Πελοπόννησος, Greece

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Χωρίς στήριξη των παιδιών τα χωριά των ορεινών περιοχών θα ερημώσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: την άμεση επίλυση θεμάτων μετακίνησης των μαθητών στις πυρόπληκτες περιοχές κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας με το Κίνημα Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή:

  • Πολλά χωριά στην Αρκαδία είναι αντιμέτωπα με το πρόβλημα της ερήμωσης, οι νέοι φεύγουν. Ένα θέμα που οι Κυβερνήσεις τόσα χρόνια δεν μπορούν να επιλύσουν.
  • Μιλώ με συγκεκριμένα παράδειγμα: α). Μαθητής δημοτικού από την Ελαία Γορτυνίας Γορτυνίας χρειάζεται να διανύει καθημερινά 20 χιλιόμετρα για να μεταβεί στο Νιοχώρι στο σχολείο και 20 για να επιστρέψει, άρα 40 χιλιόμετρα, με τη βοήθεια της οικογένειας του, κατά συνέπεια οι γονείς χρειάζεται να διανύσουν 80 χιλιόμετρα τη μέρα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους και το μεσημέρι να πάνε να πάρουν το παιδί τους από το σχολείο. Για όλα αυτά τα χιλιόμετρα, το κράτους τους παρέχει μόνο το ποσό των 200€ τον χρόνο. β) Μαθητής από το Βιδιάκι Αρκαδίας, μεταβαίνει στο Γυμνάσιο Βούτσι – Τροπαίων που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιόμετρα μακριά. Πιο πρόσφορη εναλλακτική για τον μαθητή είναι το πλησιέστερο Γυμνάσιο στην Ψωφίδα Καλαβρύτων, που απέχει τη μισή απόσταση. Ας μην απογοητεύσουμε αυτούς τους μαθητές και τους γονείς που πασχίζουν για τη μόρφωση τους.
  • Η Περιφέρεια δίνει επιχορήγηση 200 ευρώ για τον πρώτο μαθητή και 7€ ημερησίως για τον δεύτερο. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, διότι έχουν μείνει ελάχιστα παιδιά στα ορεινά της Περιφέρειας με ανάγκη να πάνε σχολείο, στα οποία δεν μπορούμε να στερήσουμε και την εκπαίδευση, όταν δέχονται ήδη μειωμένες ιατροφαρμακευτικές παροχές και επιπλέον αντιμετωπίζουν την ερήμωση των χωριών τους.
  • Δεν πιστεύω ότι η πολιτεία ικανοποιείται ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα στο να βοηθά αυτά τα λίγα παιδιά παρέχοντας τους τα λιγοστά αυτά χρήματα. Επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο την Αρκαδία, αλλά όλους τους νομούς, θα επανέλθω για αυτό το θέμα με νέα ερώτηση σε 20 μέρες, διότι πιστεύω ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει αυτούς τους μαθητές που δίνουν αγώνα για τη μόρφωση τους και την επιβίωσή τους στα χωριά.
  • Δεν νοείται το 2021 να παιδιά των χωριών αυτών να χρειάζεται να κάνουν τόσο κόπο, ξυπνώντας από τις 5.15 το πρωί για τη μόρφωση  τους, είναι εξοντωτικό. Ούτε ο πατέρας μου που ανήκει σε άλλη γενιά, δεν έκανε τόσα χιλιόμετρα από τη Γλανιτσιά της Αρκαδίας. Είχε ένα γυμνάσιο εκεί κοντά και πήγαινε σε μισή ώρα με τα πόδια.
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κατάσταση ετοιμότητας Red Code λόγω κακοκαιρίας ο Δήμος Γορτυνίας την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου

Σε κατάσταση ετοιμότητας «Red Code» έχει τεθεί μεταξύ άλλων και ο Δήμος Γορτυνίας όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίουκατόπιν απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε το Σάββατο 31.01.2026 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την γνωμοδότηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ | Ισχυρές βροχές με διάρκεια την Κυριακή Κόκκινη προειδοποίηση για την Πελοπόννησο

Κακοκαιρία προβλέπεται την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου  στις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια. Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους εντάσεως μέχρι 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς από τοπικές

Visit Peloponnese | Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βραβεύτηκε για την καινοτόμο εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Thèa

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των AI & Data Awards 2026 powered by UBITECH, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της αγοράς, της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του οικοσυστήματος τεχνολογίας και δεδομένων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίθηκε για το chatbot Thèa, μια καινοτόμο εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ