Μαΐου 21, 2020

Αλεξανδρής Σαράντος: Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και παύση λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης διπλό έγκλημα για το μέλλον της περιοχής

Το μέλλον των τηλεθερμάνσεων στους ενεργειακούς Δήμους, στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, είναι μείζον και απασχολεί τη δημόσια συζήτηση.Το ζήτημα αυτό είναι στην επικαιρότητα λόγω της καταστροφικήςεπιλογής της βίαιης απολιγνιτοποίησης που προωθεί η κυβέρνησηεπιδιώκοντας την εξυπηρέτηση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην ηλεκτρική ενέργεια.

 

Η κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο και η κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίησησχεδιάζουν για την Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία το μέλλον των περιοχών αυτών  μετά τον ξαφνικό θάνατο που επιφέρει η βίαιη απολιγνιτοποιηση εν κρυπτό και χωρίς έγκαιρη και στοιχειώδη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών.

Προωθούν- με την συναίνεση και της διορισμένης Διοίκησης της ΔΕΗ -το κλείσιμο των τηλεθερμάνσεων στους ενεργειακούς Δήμους.

Πρώτη επιλογήτους αποτελεί η ακύρωση των έργωνκατασκευής της τηλεθέρμανσης στην Φλώρινα και η παρασκηνιακή συζήτηση - διαπραγμάτευση ερήμην των τοπικών φορέων και της κοινωνίας για κλείσιμο της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης.

Η κυβέρνηση αντί της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων προχωρά στην κατασκευή δικτύων για παροχή φυσικού αερίου για θέρμανση και κάθε άλλη χρήση σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Η προμήθειατου φυσικού αερίου θα γίνεταιαπό προμηθευτές που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση (ιδιώτες πάροχοι) στο δίκτυο φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί και το ίδιο θα γίνεικαι στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου.

Η νέα Δημοτική Αρχή συναινεί στο κλείσιμο της Τηλεθέρμανσης γιατί έχει αποδεχτεί και έχει ευθυγραμμιστεί με τις επιλογές κυβέρνησης - Υπουργείου και Διοίκησης της ΔΕΗ.

Ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν εγγυάται ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού στο Λεκανοπέδιοθα συμβάλουν στην απρόσκοπτη και συνεχήλειτουργία της τηλεθέρμανσης Μεγαλόποληςκαι για αυτό επιλέγει τη συζήτηση και διαπραγμάτευση με το Υπουργείο για παροχή φυσικού αερίου για θέρμανση και για κάθε άλλη οικιακή χρήση.

Η αιτιολογία τηςδιορισμένης Διοίκησης της ΔΕΗείναι απαράδεκτη. Η άρνηση της για σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την 4η Μονάδα (λιγνιτική) και κυρίως με την 5η Μονάδα (συνδυασμένου κύκλου με Φ.Α.)δενυπονομεύειμόνο το Λεκανοπέδιο και τους πολίτες της Μεγαλόπολης αλλά λειτουργεί και σε βάρος των συμφερόντων της αφήνοντας ευνοϊκό έδαφος στους ανταγωνιστές της.

Φέρουν ακέραια ευθύνη οι διορισμένοι Πρόεδροι των Διοικήσεων της ΔΕΗ και της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης για αυτκαι είναι απολύτως υπόλογοι στους πολίτες του Λεκανοπεδίου.

Πρόσφατα η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων που ζήτησε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την διασφάλιση τροφοδοσίας των τηλεθερμάνσεων παροχής θερμότητας από τις λιγνιτικές μονάδες.

Η σύνδεση της τηλεθέρμανσης με την 5η μονάδα της Μεγαλόπολης για παροχή θερμότητας δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί ως μονάδα ΣΗΘΥΑ και βεβαίως αυτό πρέπει να αποτελείεπιδίωξη της ΔΕΗ και αίτημα των τοπικών φορέων κάτι που θα διασφαλίσει και τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει δυνατή η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία της Μονάδας και η παροχή θερμότητας στην Μεγαλόπολη.  Αντίστοιχη περίπτωσηέχει χαρακτηριστεί ως ΣΗΘΥΑ μονάδα γνωστούπαραγωγού και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας,ανταγωνιστή της ΔΕΗμε σκανδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις το διάστημα 2008-2011.

Η αποδοχήαπό την Δημοτική Αρχήτωνεπιλογών κυβέρνησης και Διοίκησης της ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς καμιά ουσιαστική οικονομοτεχνική μελέτη δεν συνάδει με τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνικών φορέων ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και της παράταση του χρόνου της απολιγνιτοποίησης.

Δεν συνάδει επίσης με τις διακηρύξεις για συνέχιση λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης.

Η επιλογή για σύνδεση μεφυσικό αέριο σε κάθε σπίτιοδηγεί να χαθούν τα λεφτά που διατέθηκαν στην τηλεθέρμανση μέχρι τώρα και να ακυρωθεί η ένταξη ολοκλήρωσης της (αν δεν έχει ήδη ακυρωθεί) σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και να χαθεί το σχετικό ποσό και σε λίγα χρόνια να συζητάμε για την επόμενη λύση.

Η τάση της εποχής είναι να μην χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο για θέρμανση και αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις τηλεθερμάνσεων.

Όπου υπάρχει τηλεθέρμανσησε λειτουργίαόπως στην περίπτωση της Μεγαλόπολης που μπορεί να δουλέψει και με άλλα θερμικά φορτία πλην της ενέργειας που παράγεται από τον λιγνίτη η κατάργηση της εξυπηρετείμόνο συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Αποτελεί εγκληματική επιλογή το κλείσιμο της Τηλεθέρμανσης όταν υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανική εγκατάσταση (5η μονάδα) στην Μεγαλόπολη.

Είναι φανερό μέσω αυτών των επιλογών εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου βάζοντας ταφόπλακα στην  λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.

Ταυτόχρονα με την αποτροπή της βίαιηςαπολιγνιτοποίησης και το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικώνμονάδων η συνέχιση λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα.

Στον σχεδιασμό ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόποληςη ένταξη στο δίκτυο του φυσικού αέριου από τη δημόσια ΔΕΔΑ και μόνο από δημόσιο φορέα είναι πολύ σημαντική διότι θα δώσει οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πελοποννήσου και δεν μπορεί εξυπηρετώντας σκοπιμότητες να συνδέεται με την παύση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος

Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr