Ν. Φαρμάκης: «Εθνική πληγή άνοιξε στα Τέμπη, το «όλα στο φως» δεν πρέπει να μείνει απλό σύνθημα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν. Φαρμάκης: «Εθνική πληγή άνοιξε στα Τέμπη, το «όλα στο φως» δεν πρέπει να μείνει απλό σύνθημα»

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την ομόθυμη απόφαση όλων των παρατάξεων για την έκδοση  ψηφίσματος, ξεκίνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τη συνεδρίασή του, σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι το πρωτοφανές δυστύχημα έχει δημιουργήσει μία βαθιά πληγή στην εθνική συλλογική συνείδηση και αφού διατύπωσε τη συντριβή του για την απώλεια δεκάδων αθώων, αλλά και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, υπογράμμισε ότι το πρώτο ζητούμενο μετά την τραγωδία είναι η απόδοση Δικαιοσύνης προς κάθε κατεύθυνση. «Το “όλα στο φως” δεν πρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση να μείνει απλό σύνθημα, αλλά πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη, όποιον και αν αφορά, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται. Η απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδης προϋπόθεση αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης, δικαίωσης των αθώων θυμάτων και των οικείων τους, αλλά και την πιο ισχυρή απόδειξη μίας ζώσας και αληθινής δημοκρατίας» σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του συνόλου των αρμοδίων φορέων η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου που θα εμπεδώσει την ασφάλεια στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, ειδικά τις μαζικές. «Μπορεί να πει κάποιος ότι μοιάζει με ουτοπία να μην υπάρχουν καθόλου ατυχήματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να ανέχεται “τυφλά” τρένα, ξεπερασμένες υποδομές και ακατάλληλα για κυκλοφορία μεταφορικά μέσα. Ο αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός των μεταφορικών υποδομών και ο έλεγχος των μεταφορικών μέσων, αποτελεί μείζονα υποχρέωση ενός κράτους του 21ου αιώνα» είπε ο κ. Φαρμάκης.

Τέλος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση υπηρετεί τον πολίτη και ενώνει την κοινωνία, επεσήμανε ότι συνολικά οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να κάνουν έναν ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο που θα καταλήξει σε εθνικές αποφάσεις. «Οι μεγάλες συμφορές δεν πρέπει να παράγουν άγονες αντιπαραθέσεις και να μετατρέπονται σε κομματικά “πινγκ πονγκ”, αλλά να αναδεικνύουν την ενότητα του ελληνικού λαού στις κρίσιμες στιγμές και να οδηγούν σε αποφάσεις εθνικού χαρακτήρα για τη βελτίωση του κράτους και την ισχυροποίηση των θεσμών», τόνισε.

Μετά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, που σημείωσαν επίσης την ανάγκη διαλεύκανσης των αιτιών της τραγωδίας καθώς και αναζήτησης και απόδοσης των ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, ενώ συστάθηκε επιτροπή που κατέληξε στην έκδοση ομοφώνου ψηφίσματος.

Στη συνέχεια, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

*** Επισυνάπτεται το σχέδιο ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια...

Τρίπολη: Φωτιά ξέσπασε στον Άγιο Βασίλειο

Το απόγευμα της Πέμπτης 18/7, ξέσπασε φωτιά στον Άγιο...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην περιοχή, καθώς και για

Ακύρωση παράστασης

Μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας και ισχύει για τις 18/7/2024, η περιοχή μας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4. Ως εκ τούτου η παιδική θεατρική παράσταση "O Kαραγκιόζης Καουμπόης" που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, ακυρώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο