«Η κυβέρνηση παραδέχτηκε την ανεπιτυχή υλοποίηση του προγράμματος του ΟΕΑΔ στη Μεγαλόπολη»

Βασικά σημεία της επίκαιρης ερώτησής μου στη Βουλή για την ανάγκη ευελιξίας και προσαρμογής των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στη Μεγαλόπολη για να είναι αξιοποιήσιμα στα πλαίσια των μέτρων της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο:

Η απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Μεγαλόπολης έχει φέρει βίαια αποτελέσματα. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα και χρειάζεται να παρθούν μέτρα προκειμένου οι κάτοικοι να παραμείνουν στην περιοχή και να μπορέσουν να εργαστούν. Αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι με το ρυθμό που προχωρούν οι χρηματοδοτήσεις στην περιοχή, υπάρχει κίνδυνος οι επενδύσεις να μην προχωρήσουν στοχευμένα και οι πόροι να απορροφηθούν σε άλλες περιοχές.

  • ·Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την ερώτηση, υπάρχει ένα θέμα το οποίο γνωρίζει το Υπουργείο και έχει να κάνει με την  πρόσκληση – προκήρυξη  15/2021  που αφορά την ενίσχυση απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ στην περιοχή, μια προκήρυξη προβληματική όπως καταγγέλλουν το Δημοτικό Συμβούλιο,  επιχειρηματίες, αλλά και λογιστές που ως ειδικοί ασχολούνται με την κατάρτιση των αιτήσεων. Όπως φαίνεται, η προκήρυξη αυτή δεν βοηθά στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του λογιστή και δημοτικού συμβούλου της περιοχής, κ. Μανιάτη, ο οποίος όπως αναφέρει από τις 200 αιτήσεις για την απασχόληση 500 δυνάμει εργαζομένων, τις οποίες έχει ο ίδιος διαχειριστεί ως λογιστής, έχουν προσληφθεί μόνο 35 άτομα, στοιχείο ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας της προκήρυξης, όπως αποτυπώνεται και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • ·Υπάρχουν κι άλλα εμπόδια στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όπως η θέσπιση χρονικού ορίου απασχόλησης του άνεργου τουλάχιστον από το διάστημα 1-1-2019 μέχρι 16-11-2021. Αυτό έχει ως συνέπεια όσοι δεν είχαν ένσημα σε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο, για παράδειγμα όσοι ήταν φοιτητές ή στρατιώτες, να αποκλείονται από τη διαδικασία. Ακόμα, η εγκύκλιος επιβάλλει στην επιχείρηση να ορίσει εξ’ αρχής, εκτός από την ειδικότητα, την ηλικία του άνεργου και από ποιον κλάδο θέλει να προέρχεται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ορίσει ότι θα πρέπει να είναι από 30 μέχρι 49 ετών και να προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης. Αν δεν βρει απασχολούμενο από αυτόν τον κλάδο ή δεν βρει αυτή την ηλικία, δεν μπορεί να προσλάβει. Δεν πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα, με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, να προβλέπεται τροποποίηση σε αυτά τα σημεία;
  • ·Αναφορικά με το κόστος, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα μέσω της προκήρυξης επιχειρούν να προσθέσουν εργαζόμενους στο δυναμικό τους. Πρέπει η κυβέρνηση να είναι ειλικρινής προς τους επιχειρηματίες της περιοχής και να μην αφήνει ασαφή σημεία. Στην προκήρυξη έχει προβλεφθεί μια κατηγορία απασχόλησης κατά την οποία για τους 12 μήνες, το πρόγραμμα επιδοτεί με 933,00€ το μέγιστο μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το δώρο Πάσχα, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας. Δηλαδή, οι 12 μήνες γίνονται 14. Άρα, είναι 12 μήνες τον χρόνο συν τα δώρα και το επίδομα άδειας, δηλαδή το 1.237,00€ επί 14. Αν το διαιρέσουμε με το 12, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι παραμένει ένα κόστος 510,00 ευρώ για 12 μήνες που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις μόνες τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολο σε αυτή την περιοχή να πληρωθούν αυτά τα χρήματα από τις τοπικές επιχειρήσεις. Σε περιοχές όπως η Μεγαλόπολη που υπέστη βίαιη απολιγνιτοποίηση, πρέπει να προβλεφθεί 100% κάλυψη του κόστους απασχόλησης παράλληλα με τον ορισμό δικλείδων ασφαλείας για την παραμονή των επιχειρηματιών στο πρόγραμμα μετά τους 12 μήνες.
  • ·Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πόσο έχει πέσει ο τζίρος στις επιχειρήσεις της περιοχής και πόσοι άνθρωποι είναι άνεργοι προκειμένου να πάρετε στοχευμένα μέτρα. Πρέπει να δοθεί  μεγάλη σημασία στο θέμα της απασχόλησης σε περιοχές όπως η Μεγαλόπολη που υπέστησαν βίαιο πλήγμα στην οικονομία τους. Η πόλης της Μεγαλόπολης έχασε εργαζόμενους που είτε απασχολούνταν στη ΔΕΗ, είτε σε εργολαβίες, γεγονός που παρέσυρε την αγοραστική δύναμη πλήττοντας της επιχειρήσεις που τώρα καλούνται να πληρώσουν για να απασχολήσουν ανέργους αλλά και τις δυνατότητες απασχόλησης. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει ειδικός κρατικός κουμπαράς για το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης που θα δώσει ελπίδα στους νέους ότι μπορούν να μείνουν στην περιοχή δουλεύοντας στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός αναγνώρισε ότι το παρόν πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την Μεγαλόπολη δεν έχει επιτυχία. Επίσης αναγνώρισε το βάσιμο των προτάσεων που κατατέθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αυτή την στιγμή η πλατφόρμα καταχώρισης των αιτήσεων δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει. Δεσμεύθηκε όμως για  αλλαγές στην νέα ΚΥΑ  εφαρμογής του προγράμματος που θα περιλαμβάνει βελτιώσεις με βάση τις προτάσεις που αναπτύχθηκαν μέσω της ερώτησης. Θα παρακολουθώ το θέμα στενά για να δω, εάν αυτό θα γίνει πράξη σύντομα και θα επανέλθω. 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα
Μετάβαση στο περιεχόμενο