Για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία δημάρχων που διαμαρτυρήθηκαν έντονα και αποχώρισαν μιλώντας για πραξικόπημα από την πλευρά του Πέτρου Τατούλη, έδωσε απαντήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για σχιζοφρενική κατάσταση κάποιων δημάρχων που μετριούνται στα δάχτυλα της μιας παλάμης. «Είναι μια μαύρη σελίδα για το Περιφερειακό συμβούλιο. Πρέπει να ζητήσουν συγνώμη απέναντι σε όλους τους πολίτες και το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Η Περιφερειακή Αρχή υπηρετεί με όλες της τις δυνάμεις την αυτοτέλεια στη λειτουργία των δυο θεσμών. Ο ένας θεσμός δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία του άλλου. Όλα αυτά τα χρόνια σεβόμαστε την αυτοτέλεια στη λειτουργία των δυο θεσμών και την δυναμώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθάνε στην ευόδωση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.Δεν πήραμε ποτέ καμία πρωτοβουλία που να αφορά σε κοινούς στόχους χωρίς την ενημέρωση και τη συνεργασία των Δημοτικών Αρχών».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην παρουσία των δημάρχων στο ΠεΣυ και τα όσα διαδραματίστηκαν τόνισε: «Ελάχιστοι δήμαρχοι δεν σεβάστηκαν το χώρο και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δημοκρατική λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου για να ικανοποιήσουν την ιδιοτέλεια τους και να αποδείξουν πως η προσωπικότητα τους μοιάζει με αυτή των χουλιγκανων», ενώ χαρακτήρισε ως νέος ΕΝΦΙΑ τα πρόστιμα για το 2016 που επιβάλλονται στους πολίτες της Πελοποννήσου και ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό είναι μια βαθύτατη πληγή που επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη ΣΜΠΕ ξεκαθαρίζοντας: «Η ΣΜΠΕ για τον ΠΕΣΔΑ είναι ένα απαραίτητο κείμενο για να εγκριθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Δεν την φτιάξαμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι δήμαρχοι και το συλλογικό τους όργανο, ο ΦΟΔΣΑ. Αυτή τη μελέτη την έστειλαν στο υπουργείο, όπως απαιτείται από το νόμο και ο υπουργός την απέστειλε σε εμάς για να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι δήμαρχοι είχαν εκφράσει τις απόψεις τους μέσα στα συλλογικά τους όργανα. Τους συγκεκριμένους δημάρχους που βρέθηκαν στο συμβούλιο τους πειράζει, γιατί είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τα τέλη στους πολίτες”.
Κλείνοντας τόνισε: «Η παρέμβαση ενός γνωστού δημάρχου για τη χουλιγκανική του συμπεριφορά αμαύρωσε την εικόνα και των άλλων δημάρχων. Το κύρος του συμβουλίου δεν επέτρεψε να γενικευτεί αυτή η προσπάθεια και να δημιουργηθεί ρήγμα στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Αυτές οι μεμονωμένες ενέργειες δεν επηρεάζουν τις σχέσεις μας με τους Δημάρχους. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και δημιουργική», ενώ συμπλήρωσε: «Είδα ξαφνικά μια ανακοίνωση τριών παρατάξεων που μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά του ΠεΣυ. Μια πράξη λαϊκιστική που αναδεικνύει την ενοχή τους απέναντι στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια. Βλέπουν οτι οι απόψεις και τα όνειρα τους δεν μπορουν να πραγματοποιηθούν. Νιώθουμε δικαιωμένοι για το σχέδιο μας.Θα απαλλαχτούμε από τη μαφία των σκουπιδιών»




