Πέτρος Τατούλης: “Η Πελοπόννησος θα είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος για την τροφοδότηση της Ευρώπης από καθαρή ενέργεια.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ΑΟΖ και το θαλάσσιο οικόπεδο 11, που αφορά στην Πελοπόννησο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη διάρκεια του masterclass που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης το Σάββατο 23 Ιουνίου.

Ο τίτλος του masterclass ήταν «Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ»  και ο κύριος Τατούλης τόνισε τις δυνατότητες που ελάχιστοι είχαν κατανοήσει από την αρχή. Ομιλητές ήταν ο κ. Ηλίας Κονοφάγος – χημικός μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λοζάνης και ο κ. Νίκος Λυγερός – στρατηγικός σύμβουλος. Οι εξελίξεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, λόγω των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών που πέτυχε η Ελλάδα, δημιουργούν ένα θετικό πεδίο δράσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Όταν πήγαμε στον υπουργό να του εξηγήσουμε για το οικόπεδο μας δυτικά της Κρήτης είπε δεν υπάρχει το οικόπεδο είναι στην Κρήτη. Και του εξηγήσαμε ότι το δυτικά της Κρήτης είναι στην Πελοπόννησο. Όπως καταλαβαίνετε μαζί με την εξέλιξη που υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην ιδέα ότι η Κρήτη και η  Πελοπόννησος θα είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος για την τροφοδότηση της Ευρώπης από καθαρή ενέργεια. Επικρατεί η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν καθαρή ενέργεια και συζητάνε την περίπτωση η παραγωγή ενέργειας να γίνεται στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης και να μεταφέρεται αυτό με καλώδια προς την ΕΕ ώστε να περιοριστεί το οικονομικό έλλειμμα στο ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακος έτσι όπως υπολογίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «το θερμοκήπιο είναι ένα καινούργιο χρηματιστήριο όπου γίνονται πλειστηριασμοί και ανάλογα με την παραγωγή γίνεται και η αντίστοιχη χρέωση στη χώρα που τροφοδοτεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλόγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε κάνει το δικό μας σχεδιασμό γιατί θα υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη και από το καλώδιο που θα περνά από την Πελοπόννησο. Δεν θέλω να σταθώ στα οικονομικά οφέλη μόνο που θα προκύψουν ανάλογα με το φαινόμενο των επενδύσεων αλλά κυρίως στο ότι ό,τι και να γίνει εξασφαλίζει μία άλλη προοπτική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ο κύριος Τατούλης υποτήριξε ότι το ενεργειακό αυτό οικόπεδο και οι προοπτικές του αποτελούν ένα είδος αναπτυξιακού καμβά για την εμφάνιση σοβαρής βιομηχανίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων που θα δημιουργήσει. «Και αντιλαμβάνεστε ότι η Περιφέρεια στο σύνολο της θα έχει αυτονομία οικονομική ώστε να αναπτυχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς. Περιμένουμε αποτελέσματα ώστε να προσαρμόσουμε την επαγγελματική πραγματικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου στα καινούργια δεδομένα. Θα πρέπει από τώρα να εξασφαλίζουμε καινούργιες ειδικότητες ώστε οι άνθρωποι μας να εξειδικευτούν σε αυτούς τους νέους τομείς».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Πελοπόννησος πρέπει να είναι έτοιμη. Είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνθήκες για δύο παράλληλα κοντινά οικόπεδα και αυτό μας βάζει σε άλλους συλλογισμούς. Θα υπάρξει συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση ΑΟΖ στις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας».

Ο κύριο Λυγερός, επικεντρώθηκε στα οφέλη και σε  ένα στρατηγικό business plan που να ενσωματώνει τα νέα δεδομένα. «Η Ελλάδα θα αποφασίσει ποιο θα είναι το πλαίσιο του συμβολαίου και πώς μπορεί η Περιφέρεια να ενσωματώσει αυτά τα στοιχεία στις αλλαγές και στα νέα δεδομένα που θα έρθουν».

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ανέφερε ο κ. Κονοφάγος, είναι έτοιμος να διεκδικήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα προς όφελος των πολιτών, από τις έρευνες στο νέο οικόπεδο της ΑΟΖ.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με πλήθος κόσμου η παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος Πρεσβεύομεν Γορτυνίαν και του τραγουδιού για την Κάτω Γορτυνία από το Γυμνάσιο και Λύκειο Τροπαίων

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τροπαίων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Τροπαίων, μαζί με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, παρουσίασαν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το διετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Πρεσβεύομεν Γορτυνίαν», καθώς και το πρωτότυπο τραγούδι που δημιούργησαν οι ίδιοι

Στη Χώρα Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για την πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου του Χωραΐτη

Στις εκδηλώσεις για τη Θρησκευτική Πανήγυρη εις μνήμην του Αγίου Δημητρίου του Χωραΐτη, που πραγματοποιήθηκαν στη Χώρα Μεσσηνίας, την Κυριακή 26 Απριλίου 2026, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Χώρας, παρουσία πλήθους πιστών.

Δημήτρης Πτωχός: Ο αγώνας δρόμου Καλαμάτας γίνεται δύναμη εξωστρέφειας για την Πελοπόννησο

Με σχεδόν 3.000 δρομείς κάθε ηλικίας να γεμίζουν τους δρόμους, η Καλαμάτα απέδειξε έμπρακτα ότι το δρομικό κίνημα είναι μια ζωντανή κοινωνική δύναμη που κινητοποιεί μικρούς και μεγάλους, φέρνοντάς τους κοντά στον αθλητισμό, την υγεία και τη συμμετοχή. Η εικόνα της πόλης να «τρέχει» ενωμένη, από το κέντρο έως την παραλιακή διαδρομή, αποτέλεσε την καλύτερη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ