Συνάντηση Παπαηλιού με μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών Βόρειας Κυνουρίας

Ιουλίου 20, 2020
Συνάντηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού με μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών Βόρειας Κυνουρίας

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού συναντήθηκε στο Άστρος με μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών της Βόρειας Κυνουρίας και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Κυνουρίας.

Η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τεράστιες ζημίες και στην ελαιοπαραγωγή, όπως οι φετεινές υψηλές θερμοκρασίες στην ελαιοπαραγωγή της Κυνουρίας.

Είναι γνωστό, ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημίες που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες (τον καύσωνα) και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα. Ο κανονισμός χρειάζεται επικαιροποίηση, η οποία είχε δρομολογηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε.

Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για την, έστω μερική, αποκατάσταση των ζημιών-την εισοδηματική στήριξη των ελαιοπαραγωγών σε περιοχές στις οποίες το λάδι είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος, μπορεί να αποτελέσουν μία βραχυπρόθεσμη «ανάσα» για όσους, όπως στην περιοχή της Κυνουρίας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πάντως, χρειάζεται η διαμόρφωση μιάς συνολικής πολιτικής για την παραγωγή και τη διάθεση του λαδιού, η τιμή του οποίου έχει κατρακυλήσει.

Η εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ επιδεικνυόμενη αδράνεια και η επίκληση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς θα επιδεινώσουν την κατάσταση, θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα μεταπρατικά συμφέροντα και «θα αφήσουν στην απέξω» τους ελαιοπαραγωγούς.

logofootermedia