Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Παρατηρητήριο Ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Παρατηρητήριο Ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ζητήματα ενέργειας και για το 2023, συνεχίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάσει και του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Σε σύσκεψη εργασίαςμε τον Περιφερειάρχη,Νεκτάριο Φαρμάκη, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, τον ενημέρωσε για δύο νέες σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής: το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και το Παρατηρητήριο Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

Ολοκληρώθηκε το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης, όπου η εφαρμογή του θα επιτρέψει την εγκατάσταση των απαιτούμενων διαδικασιών για τη βέλτιστη ενεργειακή επίδοση όλων  των δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας, θα προσδιορίσει τις σημαντικές χρήσεις και ανάγκες για ενεργειακή βελτίωση, και θα συμπεριλαμβάνει διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες, καθώς και προσδιορισμός στόχων για αποδοτική χρήση ενέργειας.

Παραλήφθηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ενέργειας, μιας μοναδικής καινοτομίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση, που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση έργων και προγραμμάτων ενέργειας για τις ανάγκες της Περιφέρειάς μας. Με αυτό τον τρόπο:

  • Προβλέπεται η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας και διαμεσολάβηση στη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων, έτσι ώστε υπάρχει μια ενιαία πηγή συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων για όλους τους χρήστες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το Παρατηρητήριο αναμένεται να συνδράμει στην εναρμόνιση διαφορετικών μεθοδολογιών, παρέχοντας συγκρίσιμα δεδομένα και εκτιμήσεις σε δημόσιες αρχές με τρόπο που συνάδει με τα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα.
  • Ως διαμεσολαβητής ενεργειακού σχεδιασμού, το Παρατηρητήριο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται ενεργειακά δεδομένα από πολλές πηγές και θα τις παρέχει σε δημόσιες αρχές και ιδιώτες σε μια τυποποιημένη, κατανοητή και προσιτή μορφή. Ταυτόχρονα, θα παρέχει υποστήριξη στην ερμηνεία και χρήση των συλλεχθέντων στατιστικών πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται οι δημόσιες αρχές να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με παρόχους δεδομένων και να χειρίζονται πληροφορίες που δεν έχουν τυποποιηθεί ή εναρμονιστεί με δεδομένα από άλλες πηγές.
  • Θα προσφέρει υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας στην συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών, στη σύναψη και διαχείριση συνεργασιών και στο σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής. Το Παρατηρητήριο θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλές στη διαμόρφωση πολιτικής  και  αναμένεται να ενισχύει την  διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επίσης, θα διαδραματίσει το ρόλο του μηχανισμού αξιολόγησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προσαρμογής και της πολιτικής μετριασμού στην περιφερειακή και τοπική οικονομία και στον ενεργειακό σχεδιασμό.
  • Αντικείμενο του θα αποτελέσει η δημιουργία ολοκληρωμένων προφίλ της υφιστάμενης κατάστασης για τα πλαίσια και τα δεδομένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ανάλυση και εμφάνιση τάσεων κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας, τις συμβολές διαφορετικών τεχνολογιών στην εξοικονόμηση   ενέργειας και τέλος θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κλπ.

Οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, στο σκέλος της χρηματοδότησης και της σύστασής του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε και εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, όπου μεγάλο μέρος των πόρων αναμένεται να κατευθυνθεί για ενεργειακές παρεμβάσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δική σας συμμετοχή

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να κατανοήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία στην περιοχή μας, διεξάγουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα με στόχο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων που εμπλέκονται ή υποστηρίζουν τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Η μοναδική σας προοπτική και εμπειρογνωμοσύνη είναι ανεκτίμητη για εμάς, καθιστώντας τη συμμετοχή σας

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο