Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Ρωσίας και τις υβριδικές απειλές στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Λευκορωσία, όπου πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία, μεταξύ άλλων στην περιοχή του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου Σουβάλκι. Στις ασκήσεις συμμετείχαν μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες, με αντικείμενο την προστασία των συνόρων, την αντιμετώπιση σαμποτάζ και την άμυνα απέναντι σε drones. Το Μινσκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις αμυντικές.
Παράλληλα, ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδιο για την προστασία κρίσιμων υποδομών από drones και κυβερνοεπιθέσεις, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τεθεί στο επίκεντρο η ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης σε περιστατικά drones, σαμποτάζ και κυβερνοεπιθέσεων.
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο προβληματισμό που καταγράφεται στην Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιχειρήσει να δοκιμάσει την αντίδραση και την ενότητα του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω ενεργειών που δεν φτάνουν στο επίπεδο μιας άμεσης συμβατικής στρατιωτικής επίθεσης.
Πηγή: www.iefimerida.gr



