Mητσοτάκης: 2.000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο -20% αύξηση κατώτατου μισθού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια, υποσχέθηκε μιλώντας στο 12o συνέδριο της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Παράλληλα προανήγγειλε αύξηση κατώτατου μισθού διπλάσιο του ποσοστού αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. «Αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός θα πρέπει, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα δύο επίμαχα αποσπάσματα από την ομιλία Μητσοτάκη:

Η Νέα Δημοκρατία -και εγώ προσωπικά- θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Γι αυτό και σήμερα δεσμεύομαι ότι θα στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια από την πρώτη μέρα γέννησης του πρώτου τους παιδιού. Ξέρετε -έχω κατηγορηθεί γι’ αυτό- είμαι πάρα πολύ φειδωλός στο να μοιράζω επιδόματα. Όμως, στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια. Αυτά είναι χρήματα που θα πιάσουν τόπο. Έχουμε επίσης ήδη δεσμευτεί ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, ενώ όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στους νέους μας που θέλουν σήμερα να κάνουν οικογένεια αλλά διστάζουν. Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Θα βοηθήσουμε, όμως, και τις νέες μητέρες θεσμοθετώντας τη δυνατότητά τους να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, και θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Λέγεται «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Και αυτή η βοήθεια θα έρθει από γυναίκες -και γιατί όχι και από άνδρες- που θα πιστοποιούνται να αναλάβουν τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Για αυτό και επιμένω και δεσμεύομαι στην ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο υποκατώτατος μισθός. Και στην ανάγκη να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, που θα λειτουργεί με ασφάλεια για τους εργαζόμενους, αλλά -μην ξεχνάμε- και με ευελιξία για τους εργοδότες. Ώστε τελικά να πετύχουμε το βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας. Τούτη όμως η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μπορεί να την καρπώνεται αποκλειστικά ο εργοδότης. Ένα μέρος πρέπει να κατευθύνεται σε μισθολογικές αυξήσεις και ένα άλλο σε επενδύσεις. Θέλω σήμερα να εξαγγείλω μία νέα δέσμευσή μας: Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει το διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά, να μη μένει κανείς πίσω. Να το πω πολύ απλά με ένα παράδειγμα. Αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός θα πρέπει, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ. Παράδειγμα δεύτερο, τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν η χώρα παραμένει γεωγραφικά διχασμένη, με κάποιες περιοχές να φεύγουν γρήγορα μπροστά, αλλά πολλές άλλες να είναι καταδικασμένες στην φτώχεια και την παρακμή. Το βλέπουμε συχνά μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Το βλέπουμε συχνά μέσα στην ίδια την πόλη. Πλάι πλάι, γειτονιές και περιοχές γρήγορα αναπτυσσόμενες και γεμάτες αυτοπεποίθηση, άλλες, δυστυχώς οι περισσότερες σήμερα, παρηκμασμένες και υποβαθμισμένες.

aftodioikisi.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που...

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο