Σημαντικού ύψους πιστώσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα κάστρα της – παρουσιάστηκε στη Μεθώνη το λεύκωμα του ΕΟΤ “Ελλάδα – Ταξιδεύοντας στα κάστρα της / Touring the castles of  Greece”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Τα κάστρα μας αποτελούν μια πραγματικότητα με ιστορική και πολιτιστική διάσταση”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης, την εκδήλωση για την πανελλαδική παρουσίαση του λευκώματος “Ελλάδα – Ταξιδεύοντας στα κάστρα της / Touring the castles of  Greece”.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έργα στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης των κάστρων της με συνολικό προϋπολογισμό που εγγίζουν τα 14 εκ ευρώ, από τα οποία τα 5.251.195,85 ευρώ προέρχονται από την Περιφέρεια -είτε από το ΠΕΠ 2014 – 2021, είτε από το Πρόγραμμά της Δημοσίων Επενδύσεων, είτε και από ίδιους πόρους.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο περιφερειάρχης, “η προστασία των μνημείων αποτελεί χρέος μας, τόσο στις γενιές που πέρασαν, αλλά και σε αυτές που θα έρθουν”, ενώ επισήμανε και την ξεχωριστή σημασία του κάστρου και την αναφορά του στην ιστορία της κάθε περιοχής και των ανθρώπων της.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε, εξ άλλου, στον ρόλο του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και στην ιδιαίτερη προσφορά του στον τομέα του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΕΟΤ επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και τα άλλα στελέχη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- “τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει στον ελληνικό τουρισμό”.

Στον δικό της χαιρετισμό, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου στάθηκε και αυτή στο έργο συντήρησης και διάσωσης μνημείων που επιτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αξιοποίησης των κάστρων μέσα από την ψηφιακή εξιστόρηση, όχι μόνο των σημαντικών γεγονότων γύρω από αυτά, αλλά και της καθημερινής πραγματικότητας εντός των τειχών τους.

 

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

Το λεύκωμα καλύπτει γεωγραφικά όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα κάστρα σε όλη την Ελλάδα και δημιουργώντας ένα ιστορικό νήμα από την Αρχαιότητα, τη Ρωμαϊκή περίοδο, το Βυζάντιο, την Φραγκοκρατία, την περίοδο του Οθωμανικού ζυγού μέχρι και τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους σε όλο το εύρος της επικράτειας. Τα ιστορικά στοιχεία και τα κείμενα επιμελήθηκε ο ιστορικός Στέφανος Καβαλλιεράκης, διδάκτορας Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ο οποίος απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

 

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, αναφερόμενος στο συνολικού προϋπολογισμού 14.279.855,85 ευρώ έργο που επιτελείται στα κάστρα της Περιφέρειας, επισήμανε, ειδικότερα, ότι ανά Περιφερειακή Ενότητα υλοποιούνται τα εξής:

– Στην Αργολίδα, η Περιφερεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί από το ΠΕΠ 2014 – 2020 την ανάδειξη του κάστρου Πιάδα στη Νέα Επίδαυρο, έργο με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ

– Στην Αρκαδία, η Περιφερεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί από το ΠΕΠ 2014 – 2020 την αποκατάσταση, στερέωση της πύλης και τμήματος των τειχών του κάστρου της Καρύταινας, έργο με προϋπολογισμό 884.941,14 ευρώ

– Στην Κορινθία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το προϋπολογισμού 240.000 ευρώ έργο προστασίας, ανάδειξης και προβολής του κάστρου στον Ακροκόρινθο, όπως και την με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ προμελέτη ηλεκτροφωτισμού του ίδιου μνημείου

– Στη Λακωνία, η Περιφερεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το προϋπολογισμού 980.542 ευρώ έργο φωτισμού του βράχου της Μονεμβασιάς. Επίσης, η Περιφέρεια συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Μονεμβασίας με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το κάστρο της Μονεμβασιάς, έργο προϋπολογισμού 5.823.660 ευρώ, με πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Στη Μεσσηνία, η Περιφερεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί από το ΠΕΠ 2014 – 2020 α) την στερέωση των βραχωδών πρανών και της θεμελίωσης των τειχών του κάστρου Κυπαρισσίας, έργο με προϋπολογισμό 1.565.712,71 ευρώ, β) την αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου στο Μίλα, έργο με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και γ) την αποκατάσταση του βορειδυτικού πύργου στο κάστρο της Ανδρούσας, έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Ακόμα, όσον αφορά στη Μεσσηνία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συμβληθεί με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Από τα 475.000 ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, τα 250.000 αφορούν πιστώσεις της Περιφέρειας, 195.000 πιστώσεις του υπουργείου, ενώ 30.000 ευρώ θα διατεθούν από τον εν λόγω δήμου. Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι το κάστρο της Μεθώνης έχει ενταχθεί στην δράση “Πολιτιστική Διαδρομή: Δίκτυο Κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία”, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης   με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Τέλος, σχετικά με τη Μεσσηνία, το προϋπολογισμού 2.480.000 ευρώ έργο στερέωσης των βραχωδών πρανών και αποκατάστασης του προμαχώνα στο κάστρο της Κορώνης εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το εν λόγω έργο αφορά σε εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών του νότιου τμήματος του εν λόγω κάστρου και στην αποκατάσταση του τείχους και του νότιο-ανατολικού (κυκλικού) προμαχώνα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Νεμέας

Μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις...

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ:...

Δροσερό διήμερο 3 και 4 Αυγούστου στη Στεμνίτσα

Δροσερό διήμερο 3 και 4 Αυγούστου στη Στεμνίτσα. Πεζοπορία...

Πανηγύρια 2024 στην Πελοπόννησο

Τα πανηγύρια που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι 2024...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο