Facebook: Συμφωνία με ειδησεογραφικούς οργανισμούς για δωρεάν άρθρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία με δέκα μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπέγραψε το Facebook.

Η συμφωνία προβλέπει την συμμετοχή των οργανισμών σε μια δοκιμή που θα επιτρέπει στους χρήστες του Facebook να έχουν πρόσβαση από την κινητή συσκευή τους (μόνο Android προς το παρόν) σε ένα περιορισμένο αριθμό δέκα online άρθρων το μήνα από κάθε μέσο ενημέρωσης ή σε μια επιλογή άρθρων που θα αποφασίζουν οι εκδότες.

Στη συνέχεια, οι χρήστες, αν θέλουν πλήρη πρόσβαση στο ειδησεογραφικό περιεχόμενο, θα έχουν την επιλογή να γίνουν κανονικοί συνδρομητές, μέσω των ιστοτόπων των εφημερίδων. Το Facebook δεν θα παίρνει ποσοστό για κάθε πληρωμένη συνδρομή στο μέσο ενημέρωσης.

Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple δεν συμμετέχει στη συμφωνία επειδή διεκδικεί μερίδιο 30% από κάθε συνδρομή σε μέσο ενημέρωσης, η οποία θα κλείνεται μέσω δικής της συσκευής με εφαρμογές iOS.

Στη νέα συμφωνία συμμετέχουν γνωστά ονόματα του Τύπου: Washington Post, The Economist, Boston Globe, Bild, Spiegel, La Repubblica, The Telegraph, Le Parisien, The Houston Chronicle, The San Francisco Chronicle, The Baltimore Sun, The Los Angeles Times, The San Diego Union-Tribune. Κάποια άλλα μέσα όμως όπως η Wall Street Journal και οι Financial Times αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, ενώ οι New York Τimes ακόμη το συζητάνε.

Το Facebook φαίνεται να αλλάζει στρατηγική, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσπαθώντας πλέον όχι να «απομονώσει» τους χρήστες του στη δική του επικράτεια, αλλά να ενισχύσει τους δεσμούς του με τα αξιοσέβαστα μέσα ενημέρωσης, ιδίως μετά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί ότι ευθύνεται σημαντικά για την παγκόσμια εξάπλωση κάθε είδους ψευδών ειδήσεων τα τελευταία χρόνια.

Επίσης θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με μερικούς εκδοτικούς οργανισμούς, οι οποίοι βλέπουν τα άρθρα τους να κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των δύο δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών του Facebook, χωρίς όμως αυτό να «μεταφράζεται» σε αυξημένους συνδρομητές για τα μέσα ενημέρωσης.

Οι εκδότες που δεν θα συμμετάσχουν στη συμφωνία, έχουν δυσαρεστηθεί, επειδή το Facebook αρνείται να τους δώσει στοιχεία για το ποιοί χρήστες του διαβάζουν δωρεάν τα άρθρα τους, εωσότου οι χρήστες αποφασίσουν να γίνουν συνδρομητές των εφημερίδων.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Dow Jones, θυγατρικής της News Corp, που εκδίδει την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), δήλωσε ότι το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί πισωγύρισμα σε σχέση με τη στρατηγική για την online πρόσβαση στο περιεχόμενό της που έχει υιοθετήσει η εφημερίδα. «Δέκα δωρεάν άρθρα είναι πάρα πολλά», δήλωσε.

Οι βρετανικοί Financial Times, που -όπως και η WSJ- χρεώνουν για την πρόσβαση των χρηστών τους στα online άρθρα τους, δεν είναι επίσης πρόθυμοι να αλλάξουν την έως τώρα στάση τους. Οι New York Times βρίσκονται σε διάλογο με το Facebook, δήλωσε εκπρόσωπός τους, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο