Κώστας Βλάσης: «Τέλος στο χαράτσι για την χρήση των χρεωστικών καρτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η χρήση χρεωστικών καρτών αυξάνεται ραγδαία μετά την επιβολή των περιβόητων capital controls. Η χρήση των καρτών αυτών δεν είναι κακό, συντελεί μάλιστα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Κακό είναι το ότι οι τράπεζες επιβάλλουν υψηλές χρεώσεις, από 0,8% – 1,2% επί της αξίας συναλλαγής, χρεώσεις που επιβαρύνουν τον καταναλωτή και, σε κάποιες περιπτώσεις, τους έμπορους. Για τους τελευταίους, με τον υπ’ αριθ. 2015/751 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που τίθεται σε ισχύ από 09. 12. 2015, οι Τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής.

Ο Κώστας Βλάσης, μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Ν.Δ., ερωτά τον υπουργό οικονομικών αν έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία, ώστε οι Τράπεζες να συμμορφωθούν άμεσα στον Κανονισμό της Ε.Ε. και, γενικά, να περιοριστεί και αυτή η… αφαίμαξη των καταναλωτών – και των (μικρο -) εμπόρων.
Παραθέτουμε την σχετική Ερώτηση.

 

Θέμα: «Υπερβολικές προμήθειες τραπεζών για χρήση χρεωστικών καρτών»

Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.
Εν μέσω αυτής της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένης της σημασίας της χρήσης ΄΄πλαστικού χρήματος΄΄ στη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος χρεώσεων κυμαίνεται από 0.8% – 1,2 % της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για την απλή αυτή τραπεζική υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφάλειας για τις τράπεζες.
Σημειώνεται πως το κόστος των τραπεζικών χρεώσεων για τη χρήση χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές συνήθως μετακυλίεται στον καταναλωτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους των εμπόρων.
Σύντομα (στις 9 Δεκεμβρίου 2015) θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες. Ο παραπάνω Κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Έχει γίνει η σχετική ενημέρωση και η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;

ΟI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΑΣ ΧΡHΣΤΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο