Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.600 έλεγχοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την πανελλαδική εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», οι Υπηρεσίες Τροχαίας, Ο.Ε.Π.Τ.Α. και τα Τμήματα Μεικτής Αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν ελέγχους με στόχο τη σταδιακή και καθολική συμμόρφωση των χρηστών δικύκλων και Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα).

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από την 7.7.2025 έως την 13.7.2025, αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν συνολικά -1.614- ελέγχους σε αναβάτες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων και ενοικιαζόμενων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο, καθώς και επαγγελματιών διανομέων για την τήρηση της υποχρέωσης χρήσης κράνους, από οδηγούς και συνεπιβάτες, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά:

  • -188- παραβάσεις σε οδηγούς δικύκλων,
  • -12- παραβάσεις σε συνεπιβάτες,
  • -4- παραβάσεις σε οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα) και
  • -3- παραβάσεις σε οδηγούς-εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025):

  • Η μη χρήση κράνους από τον οδηγό δικύκλων επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγήσεως για -30- μέρες.
  • Η μη χρήση κράνους από τον επιβάτη δικύκλων επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ. 
  • Η μη χρήση κράνους από τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο. επισύρει πρόστιμο ύψους -30- ευρώ.
  • Η μη μέριμνα του οδηγού δικύκλων για την ασφάλεια των συνεπιβατών επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγήσεως για -30- μέρες.

Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι κυρώσεις αυξάνονται σημαντικά.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Το προστατευτικό κράνος δεν είναι απλώς μια υποχρέωση· είναι πράξη προσωπικής ευθύνης και συλλογικής ωριμότητας. Είναι η απλούστερη, πιο προσιτή και – συχνά – καθοριστική πράξη που σώζει ζωές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με κάθε λαμπρότητα υποδέχθηκε το νέο της Μητροπολίτη κ. Παύλο η Κόρινθος – Δημήτρης Πτωχός: «Σεβασμιώτατε, “Διαβάς εις Κορινθίαν” ευλόγησε, ποίμανε και οδήγησε τον...

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025 η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου. Η πόλη σύσσωμη – κλήρος, αρχές και λαός – άνοιξε την αγκαλιά της στο νέο Ποιμενάρχη, σε μια ημέρα χαράς, ιστορικού συμβολισμού και εκκλησιαστικής συνέχειας. Η τελετή Ενθρόνισης τελέστηκε παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.

Plato’s Plate | Παρουσίαση τουριστικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος ταξιδεύει στην 40η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia...
00:22:52

Η Πελοπόννησος ταξιδεύει στην 40η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia – Hotelia

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ), με την υποστήριξη...

VisitPeloponnese | Προβολή αθλητικών διοργανώσεων και συμμαχιών διεθνούς κύρους για την Πελοπόννησο από τη Marathon Expo 2025

Με ένα οργανωμένο και εξαιρετικά επισκέψιμο περίπτερο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στη Marathon Expo 2025, την επίσημη έκθεση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε 7–9 Νοεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do. Η έκθεση συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες δρομείς, επισκέπτες και επαγγελματίες του αθλητικού τουρισμού, προσφέροντας στην Περιφέρεια μια μοναδική ευκαιρία εξωστρέφειας και στοχευμένης δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ