Τσίπρας: Παρά τα εμπόδια, θα φτάσουμε σε συμφωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σημερινή παρουσία του στο υπουργείο αν και προγραμματισμένη από καιρό συμπίπτει με την ολοκλήρωση μιας σκληρής, μακράς και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα.

 

 

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”//www.dailymotion.com/embed/video/x31dn07″ allowfullscreen ]
VIDEO 1- ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”//www.dailymotion.com/embed/video/x31doii” allowfullscreen ]
VIDEO 2 – ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”//www.dailymotion.com/embed/video/x31dq7s” allowfullscreen ]
VIDEO 3 – ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είπε ότι κανείς πλέον δεν μπορεί πια να κρυφτεί, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία.

Σημείωσε ότι όσοι έχουν τελικό κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα δεν θα το καταφέρουν.

«Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και θα διαψευστούν», υπογράμμισε γιατί, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αφορά πρώτα από όλα τους λαούς της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.

Είπε ότι η σύγκρουση που είδαμε το προηγούμενο διάστημα κρύβει μια βαθιά ιδεολογική τομή μέσα στην Ευρώπη και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής με μια προοδευτική αντίληψη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαδικασία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της χώρας».

 

«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εξόδου από την κρίση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει «αλλάζοντας και εμείς», ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, με τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά και τα δίκτυα διαπλοκής.

Αυτά, είπε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση και πως όλα αυτά όχι μόνο δεναντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια από τα προγράμματα διάσωσης αλλά εντάθηκαν. Η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση σταδιακά με σχέδιο και καθημερινούς αγώνες.

 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα της διαφθοράς που επεκτάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και φορτώθηκαν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

 
Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:
 
α) η δημιουργία δομής στρατηγικού σχεδιασμού και δημοσίων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στο υπουργείο νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, ενώ έχει ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης επιτροπή συντονισμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.
 
 β) θεσμικές αλλαγές δημοσίων υποδομών
 
γ) αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων και εκτέλεσης των έργων.
 
Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αλλά και καθορισμός σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα των απαραίτητων προϋποθέσεων διαχείρισης των έργων. Οι επιτροπές δημοπράτησης θα ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση.Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασιώσεις απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό «θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση αναπτύσσοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις και μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών, με στόχο να συντάξουμε έναν νέο κώδικα αξιών που ζητά η ελληνική κοινωνία και που μέχρι σήμερα αρνούνταν οι δυνάμεις της συντήρησης και των συμφερόντων».
Κυβερνητικοί κύκλοι: Σχετικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη για τη συμφωνία
Τη σημασία των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, εστιάζοντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «…παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».«Και πιστεύω, πλέον πια, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε και οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν, η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν» τόνισε στην συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας», ενώ αναφερόμενος στο πολιτικό στίγμα των διαμειφθέντων του πρόσφατου παρελθόντος είπε «αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιο του στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη, και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη που θέλει την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη».«Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης και ανοικοδόμησης της χώρας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από τη κρίση, αλλάζοντας όμως κι εμείς…» κατέληξε ο πρωθυπουργός.Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σχετική δήλωση έχει κάνει και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος ζητάει από την Άγγελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει την συμφωνία με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, γράφει:«Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες φοβούνται πως η συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε ρίσκο εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ.Επίσης ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάννι Πιτέλα δήλωσε: Ζητάμε από την καγκελάριο να κρατήσει τη δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Άγγελα Μέρκελ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αντί να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως δικαιολογία ή άλλες κινήσεις αντιπερισπασμού».
 
real.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο