Η λιτανεία της εικόνας της “Παναγία της Τριπολιτσάς”

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως έχει αποθησαυρισθεί η ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς».

 

Την ιερά αυτή Εικόνα λιτάνευσε Κλήρος και Λαός μετ” ευλαβείας το εσπέρας της Παρασκευής 1ης Αυγούστου 2014 πέριξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και της κεντρικής πλατείας της πόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως

τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους προς την Θεοτόκο, έψαλαν και απέδωσαν περίφημα, η Μικτή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως « Άγιος Νεοϊερομάρτυρας Λάζαρος ο Τριπολίτης » που απαρτίζεται από νέους και νέες, υπό την καθοδήγηση και την μέριμνα του Χοράρχου αυτής και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, κ. Βασιλείου Γεωργαρά.O μήνας Αύγουστος, αναμφίβολα, είναι ο μήνας ο αφιερωμένος στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, με κεντρικό γεγονός την Κοίμησή της.

Καθημερινά, σε κάθε ενορία και Μονή της Μητροπόλεώς μας, τελούνται οι ιδιαίτερες Ακολουθίες της Παρακλήσεως, για να ζητήσουμε την πρεσβεία της Μητρός πάσης της κτίσεως προς τον Υιό της για την σωτηρία όλων μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας όπως κάθε χρόνο, κατήρτισε πρόγραμμα για τις καθημερινές Ακολουθίες στους Ναούς και τις Μονές, για την τέλεση της Ακολουθίας των Παρακλήσεων, όπως επίσης κατήρτισε πρόγραμμα για την παρουσία των Ιεροκηρύκων της Μητροπόλεώς μας σε διάφορα χωριά προς ενίσχυση των Πιστών.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η αγία Εικόνα της Παναγίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, η επονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς», ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος αγιογράφος της ήταν ο Μιχαήλος Κομνενίδης από τον Πόρο, ο οποίος, όμως, δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, αφού πέθανε από κάποια ασθένεια. Κατόπιν την Εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.

Η Εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου και έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργικό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού.

Σήμερα η Εικόνα είναι τοποθετημένη σε ωραίο καλλιμάρμαρο Προσκυνητάρι, δωρεά ευλαβών ενοριτών, και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την Παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ευχόμαστε η Παναγία μας να προστατεύει τον κόσμο και να στηρίζει την χώρα μας τις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...
Μετάβαση στο περιεχόμενο