Αυγούστου 07, 2019

Ομιλία του Γιώργου Παπαηλιού, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

 Ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλιού, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις "ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ..." στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

"Οι ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της λεγόμενης κυβερνησιμότητας των περιφερειών και των δήμων αμφισβητείται συνταγματικά και πολιτικά.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση μετά τη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να αποδειχθεί η μη κυβερνησιμότητα των περιφερειών και των δήμων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν βάσει ενός συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής.

Το εκλογικό σύστημα διαμορφώνει συγκεκριμένους συσχετισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν «βίαια» εκ των υστέρων, δηλαδή μετά τις εκλογές. Πρόκειται για παρέμβαση που, καταργουμένου του εκλογικού αποτελέσματος, αλλάζει-καταργεί τη λαϊκή βούληση, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ειναι γνωστοί οι συσχετισμοί και τα πρόσωπα που εξελέγησαν.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας της ψήφου, δεν γίνεται σεβαστή και ακυρώνεται η λαϊκή βούληση,έτσι όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες δεν αναμετρήθηκαν πρόσωπα αλλά παρατάξεις με συγκεκριμένα προγράμματα.

Χορηγείται, με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, στον πλειοψηφίσαντα στο β΄ γύρο υποψήφιο δήμαρχο και εκλεγέντα δήμαρχο πλειοψηφία που δεν του ανήκει.

Όσον αφορά στα τοπικά συμβούλια :

Επιβάλλεται ουσιαστικά η τοποθέτηση συγκεκριμένου υποψηφίου στη θέση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, περιφρονώντας τη (νωπή) εντολή του εκλογικού σώματος

Καταργείται κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα των τοπικών συμβουλίων, υποβιβάζοντάς τα σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του δημάρχου, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα συμβούλια αναδείχθηκαν με ξεχωριστή κάλπη, δηλαδή παρότι έχουν άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση

Αφαιρείται από το τοπικό συμβούλιο η μόνη αποφασιστική αρμοδιότητα που έχει, να αποφασίζει και να διαχειρίζεται πόρους, οι οποίοι αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να στερούνται αυτής της δυνατότητας και να εξαρτώνται από αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

Αυτή η αφαίρεση της μόνης αποφασιστικής αρμοδιότητας από τις τοπικές κοινότητες αποδεικνύει άγνοια για το τι συμβαίνει στην ελληνική ύπαιθρο, για τα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας."

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr