H εποχή των drones μια σχετικά καινούργια μόδα στην Ελλάδα

Τα drones, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ελικοπτεράκια με κάμερα, στην Ελλάδα είναι μια σχετικά καινούργια μόδα. Προς το παρόν, τα χρησιμοποιούμε μόνο για εναέριες λήψεις σε γάμους και βαφτίσεις και κυρίως στο σινεμά και στις διαφημίσεις, αν και αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο.

 
[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/Obut4HjeznM” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Τελευταία είδαμε να χρησιμοποιούνται και στις ειδήσεις, ενώ όσοι πάνε σε διαδηλώσεις είναι πολύ πιθανό να είδαν κάποια στιγμή ένα τέτοιο μηχάνημα να αιωρείται σε αρκετό ύψος πάνω από τα κεφάλια τους.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι οι τηλεκατευθυνόμενες πτητικές μηχανές -που για συντομία αποκαλούμε drones- έχουν μπει πολύ δυναμικά πλέον στη ζωή μας αν και στην Ελλάδα θα αργήσουμε να δούμε τις χρήσεις τους για μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών.
Αρκεί να κάνει κανείς μια αναζήτηση στο ίντερνετ και θα βρει δεκάδες άρθρα για νέα drones και υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να ενταχθεί η χρήση τους.
Στην Αμερική για παράδειγμα, η Amazon είναι έτοιμη να ξεκινήσει παραδόσεις εμπορευμάτων με drones και περιμένει έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Η μεγάλη φαρμακευτική Lung Biotechnology PBC αγόρασε πρόσφατα 1000 drones για τη μεταφορά ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμοσχεύσεις, οι Apple, Microsoft, Motorola και Qualcomm έχουν πάρει άδεια για χρήση drones για εμπορικούς σκοπούς, η Unicef χρησιμοποιεί drones σε χώρες της Αφρικής για να μεταφέρει με ταχύτητα τα αποτελέσματα εξετάσεων HIV σε απομακρυσμένες περιοχές και εταιρίες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα ήδη έχουν δημιουργήσει πρωτότυπα drones για μεταφορά επιβατών.
Να μην ξεχάσουμε ότι με drone μπορείς επίσης να… βομβαρδίσεις όπου θέλεις, όπως κάνει εδώ και χρόνια ο αμερικανικός στρατός σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Υεμένη, ή ανα κατασκοπεύσεις όπως κάνουν όλοι οι εξελιγμένοι στρατοί του πλανήτη.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις που έχουν τα drones μέχρι σήμερα και επιμένουμε στο μέχρι σήμερα, γιατί είναι τόσο ραγδαίες οι τεχνολογικές εξελίξεις που την επόμενη εβδομάδα ή και αύριο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και μια νέα είδηση που να αφορά την χρήση τους ή την εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.

Τα drones δίνουν μια νέα οπτική γωνία στον κόσμο που μας περιβάλει. Πηγή: Τάσος Φύτρος

Δέλεαρ η χαμηλή τιμή

Στην Ελλάδα προς το παρόν ας αρκεστούμε στην χρήση τους για να τραβάμε ωραία εναέρια βίντεο, που δεν είναι και λίγο αν σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγα χρόνια οι λήψεις αυτές απαιτούσαν ελικόπτερο και κόστιζαν πανάκριβα, ενώ οι χομπίστες είχαν τη δυνατότητα να δουν τον κόσμο από ψηλά μόνο κατά την απογείωση ή την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο οποίο θα ήταν επιβάτες.
“Ο καθένας μπορεί να διαθέσει ένα πολύ μικρό budget της τάξης των 1.000 ευρώ για να αγοράσει ένα αξιόπιστο μηχάνημα μια αξιόπιστη πτητική μηχανή, που θα μπορεί να πετάει με ασφάλεια και με άνεση” λέει στο CNN Greece o Τάσος Φύτρος, επαγγελματίας οπερατέρ αερολήψεων και χειριστής drone.

Νέα οπτική γωνία για τον κόσμο

“H ραγδαία διάδοση των drones τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο επάγγελμα μια καινούργια ειδικότητα, που ξεκινά από τα πιο απλά project, για παράδειγμα την μαγνητοσκόπηση ενός γάμου ή μιας βάφτισης, μέχρι και το πιο εξεζητημένο, σε χρήση στο σινεμά”, καταλήγει. Όπως μας λέει ο κ. Φύτρος, η χρήση των drones είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε ως χόμπι από κάποιους που θέλουν να τραβούν τις διακοπές τους ή τις οικογενειακές εκδρομές τους, είναι πλέον πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στο ότι η κάμερα από ψηλά σου δίνει μια νέα οπτική γωνία που δεν την είχες μέχρι τώρα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι εικόνες και η αίσθηση του χώρου που μπορείς να βιντεοσκοπήσεις και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο δέλεαρ. Και αφού μπορείς να το έχεις για τα οικογενειακά βίντεο με τιμή όσο και μια απλή βιντεοκάμερα, γιατί να μην το έχεις;

Βέβαια εκεί αρχίζουν και τα προβλήματα, γιατί το drone στα χέρια ενός άπειρου χειριστή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μέχρι και ανεπανόρθωτη ζημιά. Γιατί όπως κάθε πτητική μηχανή μπορεί να παρουσιάσει βλάβη και να πέσει.
“Εκεί που θα πέσει παρακαλάς να μην έχεις χτυπήσει κάποιον άνθρωπο. Όλα τα αντικείμενα, αυτοκίνητα, σπίτια, φτιάχνονται. Ο άνθρωπος όμως δεν φτιάχνεται” τονίζει ο κ. Φύτρος.
“Όποιος θέλει να πετάξει ένα drone κανονικά θα έπρεπε να είναι κάτω από μια νομική ομπρέλα. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα. Όλοι θα πρέπει να έχουν άδεια είτε είσαι χομπίστας είτε είσαι επαγγελματίας, όλοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει την πτητική τους μηχανή όπως είναι στο εξωτερικό, έτσι ώστε αν γίνει μια ζημιά, αν γίνει κάτι και πέσει αυτό το μηχάνημα να μπορείς με το σειριακό της αριθμό να μπαίνεις σε μία ιστοσελίδα και να βλέπεις σε ποιόν ανήκει, ώστε να μπορέσεις να ζητήσεις ευθύνες”

Η χρήση των drones είναι πολύ διαδεδομένη στα εταιρικά βίντεο. Πηγή: Τάσος Φύτρος

Προς το παρόν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα αλλά ήδη προετοιμάζεται καθώς είναι πλέον μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν κανόνες πτήσεων και ασφάλειας και φυσικά κανόνες που να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή του πολίτη και δημόσιους χώρους που έχουν να κάνουν είτε με την δημόσια περιουσία, είτε με την ασφάλεια του κράτους. Δεν μπορεί δηλαδή ο καθένας να πετάξει ένα ελικόπτερο πάνω από αστυνομικό τμήμα, ή σε μια απόσταση που υπάρχει οπτική επαφή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ή σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια.

Κανόνες ασφαλείας

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχε συλληφθεί στην Αθήνα ένας άνδρας επειδή βιντεοσκοπούσε με drone τη Βουλή. Ο άντρας τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς ήταν τουρίστας και δεν είχε δόλο αλλά μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι αν υπήρχε η σχετική νομοθεσία, πιθανότατα ο άνθρωπος να μην έμπαινε σε αυτή την περιπέτεια.
Στο εξωτερικό νομοθεσία υπάρχει και είναι αυστηρή αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται να πετάξεις σε απόσταση κοντύτερα από 50 μέτρα σε κατοικημένη περιοχή ή σε κάποιο σπίτι, και σε απόσταση 150 μέτρων κοντά σε ανυποψίαστο άνθρωπο.

Τα κανονικά ελικόπτερα δεν πετούν μετά τη δύση του ηλίου. Με τα drones τέτοιες λήψεις είνα εφικτές. Πηγή: Τάσος Φύτρος

Προφανώς, όπως έχουμε δει άλλωστε από τα τόσα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται στην Ελλάδα. Ο καθένας πετάει όπου θέλει και όπως θέλει και είναι μεγάλη τύχη που δεν έχουμε μέχρι σήμερα κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Είναι σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα η χρήση των drones είτε για επαγγελματική χρήση είτε για ιδιωτική θα επεκταθεί. Ειδικά μάλιστα όσο οι τιμές τους θα πέφτουν, τόσο περισσότερος κόσμος θα τα αγοράζει για τις προσωπικές του βιντεοσκοπήσεις.
Με αυτή την προοπτική, επαγγελματίες και χομπίστες χειριστές drone αποφάσισαν να κάνουν ένα σωματείο το όποιο βρίσκεται στο στάδιο της σύστασης για να μπορούν να βρίσκονται, να ενημερώνονται για τα τρέχοντα ζητήματα, τη νομοθεσία, τους κανόνες ασφαλείας και να ανταλλάσουν εμπειρίες και γνώσεις.

 

cnn.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...
Μετάβαση στο περιεχόμενο