Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών | Πλαστικά απόβλητα, υπερθέρμανση και βιομηχανική αλιεία «απειλούν» τις θάλασσες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H βιομηχανική αλιεία, τα πλαστικά απόβλητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη αναδεικνύονται σημαντικές απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το euronews, καταβάλλονται προσπάθειες για την σύνταξη της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης κατά της ρύπανσης των πλαστικών, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Βλέπουμε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε δυσανάλογο επίπεδο σε χώρες που δεν έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τις τοπικές επιπτώσεις της αλιείας που καποιες φορές είναι αδήλωτη, άναρχη ή κακώς ρυθμιζόμενη και έχει άμεσο αντίκτυπο στον ωκεανό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όταν αυτές οι πολλαπλές πιέσεις επικαλύπτονται, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ωκεανό, στον τρόπο λειτουργίας του και στα οφέλη του τόσο σε εμάς όσο και στον πλανήτη συνολικά», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας και πολιτικής διατήρησης της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, Λούσι Γούνταλ.

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών έχει αυξηθεί περίπου 0,13°C ανά δεκαετία τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν;
«Υπάρχουν δύο πραγματικά σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, και το πρώτο είναι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να το κάνουμε αμέσως και να δημιουργήσουμε προστατευόμενες περιοχές μεγάλης κλίμακας», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Κασάντρα Μπρουκς.

Την περασμένη εβδομάδα (28/5 – 3/6) συμφωνήθηκε ένα σχέδιο συνθήκης για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, ένα αρχικό αλλά κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση ενός από τα πιο επιβλαβή απόβλητα για το περιβάλλον.

Τη Δευτέρα (4/6), η Ακτή Ελεφαντοστού φιλοξένησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με επίκεντρο τις λύσεις για την πλαστική ρύπανση.

Μεταξύ των πλημμυρών και της ιστορικής ξηρασίας, η Αφρική είναι η ήπειρος που υποφέρει περισσότερο από τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ το μερίδιό της στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 είναι το χαμηλότερο.

cnn.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:04:39

Τα Mαγιάτικα Τριαντάφυλλα της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η Χίος είναι γνωστή ως η Μυροβόλος του Αιγαίου....

Συγχαρητήριο μήνυμα του Κώστα Τζιούμη για την εκλογή του Βασίλη Ψυχογιού στην προεδρία του Π.Ι.Σ.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης εκφράζει τη χαρά και την υπερηφάνειά του για την εκλογή του Τριπολίτη ιατρού Βασίλη Ψυχογιού στη θέση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διάκρισης για την τοπική κοινωνία και την Αρκαδία.ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και περηφάνια πληροφορήθηκα την εκλογή του αγαπητού φίλου, εκλεκτού συναδέλφου

Ν. Κεραμέως στο ΣΚΑΪ: Η πρόταση Ανδρουλάκη για τετραήμερη εργασία είναι επικίνδυνη, ατεκμηρίωτη, και ανησυχητική

Στην αποδόμηση της πρότασης Ανδρουλάκη με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς εργασίας προέβη κατά τη συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. «Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία μου έχει δει ότι είμαι πάρα πολύ ανοιχτή σε προτάσεις της αντιπολίτευσης. Τα νομοσχέδια που φέρνω στη Βουλή έχουν ενσωματώσει

Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 4 Μαίου έως 8 Μαίου

Κατά την περίοδο 4 Μαίου έως 8 Μαίου, θα καταβληθούν 91.703.000 ευρώ σε 107.160 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ: Στις 7 Μαίου  θα καταβληθούν 14.703.000 ευρώ σε 30.710  δικαιούχους για παροχές σε χρήμα. Από τις 4 Μαίου έως τις 8 Μαίου θα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ