Η λιτανεία της εικόνας της “Παναγία της Τριπολιτσάς”

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως έχει αποθησαυρισθεί η ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τριπόλεως έχει αποθησαυρισθεί η ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς».

 

Την ιερά αυτή Εικόνα λιτάνευσε Κλήρος και Λαός μετ” ευλαβείας το εσπέρας της Παρασκευής 1ης Αυγούστου 2014 πέριξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και της κεντρικής πλατείας της πόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως

τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους προς την Θεοτόκο, έψαλαν και απέδωσαν περίφημα, η Μικτή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως « Άγιος Νεοϊερομάρτυρας Λάζαρος ο Τριπολίτης » που απαρτίζεται από νέους και νέες, υπό την καθοδήγηση και την μέριμνα του Χοράρχου αυτής και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, κ. Βασιλείου Γεωργαρά.O μήνας Αύγουστος, αναμφίβολα, είναι ο μήνας ο αφιερωμένος στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, με κεντρικό γεγονός την Κοίμησή της.

Καθημερινά, σε κάθε ενορία και Μονή της Μητροπόλεώς μας, τελούνται οι ιδιαίτερες Ακολουθίες της Παρακλήσεως, για να ζητήσουμε την πρεσβεία της Μητρός πάσης της κτίσεως προς τον Υιό της για την σωτηρία όλων μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας όπως κάθε χρόνο, κατήρτισε πρόγραμμα για τις καθημερινές Ακολουθίες στους Ναούς και τις Μονές, για την τέλεση της Ακολουθίας των Παρακλήσεων, όπως επίσης κατήρτισε πρόγραμμα για την παρουσία των Ιεροκηρύκων της Μητροπόλεώς μας σε διάφορα χωριά προς ενίσχυση των Πιστών.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η αγία Εικόνα της Παναγίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, η επονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς», ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος αγιογράφος της ήταν ο Μιχαήλος Κομνενίδης από τον Πόρο, ο οποίος, όμως, δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, αφού πέθανε από κάποια ασθένεια. Κατόπιν την Εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.

Η Εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου και έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργικό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού.

Σήμερα η Εικόνα είναι τοποθετημένη σε ωραίο καλλιμάρμαρο Προσκυνητάρι, δωρεά ευλαβών ενοριτών, και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την Παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ευχόμαστε η Παναγία μας να προστατεύει τον κόσμο και να στηρίζει την χώρα μας τις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται.

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για το «δικαίωμα να μένεις στον τόπο σου»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, προσκεκλημένος του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Raffaele Fitto, προκειμένου να…
00:06:39

Δήμος Τρίπολης: Ο απολογισμός των εκδηλώσεων για την Άλωση – «Στόχος να προωθηθούν περισσότερο του χρόνου»

Σε απολογισμό των επετειακών εκδηλώσεων για την 205η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς προχώρησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Φράγκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όπως ανέφεραν, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με ελάχιστα…

Το 1000 Miglia Experience Greece 2026 στην Τρίπολη

Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει ότι η 1000 Miglia Experience Greece 2026, η ελληνική εκδοχή της διεθνούς εμβληματικής διοργάνωσης κλασικού αυτοκινήτου, επισκέπτεται την Αρκαδία και την πόλη της Τρίπολης. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026, τα πληρώματα της διοργάνωσης θα διέλθουν από την Τρίπολη, ενώ θα πραγματοποιηθεί δοκιμασία ακριβείας στην πλατεία Άρεως. Η παρουσία της Τρίπολης στη

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Κορινθίας

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Συντήρηση τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Δήμου Κορινθίων Π.Ε. Κορινθίας», παρουσία Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων. Η Προγραμματική Σύμβαση συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, με αντικείμενο την υλοποίηση της παρέμβασης για