Αποζημιώσεις για την ανομβρία ζητεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διεκδικήσει τη δυνατότητα ένταξης στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ή των ΠΣΕΑ (μέσω του κρατικού προϋπολογισμού) όλων των αγροτών που θα πληγούν από την ανομβρία κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Αυτό επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Γκίκας.

Αναφέρει ότι “μετά από εντολή του περιφερειάρχη παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με τις αρμόδιες κατά τόπους ΔΑΟΚ, με σοβαρότητα, σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχετικά με την επίδραση της ανομβρίας – υψηλών θερμοκρασιών, στην παραγωγή της ελαιοκαλλιέργειας της Περιφέρειάς μας”.

Όσον αφορά την εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην Περιφέρεια, ο κ. Γκίκας καταγράφει: “Κατά θέσεις και περιοχές των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μακροσκοπικοί έλεγχοι δείχνουν την ύπαρξη πιθανού προβλήματος στην ελαιοποιήσιμη και στη βρώσιμη ελιά, με συμπτώματα τη δημιουργία καρπών μικρού μεγέθους, την αφυδάτωση του καρπού και, σε ακραίες περιπτώσεις, την εμφάνιση μαυρίσματος του καρπού αντί του φυσιολογικού πράσινου χρώματος για την εποχή. Η ένταση του φαινομένου είναι κλιμακούμενη και εξαρτώμενη και από τα εδαφοκλιματικά στοιχεία του σταθμού. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους μη αρδευόμενους ελαιώνες. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άμεσα συνδεόμενο με την πιθανότητα ή μη βροχοπτώσεων των επόμενων ημερών”.

ΠΗΓΗ:eleftheriaonline.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδήλωση με θέμα «Δημοσιογραφία και Πολίτες» στην έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2024»

Ο ενημερωτικός ιστότοπος anagnostis.org και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος...

13-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 – Arcadia Classic Tour 2024 με 81 Συμμετοχές

Όλα έτοιμα για την αφετηρία του 10ο Επετειακού Arcadia Classic Tour 2024, μια συνδιοργάνωση των σωματείων  Off Road Team και ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ και την υποστήριξη των ΑΡ.Σ.Ο.Ε. και Ε.Λ.Ι.Α. Το αγαπημένο «μικρό» όλων, το ACT,  είναι ένα διήμερο απόδρασης με το ιστορικό όχημα, συνυφασμένο μέσα στις ορεινές διαδρομές και την ιδιαιτερότητα της Πελοποννησιακής μικρογεωγραφίας που επιτρέπει την άμεση

Πυροσβεστική: 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Συνολικά 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (9.30μμ Παρασκευή) σε...
Μετάβαση στο περιεχόμενο