Ο Γ. Μαυρωτάς στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας

Σεπτεμβρίου 10, 2021
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για την ανάγκη πρόληψης και εκπαίδευσης σε θέματα αντιμετώπισης καρδιολογικών περιστατικών που παρατηρούνται στους αθλητικούς χώρους,  αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η πιστοποιημένη γνώση πρώτων βοηθειών ως προαπαιτούμενο για την απόκτηση άδειας προπονητή, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και η καταγραφή απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, μίλησε ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας το οποίο διεξάγεται στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών το τριήμερο 10,11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μαυρωτάς, αναφερόμενος στη διαχείριση της απειλής της πανδημίας COVID 19, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη εμβολιασμού των αθλητών, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι η ορθολογική επιλογή, καθότι η νόσηση με COVID-19 μπορεί να μην απειλήσει τη ζωή τους, μπορεί όμως να απειλήσει την καριέρα τους.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γ. Μαυρωτά.
«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να παρευρίσκομαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο  Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την τιμή και την πρόσκληση.
Θα ξεκινήσω την ομιλία μου ανατρέχοντας σε ένα σχετικό περιστατικό που συγκλόνισε τον κόσμο και μπορεί να σώσει πολλές ζωές με την ευαισθητοποίηση που προκάλεσε. Αναφέρομαι στη στιγμή όπου ο Δανός μέσο επιθετικός Κρίστιαν Έρικσεν καταρρέει μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα του EURO μεταξύ Δανίας και Φινλανδίας, στην Κοπεγχάγη.
Ο διεθνής μεσοεπιθετικός της Ίντερ, κατέρρευσε με ανακοπή καρδιάς, όπως ιατρικά εκτιμήθηκε και μετά από αρκετά λεπτά αγωνίας και με τη χρήση απινιδωτή κατάφεραν οι συνάδελφοί σας ιατροί να τον επαναφέρουν στη ζωή και να διακομισθεί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.  
Δυστυχώς δεν είναι αμελητέα τα καρδιολογικά περιστατικά που καταγράφονται στον αθλητικό χώρο (κάποια αποβαίνουν και μοιραία), επομένως αντιλαμβανόμαστε όλες και όλοι ότι η άθληση και ο καρδιολογικός έλεγχος αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Για το λόγο αυτό έχουμε βάλει ως ΓΓΑ την πρόληψη αλλά και την εκπαίδευση σε σχετικά θέματα ψηλά στην ατζέντα. Ήδη περάσαμε με νόμο την πιστοποιημένη γνώση πρώτων βοηθειών ως προαπαιτούμενο για την απόκτηση άδειας προπονητή.
Συγχρόνως, καταγράφουμε την ύπαρξη απινιδωτών στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις και προγραμματίζουμε μία σειρά ενημερωτικών βίντεο, τα οποία θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΑ, με την τεχνική της ΚΑΡΠΑ να εφαρμόζεται από επώνυμους αθλητές όλων των σπορ.
Μία ακόμα πρόκληση για εμάς είναι να επιτύχουμε την ασφαλή και απρόσκοπτη, κατά τον δυνατόν, λειτουργία του αθλητισμού, που έχει δεχτεί πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.  Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που με καθημερινή προσπάθεια προσπαθούμε να κερδίζουμε μέρα με την ημέρα, έχοντας ως βασικό σύμμαχο την επιστημονική κοινότητα.
Μιλώ και ως συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, που καθημερινά συνεργάζομαι στενά με πολλούς αξιόλογους συναδέλφους σας ιατρούς αλλά και επιστημονικούς συνεργάτες από τον ΕΟΔΥ και άλλους θεσμικούς φορείς. Στόχος όλων μας από το ξεκίνημα της πανδημίας ήταν να διασφαλίσουμε την ασφαλή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα, η υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια (πρωτόκολλα, οδηγίες, τηλεδιασκέψεις με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, διεθνής εμπειρία, help desk), ώστε να μπορέσουν οι πρωταθλητές μας να φτάσουν ως τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες, υγιείς και άρτια προετοιμασμένοι.
Πρόκειται για ένα απαιτητικό αλλά συγχρόνως προκλητικό αντικείμενο, καθότι αποτελεί μια δυναμική διαδικασία που απορροφά σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς μας,
Ο αγώνας που κάνουμε όλοι μαζί στη ΓΓΑ έχει για εμάς έπαθλο τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ασφαλή άθληση αθλητών και αθλουμένων στη χώρα μας.
Σήμερα έχουμε ένα ακόμα όπλο στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Ένα όπλο που μας το έδωσε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.
Το εμβόλιο είναι η απολύτως ορθολογική επιλογή και για τους αθλητές, καθότι η νόσηση με covid-19 μπορεί να μην απειλήσει τη ζωή τους, μπορεί ωστόσο να απειλήσει την καριέρα τους.
Με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (Long covid) σε ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες) που είναι τα βασικά εργαλεία της δουλειάς τους και εσείς το ξέρετε σίγουρα καλύτερα.
Το σύνθημα για τους αθλητές είναι «Μην παίζεις με την καριέρα σου, εμβολιάσου».
Και για τον λόγο αυτό εμμένουμε, όπως ως καρδιολόγοι ήδη γνωρίζετε, στον καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος είναι μάλιστα προαπαιτούμενος όχι μόνο για την επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα αλλά και για την έκδοση της κάρτας υγείας του αθλητή.
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».

 heart2 prop

heart1 prop

 

 

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia