιά μου,

να σε χορτάσω με τα φιλιά μου.

Αχ αηδόνι μου γλυκό είσαι πια ζηλιάρικο,

μόνο εσένα αγαπώ σαν τα μάτια μου τα δυο.

Αχ αηδόνι μου γλυκό είσαι πια ζηλιάρικο,

μόνο εσένα αγαπώ σαν τα μάτια μου τα δυο.

Πονώ και κλαίω μα δεν το λέω,

όσο σ’ αγάπησα σ’ αυτό δεν φταίω.

Πονώ και κλαίω μα δεν το λέω,

όσο σ’ αγάπησα σ’ αυτό δεν φταίω.

Ένα αηδόνι την αυγή έρχεται μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ΄ τον ύπνο τον βαθύ.

Ένα αηδόνι την αυγή έρχεται μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ΄ τον ύπνο τον βαθύ.

Να ‘ρθεις κοντά μου στην αγκαλιά μου,

αχ, να σε χορτάσω με τα φιλιά μου.

Να ‘ρθεις κοντά μου στην αγκαλιά μου,

αχ, να σε χορτάσω με τα φιλιά μου!

Το τραγούδι «ΑΗΔΟΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ» συμπεριελήφθηκε στο CD με τίτλο «Σαν τραγουδά τ’ αχείλι μου», τμήμα του όλου δημιουργήματος Μνήμης του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας Κρήτης, έτους 2008. Στο πόνημα αυτό συμπεριλαμβάνεται και DVD με τρία μέρη (Α’ Μικρασιάτες πρώτης γενιάς αφηγούνται στο Ι.Μ.Ε., Β’ Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στους Μικρασιάτες που ήρθαν στην Ιεράπετρα και Γ’ Άσβεστη Φλόγα – Η προσπάθεια του Συλλόγου στη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας).

Πληροφοριακά στοιχεία ως προς τους συμμετέχοντες στην ορχήστρα και στην χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας:

ΧΟΡΑΡΧΗΣ: Αρώνης Γιάννης

ΟΡΧΗΣΤΡΑ:

Βιολί, Λύρα: Βαρδάκης Βαγγέλης

Κιθάρα, Λαούτο, Ταμπουράς: Μαστοράκης Νίκος

Μπεντίρ, Ζήλια, Τουμπερλέκι: Βρακουράρης Γιάννης

Ταψί: Μαρινάκη Ευτυχία

Ισοκρατήματα: Αρώνης Δημήτρης, Δασκαλάκης Σταύρος, Καραλάκης Μανόλης

ΧΟΡΩΔΙΑ:

Αγγελάκη Μαρία, Αντωνού Πόπη, Αντωνού Λάζαρος, Αρώνη Μαρία, Αρώνης Σ. Δημήτρης, Αρώνης Ι. Δημήτρης, Αρώνης Μανόλης, Βοσκοπούλης Γιώργος, Βλάση Μορφούλα, Βουλτσίδου Κωστούλα, Δραγασάκη Μαρία, Δραγατάκη Κατερίνα, Δασκαλάκης Σταύρος, Γιαννακουδάκης Γιάννης, Γιαννακουδάκης Ανδρέας, Καραμπατζάκη Ρένα, Καραμπατζάκη Ειρήνη, Καραλάκης Μανόλης, Λάμπρου Αναστασία, Μαρινάκη Ευτυχία, Μπουρέκα Πόπη, Μιχελαράκης Ανδρέας, Παπαδάκη Άννα, Παράσογλου Ευαγγελία, Πατεραντωνάκη Θεοδώρα, Ρηγάκης Νίκος, Ρηγάκη Δέσποινα, Σαρρής Φίλιππος, Στεφάνου Μαίρη, Σφακιανάκη Μαρία, Τζουβελέκα Ρένα, Χαλέπη Χρυσούλα, Ταμπακάκη Ζαχαρένια, Χατζηδάκη Βάσω, Χάϊτα Μαρία, Χριστοδουλοπούλου Καλή, Χρυσού Έλσα.

Ευχαριστώ από καρδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας Κρήτης και ιδιαίτερα την πρώην Πρόεδρό του και αγαπητή φίλη κ. Μαρίκα Μαθιουδάκη –Δραγασάκη, για την ευγενική και ένθερμη αποδοχή του αιτήματος, της δημόσιας προβολής του παρόντος έργου. Του Συλλόγου που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του είναι απόγονοι επιβιωσάντων προσφύγων της κωμόπολης των 4.500 αποκλειστικά ελλήνων κατοίκων κατά την απογραφή του έτους 1919… Του Ρεΐζντερε Ερυθραίας Mικρασίας…

Επίσης ένα ολόθερμο ευχαριστώ

Στον αγαπητό φίλο κ. Πέτρο Μεχτίδη, για την ευγενική χορηγία και συμφωνία χρήσης του πολύτιμου στρατιωτικού χάρτη της Ερυθραίας Μικρασίας, που περιλαμβάνεται στην παρούσα ανάρτηση.

Στον Χοράρχη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, καθηγητή μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Γιάννη Αρώνη, για τις πολύτιμες πληροφορίες του, οι οποίες εμπλουτίζουν το παρόν πόνημα.

Για τη δυνατότητα της ευρύτερης κινηματογραφικής προβολής του παρόντος έργου σε Συλλόγους, Δήμους κλπ, το πρωτότυπο video δημιουργήθηκε σε αρχείο high definition AVC/H.264 (AVCHD 1920×1080, 60i, 18Mbps), με ιδιότητες MPEG Transport-Stream Files, 24 bits, 1920×1080, 29,97fps (HDMV-NTSC, 16:9). Η ηχητική του επεξεργασία πραγματοποιήθηκε σε ήχο Dolby Digital Audio, 48 KHz, 2/0(L,R). Κάθε συμπεριλαμβανόμενη φωτογραφία έχει επεξεργασθεί σε μέγεθος 8 -10 MB, ενώ το συνολικό του μέγεθος ανέρχεται σε 482 MB. 

SAM 0277

Ως επίλογο στην όλη παρούσα δημόσια προβολή του εν λόγω video, κρίνω επιβεβλημένη και την κατωτέρω προσωπική προσθήκη:

Μετά από πρότασή μου κατά την επίσκεψή μας στην πατρίδα των προγόνων μας, προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας του Ρεΐζντερε Ερυθραίας Μικράς Ασίας κ. Φερεντούν Ακάρ (ΔΔ Δήμου Τσεσμέ σήμερα), από τον κήπο του ελληνικού αρχοντικού που προβάλλεται στο παρόν πόνημα, παιδιά του  τουρκικού δημοτικού του Ρεΐζντερε, μάζεψαν σακουλάκια με χώμα. Αυτά μοιράστηκαν σε όλους μας, προκειμένου να τοποθετηθούν στα μνήματα των αποβιωσάντων Ρεϊζντεριανών προγόνων μας, εδώ στην Παλιά Ελλάδα, όπως οι επιβιώσαντες πρόσφυγες χαρακτήριζαν το νέο τόπο κατοικίας τους…

Επισυνάπτονται για τον εμπλουτισμό της δημοσίευσης και οι κατωτέρω επιλεγμένες φωτογραφίες:

  1. Η φωτογραφία του εξώφυλλου του video, με το προβαλλόμενο σε αυτό παλιό ελληνικό αρχοντικό.
  2. Η χαρακτηριστική φωτογραφία των μελών που συμμετείχαν στην τιμητική επίσκεψη, στο χώρο της πινακίδας εισόδου στο Ρεΐζντερε και
  3. Μία εκ των φωτογραφιών, στην οποία εικονίζονται τα παιδιά του δημοτικού του Ρεΐζντερε, κατά τη συλλογή χώματος στον κήπο του προβαλλόμενου ελληνικού αρχοντικού.

Βέλο Κορινθίας, 8-12-2020.

Δημήτρης Ν. Θωμαδάκης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 29/03/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του Δικτύου του...

Συνελήφθησαν 62 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...
Μετάβαση στο περιεχόμενο