Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: “H Περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες για την προβολή και την ανάδειξη του χαρακτήρα της, μέσα και από την ντόπια γαστρονομία”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προβολή της και την ανάδειξη του χαρακτήρα της, μέσα και από την ντόπια γαστρονομία μεταξύ άλλων, εστίασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του -χθες Σάββατο 11 Μαρτίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας- κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του διήμερου Messinia Forum, το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) με κεντρικό μήνυμα “Από τη θεωρία στην πράξη”.

 

“ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ”

“Στηρίζουμε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται σε επίπεδο Περιφέρειας. Στηρίξαμε και την διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης διαθέτοντας 7.000 ευρώ, καθώς πέρα από τα λόγια χρειάζονται και συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται πραγματικότητα” σημείωσε ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο διήμερο Messinia Forum -εκδήλωση που επικεντρώνεται στην επιχειρηματική καινοτομία και στη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Ο Π. Νίκας υπογράμμισε την σημασία που έχει η ανάδειξη της γαστρονομίας ως στοιχείο του πολιτισμού κάθε τόπου, επισημαίνοντας ότι είναι ορατή πλέον η στροφή των επισκεπτών στην αναζήτηση των τοπικών γεύσεων και η παράλληλη αποστασιοποίησή τους από τις επιταγές του μαζικού, “βιομηχανικού” τουρισμού:

“Χαίρομαι γιατί και στην Καλαμάτα, όπως και σε άλλες περιοχές -της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα-, οι επισκέπτες αναζητούν πλέον εστιατόρια, καταστήματα εστίασης, επιδιώκοντας να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις, την τοπική κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης αναζητεί κάτι ιδιαίτερο, κάτι που συνδέεται με τους ντόπιους, με την ‘ψυχή’ του κάθε τόπου -είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αξιοποιήσουμε στον ανώτερο δυνατό βαθμό” τόνισε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον περασμένο χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση:

“Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαθέσαμε ένα ποσόν πάνω από 100.000 ευρώ τον περασμένο χρόνο, για την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων γευσιγνωσίας σε κάθε μία από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, των Food Stories, στόχος των οποίων ήταν να δείξουν και αυτή την πλευρά του πολιτισμού του τόπου μας” υπενθύμισε ο Π. Νίκας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προγραμματίσει την διάθεση περίπου 700.000 ευρώ για την φιλοξενία, τον ερχόμενο Μάιο, της TBEX Europe 2023 – Peloponnese, του διεθνούς συνεδρίου Online Travel Media στο οποίο συμμετέχουν τουριστικοί μπλόγκερς από όλο τον κόσμο και το οποίο με έδρα την Καλαμάτα θα εξακτινωθεί σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου -και όχι μόνο:

“Η παγκόσμια εμβέλειας αυτή διοργάνωση είναι εξακτινωμένη σε όλη την Πελοπόννησο έχοντας ως βάση την Καλαμάτα, κάτι που αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία προβολής της περιοχής μας, αλλά και της ιδιαίτερης διάστασης που αφορά στην τοπική κουζίνα και γαστρονομία μας” επισήμανε ο περιφερειάρχης, ο οποίος εξέφρασε επίσης ικανοποίηση “για τα βήματα που έχουν γίνει στον τόπο μας από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ξεκινώντας από την Costa Navarinο και φθάνοντας στις εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνουν- τα τελευταία χρόνια- οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης”.

Αναφέρθηκε επίσης ο Π. Νίκας, στην “σημαντική η συμβολή της Costa Navarino και του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου”, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε προσωπικά “μάρτυρας του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επεδείκνυε και της σημασίας που έδινε στην γαστρονομία αλλά και στην σωστή παροχή υπηρεσιών εστίασης”.

 

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Ωστόσο, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και παρεμβάσεις για να διορθωθούν ορισμένα “κακώς κείμενα” αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι όλα ωραία και καλά”:

“Τόσο και η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ο πρώην ΟΑΕΔ) όσο και οι επαγγελματικές σχολές θα πρέπει να υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την ανάδειξη της γαστρονομίας του κάθε τόπου -η κουζίνα, το φαγητό, οι γεύσεις κάθε περιοχής εκφράζουν τον πολιτισμό της. Επομένως τα σχολεία αυτά δεν θα πρέπει να λειτουργούν απλώς για να έχουν ώρες οι καθηγητές, αλλά πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας” τόνισε ο περιφερειάρχης, για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Θα πρέπει, επίσης, να προτάξουμε τα βιολογικά προϊόντα. Η βιολογική γεωργία, τα καθαρά προϊόντα, είναι ένα εξόχως σημαντικό θέμα -για εμάς, την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τον κόσμο ανώτερου βιοτικού επιπέδου που επισκέπτεται την περιοχή μας” είπε ο Π. Νίκας, εκτιμώντας ότιθα ήταν προτιμότερο να κάνουμε λόγο για ‘ελληνική διατροφή’, αντί για ‘μεσογειακή διατροφή’”.

Πρόσθεσε, παράλληλα ο περιφερειάρχης ότι “επιβάλλεται να φροντίσουμε τις λαϊκές μας αγορές, οι οποίες αναδεικνύονται πλέον σε τουριστικό αξιοθέατο. Η Περιφέρεια λαμβάνει ένα 25% περίπου από την λειτουργία των λαϊκών αγορών -όχι των δημοτικών, των λαϊκών. Το ποσόν που προκύπτει το διαθέτουμε στο σύνολό του για την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν και την καλύτερη εικόνα -γεγονός που φυσικά δεν βοηθεί στην προβολή των τοπικών μας προϊόντων”.

Αναφέρθηκε επίσης ο περιφερειάρχης Π. Νίκας και στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας που “δεν έχει την καλύτερη εικόνα, ως πύλη εισόδου- στη Μεσσηνία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα- επισκεπτών από το εξωτερικό” δήλωσε, προσθέτοντας ότι εν αναμονή της ιδιωτικοποίησης, η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να παρέμβει στο μέτρο των δυνατοτήτων της για την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων “κι αυτό παρά το γεγονός ότι η υποδομή αυτή δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας” όπως είπε.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι “θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν θα πρέπει να είναι η εθνική μας πολιτική η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, καθώς ο καθένας διαπιστώνει ότι ο τουρισμός είναι κάτι εξαιρετικά ευαίσθητο σε ποικίλους παράγοντες που ανάγονται και στην διεθνή σφαίρα. Επομένως, θα πρέπει όλοι οι τομείς να αναπτύσσονται ισόρροπα, ο πρωτογενής -ιδιαίτερα η γεωργία και η κτηνοτροφία-, ο δευτερογενής με τη βιομηχανία και ασφαλώς ο τριτογενής, ο τουρισμός, είναι επίσης αναγκαίος και ευεργετικός”.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στην χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση του διήμερου Messinia Forum -στην οποία έκανε παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη- παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εντεταλμένος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Καπέλιος, οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, του ΣΕΜ Γιάννης Κολοβός, ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης κ.α.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση, εκτός από την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τελεί επίσης υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπως επίσης του συνόλου των δήμων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο