Κωνσταντινόπουλος: Να αποφύγουμε τη δυσμενή μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ προϊόντων από τον λανθασμένο αλγόριθμο του Νutri-score

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ  κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας με το ΚΙΝΑΛ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει υποβάθμιση από τους καταναλωτές σε βασικά προϊόντα της χώρας, λόγω λανθασμένης εισαγωγής του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1) Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό

            2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

 

Θέμα: Υπαρκτός κίνδυνος να υποβαθμιστούν στην εκτίμηση των καταναλωτών βασικά προϊόντα και τρόφιμα της χώρας από την λανθασμένη εισαγωγή του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. Nutri-score.

Κύριοι Υπουργοί  

Σοβαρή ανησυχία έχει προκύψει μεταξύ των παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας, προϊόντων και τροφίμων που αποτελούν  την βάση της μεσογειακής διατροφής, εξ αιτίας της λανθασμένης εισαγωγής του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε.- Nutri-score.

Συγκεκριμένα  με την εισαγωγή αυτού του συστήματος Nutri-score , οι ετικέτες των τροφίμων θα φέρουν κλιμακωτή σήμανση 5 κατηγοριών (A έως Ε). Για την σχεδιαζόμενη ταξινόμηση της κατάταξης και επισήμανσης κάθε τρόφιμου από το Α έως το Ε,  θα λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητά τους σε συστατικά «προς αποφυγή», όπως οι θερμίδες, η ποσότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, και τα «θετικά συστατικά» όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο και ελαιόλαδο!

Όμως με βάση τα στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα ο τύπος, οι παραγωγοί, οι επαγγελματικοί φορείς αλλά και οι καταναλωτές, εάν  ο αλγόριθμος εφαρμοστεί με τη μορφή που προτείνεται σήμερα, είναι πιθανό να αξιολογεί ως περισσότερο κατάλληλα βιομηχανικά – επεξεργασμένα διατροφικά προϊόντα, κατατάσσοντας παράλληλα σε χαμηλότερες κατηγορίες εγνωσμένης διατροφικής αξίας παραδοσιακά προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, το μέλι και τα παραδοσιακά τυριά καθώς και πολλά ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακά τρόφιμα (Φέτα). Παραδοσιακά και ΠΟΠ τρόφιμα που έχουν εξελιχθεί μέσα από μακρόχρονες διαδικασίες και η ωφελιμότητα τους για την υγεία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, με τον τρόπο που επιχειρείται η εισαγωγή του αλγορίθμου.

Το Νutri-score όμως όπως σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί θα υποβαθμίζει τα παραδοσιακά και ΠΟΠ προϊόντα, υποβαθμίζει τη μεσογειακή διατροφή, ενοχοποιεί πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το ελαιόλαδο με τα τόσα ευεργετικά συστατικά του, την αξία του για την διατροφή του πληθυσμού που συνδυάζεται με  την απουσία βιομηχανικής επεξεργασίας κατά την παραγωγή του (χυμός ελιάς) βρίσκεται στην κατηγορία δ, την ίδια με το κέτσαπ! Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα και αυτό ανησυχεί τόσο τους παραγωγούς και μεταποιητές όσο και τους καταναλωτές. Δεν είναι λίγοι που βλέπουν επανάληψη της αποτυχημένης ιδέας του συστήματος σήμανσης των τσιγάρων light (με χαμηλή περιεκτικότατα σε νικοτίνη και πίσσα) που για  ένα διάστημα αύξησαν απλώς την κατανάλωση τσιγάρων, χωρίς να ωφεληθεί η υγεία των καπνιστών. Για τον λόγο αυτό οι επαγγελματικοί φορείς σε πρόσφατες παρεμβάσεις τους ζητούν να αλλάξει άμεσα ο αλγόριθμος και σε δεύτερη κλίμακα η  προαιρετικότητα της εφαρμογής.

Όπως δε σημειώνουν αγροδιατροφικές συμπράξεις, όπως της Κρήτης και αλλού την στιγμή που προσπαθούν να συνδέσουν τα παραδοσιακά τρόφιμα και προϊόντα της μεσογειακής διατροφής με τον τουρισμό και τους επισκέπτες καταναλωτές αυτή η προσπάθεια ακυρώνεται από την άλλη μεριά από τον τρόπο εισαγωγής  του Νutri-score . Οι φορείς τονίζουν ότι στον αλγόριθμο του  Νutri-score δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των καταναλωτών, η φυσική τους δραστηριότητα, η ψυχολογία τους καθώς και άλλες ιδιότητες των τροφίμων όπως είναι τα προ-βιοτικά τρόφιμα με φυσική ζύμωση (γαλακτοκομικά, προϊόντα κρέατος, ελιές κλπ) ιδιαίτερα ωφέλημα για την ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπου. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε την θέση της χώρας ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων από τον λανθασμένο ή ελλιπή  αλγόριθμο του Νutri-score και που θα έχει επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Πάνας

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Αρβανιτίδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη 

Χρήστος Γκογκας

Μιχάλης Κατρίνης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες περιοχές»

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (28/4/2024), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τον Δήμο Τρίπολης. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑ – «Το σκηνικό που έχει στηθεί στην πλατεία Άρεως έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις μαζί με τις φωτιζόμενες φωτογραφίες από παλαιούς εορτασμούς του Πάσχα. Τα ξενοδοχεία και τα
00:46:18

Τρίπολη: Λειτουργίες Ελλήνων Συνθετών στο πνεύμα των Παθών του Κυρίου (vid)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου /...

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

Το πανέμορφο Ναύπλιο φιλοξενεί για 9η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής στον κόσμο, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, να έχει την ευκαιρία κατά τον χαιρετισμό του, να σταθεί στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού, στις βελτιώσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια, καθώς επίσης και στα σημεία που κάνουν την Πελοπόννησο ελκυστική. «Η διοργάνωση εκτός

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλο

Συνεχίζονται οι επαφές και οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους της Περιφέρειάς μας. Αυτή τη φορά, την Παρασκευή 26 Απριλίου, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, ο Περιφερειάρχης υποδέχτηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής Παναγιώτη Τριτάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο