Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και το Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 - 03 Ιουλίου 2022 (Εικόνα 1).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και το Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 – 03 Ιουλίου 2022 (Εικόνα 1).

Αιτία αποτελούν η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία και τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Κυριακή 03 Ιουλίου 2022. Όπως προκύπτει από την εξέταση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, ενδεικτικά για την Αν. Αττική (Εικόνα 1):

AlertBanner2 r

  • Η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα υποχωρήσει σε επιπέδα κάτω του 10% (~7-8%) κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών/απογευματινών ωρών, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (~10-12%) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς (πολύ υψηλή ευφλεκτότητα), ενώ θα περιοριστεί χρονικά το νυχτερινό “παράθυρο” ελέγχου της φωτιάς. 
  • Ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy (Θερμοκρασία-Υγρασία-Άνεμος) αναμένεται να βρεθεί σε ακραία υψηλές τιμές, στοιχείο που υποδεικνύει την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν. 

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στη ζώνη πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 – 03 Ιουλίου 2022, αυτές περιλαμβάνουν την Αττική, την Κ. και Ν. Εύβοια, τμήματα της Βοιωτίας, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, την Αν. Σάμο και τη Ν. Κρήτη (Εικόνα 2). 

FireDanger Weekend 02 03 July 2022

Επισημαίνεται ότι η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*  του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr. 

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου